foto: Shutterstock
Vai vari atšķirt parastu dzimumzīmi no melanomas? 5 dažādi ļaundabīgu veidojumu veidi + FOTO
Esi vesels
2023. gada 12. decembris, 06:55

Vai vari atšķirt parastu dzimumzīmi no melanomas? 5 dažādi ļaundabīgu veidojumu veidi + FOTO

Jauns.lv

Lielākā daļa plankumu uz ādas nav nekas, par ko būtu jāuztraucas, taču citi var izraisīt vēzi un būt nāvējoši, ja netiek atklāti un ārstēti pietiekami agri. Tas jo īpaši attiecas uz vīriešiem, kuriem saskaņā ar Lielbritānijas Nacionālā veselības dienesta datiem, ir gandrīz divreiz lielāka iespēja nomirt no ādas vēža nekā sievietēm.

Aptaujas dati atklāja, ka tikai 58 procenti vīriešu zina, ka izmaiņas esošā dzimumzīmē var būt sarkanais karogs, lai dotos pie ārsta, bet tikai 57 procenti vīriešu zina, ka dzimumzīme ar nevienmērīgām malām var nozīmēt ļaundabīgu procesu (sievietes ieguva attiecīgi 81 un 78 procentus punktu).

Tā kā mirstība no ādas vēža strauji pieaug, ir pienācis laiks pārbaudīt savas zināšanas par ādas vēzi un pajautāt sev: Vai tu spētu atšķirt bīstamās dzimumzīmes no nekaitīgajām?

Ir svarīgi izpētīt savu ķermeni, lai laikus atpazītu kādu jaunu vai pārveidojušos veidojumu. Palūdziet mīļotajam cilvēkam palīdzēt jums pārbaudīt vidu ķermeni - arī tās ķermeņa daļas, kuras paši neredzat. Ja dzimumzīme kļuvusi asimetriska, mainījusi krāsu, sākusi sulot vai asiņot, palielinājusies diametrā vai ir ieplīsusi – ar ārsta apmeklējumu nevajadzētu vilcināties. 

Nākamā lapa: 1. Melanoma