Ko ēst brokastīs, pusdienās un vakariņās, lai samazinātu Alcheimera slimības risku?
foto: Shutterstock
Esi vesels
2023. gada 26. decembrī, 06:38

Ko ēst brokastīs, pusdienās un vakariņās, lai samazinātu Alcheimera slimības risku?

Jauns.lv

No pilngraudu graudaugiem līdz sarkanajām vīnogām - zinātnieki ir apkopojuši labākos pārtikas produktus, kas palīdz cīnīties pret atmiņu graujošu slimību.

Zinātnieki ir atklājuši, ko vajadzētu ēst brokastīs, pusdienās un vakariņās, lai samazinātu Alcheimera slimības risku. Pētījumā konstatēts, ka, izvēloties Vidusjūras vai tradicionālo ķīniešu, japāņu vai indiešu diētu, vari samazināt savas iespējas saslimt ar šo briesmīgo slimību. 

ASV pētnieki atklāja, ka, dodot priekšroku augu izcelsmes pārtikai un zivīm, nevis gaļai un taukiem, kas ir vairāk izplatīti rietumnieku uzturā, var samazināt šīs slimības risku.

Zaļie lapu salāti, dārzeņi, krāsaini augļi, pākšaugi, piemēram, pupiņas, rieksti, omega-3 taukskābes un pilngraudu produkti palīdz pasargāt no Alcheimera slimības. 

Ja vēlaties samazināt Alcheimera slimības iespējamību, jums arī jācenšas samazināt īpaši apstrādātu pārtikas produktu patēriņu, norādīja pētnieki.

Dr. Edvards Džovannuči no Hārvarda universitātes uzsvēra: "Alcheimera slimības risku var būtiski samazināt, uzturā liekot uzsvaru uz augļiem, dārzeņiem, pākšaugiem, riekstiem, pilngraudu graudaugiem un mazāk gaļas, īpaši sarkanās gaļas, piesātināto tauku un īpaši pārstrādātu pārtikas produktu.”

Lielāku risku veicina arī fiziskās aktivitātes trūkums un aptaukošanās. Turklāt ir zināms, ka uztura un dzīvesveida modeļi, kas saistīti ar augstāku Alcheimera slimības risku, ietekmē mehānismu kopumu, kas, kā tiek uzskatīts, palielina risku, tostarp iekaisumu, insulīna rezistenci un oksidatīvo stresu. 

"Lai gan ir nepieciešami turpmāki pētījumi, lai labāk izprastu šos mehānismus, ir iespējams, ka uzturs un dzīvesveida faktori, kas saistīti ar diabētu, sirds un asinsvadu slimībām un dažiem vēža veidiem, ietekmē Alcheimera slimības risku."