foto: ZUMAPRESS.com
Spānijas pētnieki veido "digitālos dvīņus" krūts vēža ārstēšanai
Attēlam ir ilustratīva nozīme.
Esi vesels
2023. gada 5. decembris, 22:26

Spānijas pētnieki veido "digitālos dvīņus" krūts vēža ārstēšanai

Jauns.lv

Pētniecības programmā, kurā iesaistītas 13 Spānijas iestādes, piemēram, slimnīcas un asociācijas, ar valkājamām ierīcēm tiek vākti ģenētiskie, fizioloģiskie un uzvedības dati.

Spānijas pētnieki veido krūts vēža pacientu digitālos modeļus, lai simulētu un izstrādātu īpaši pielāgotus ārstēšanas plānus.

Pētniecības programmā, kurā iesaistītas 13 Spānijas iestādes, piemēram, slimnīcas un asociācijas, ar valkājamu ierīču palīdzību tiek vākti ģenētiskie, fizioloģiskie un uzvedības dati.

Vācot informāciju un izmantojot mākslīgā intelekta (AI) datus, viņi cer uzlabot iespējamo ārstēšanu.

"Ar reālu pacientu jūs nevarat veikt testus, jūs vienkārši ievietojat ārstēšanu un tad sagaidāt rezultātu," sacīja Spānijas Nacionālā vēža pētniecības centra (CNIO) onkologs un klīnisko pētījumu programmas direktors Migels Kintela.

"Ja šis pacienta digitālais modelis ir pietiekami precīzs, jūs varat simulēt miljoniem slimības trajektoriju, kas rodas, modificējot vienu vai otru pacienta faktoru. Tādējādi jūs varat iegūt vairākus ārstēšanas lēmumus, kas ir individualizēti konkrētajam pacientam un kas uzlabotu pacienta iznākumu," piebilda Kintela.

Kvironsalūda universitātes slimnīcas Medicīniskās onkoloģijas nodaļas vadītāja Lusija Gonzaleza Kortija sacīja, ka viņa nezina, vai tos varēs nekavējoties vai vidējā termiņā pielietot  pacientiem, taču norādīja, ka, veicot turpmākus pētījumus, varētu būt iespējams vēža ārstēšanu piemērot citādi.