foto: AP/Scanpix
Ķīnas pneimoniju uzliesmojums: eksperti uzskata, ka to tomēr varētu izraisīt jauns patogēns
A man carries a child as they leave a children's hospital in Beijing, Friday, Nov. 24, 2023. Chinese officials say they did not detect any "unusual or novel diseases" in the country, the World Health Organization said Thursday, following an official request by the U.N. health agency for information about a potentially worrying spike in respiratory illnesses and clusters of pneumonia in children. (AP Photo/Ng Han Guan) XHG102
Esi vesels
2023. gada 6. decembris, 11:45

Ķīnas pneimoniju uzliesmojums: eksperti uzskata, ka to tomēr varētu izraisīt jauns patogēns

Jauns.lv

Eksperti ir nobažījušies, ka noslēpumaino pneimoniju uzliesmojumu, kas satricinājis Ķīnu, varētu būt izraisījis "jauns patogēns", lai gan pati Ķīna šādus apgalvojumus noraida. 

Pieaugot bažām, ka pasaule ir nonākusi uz jaunas pandēmijas sliekšņa, eksperti ceļ trauksmi. Pēkšņais elpceļu slimību skaita pieaugums Ķīnā ir izraisījis satraukumu visā pasaulē, turklāt pneimoniju pieaugums novērtos arī daļā Eiropas un ASV. 

Pekinā satraukti vecāki, kas meklē palīdzību saviem slimajiem bērniem, pat uz neatliekamo palīdzību gaida vismaz dienu. Ķīnas Slimību kontroles un profilakses centrs ir ziņojis par vairāk nekā 3500 elpceļu infekcijas gadījumiem, kas nonākuši Bērnu slimnīcā.

Ķīnas plašsaziņas līdzekļi slimības uzliesmojumā vaino mikoplazmas izraisītu pneimoniju - tā ir bakteriāla infekcija, kas parasti izraisa augšējo elpceļu simptomus, bet var izraisīt arī nopietnākas plaušu problēmas un pneimoniju.

1. novembrī Ķīnas veselības aizsardzības amatpersonas rīkoja preses konferenci, lai apspriestu elpceļu slimību skaita pieaugumu. Viņi uzskata, ka aukstāki laika apstākļi un atvieglotie COVID ierobežojumi ir izraisījuši imunitātes trūkumu, izraisot zināmu patogēnu skaita pieaugumu.

Tomēr Jaunu slimību monitoringa programmas (ProMed) ziņojumā norādīts, ka daudziem slimiem bērniem Ķīnā nav klepus vai citu simptomu, tikai stiprs drudzis. Dažiem pat izveidojušies plaušu mezgliņi.

Tas lika ekspertiem aizdomāties, vai šie saslimšanas gadījumi varētu būt nediagnosticēta pneimonija, ko izraisījis jauns patogēns. 

Kopš šā gada oktobra vidus Pasaules Veselības organizācija rūpīgi seko līdzi datiem no Ķīnas veselības uzraudzības sistēmām, kas liecina par elpceļu slimību skaita pieaugumu.

22. novembrī ANO Veselības aģentūra pieprasīja no Ķīnas sīkāku informāciju un laboratorisko analīžu rezultātus par šiem gadījumiem, kā arī par jaunākajām elpceļu slimību izraisītāju tendencēm.

Tomēr līdz 24. novembrim Ķīna ziņoja, ka pneimonijas gadījumu grupās nav konstatēti neparasti vai jauni patogēni.