foto: Shutterstock
Viens vienkāršs tests, kas var samazināt sirdslēkmes un nāves risku
Esi vesels
2023. gada 1. decembris, 05:47

Viens vienkāršs tests, kas var samazināt sirdslēkmes un nāves risku

Jauns.lv

Izmantojot jauno testu, pētnieku komanda atklāja, ka vairāk nekā 10 000 pacientu bija paaugstināts troponīna līmenis asinīs, kas norāda uz sirds bojājumu, vēsta CNN. 

Pētnieki apgalvo, ka, izmantojot jaunu, ļoti jutīgu asins analīzi neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļās, varētu palīdzēt labāk diagnosticēt un ārstēt sirdslēkmes, tādējādi samazinot turpmāku lēkmju vai nāves risku nākotnē.

Edinburgas Universitātes vadītajā pētījumā tika konstatēts, ka, izmantojot jauno testu, ar kuru nosaka troponīna - olbaltumvielas, kas izdalās asinīs pēc sirds traumas - līmeni, pēc pieciem gadiem par 10 % varētu samazināt turpmāko sirdslēkmju skaitu riska grupas pacientiem.

Jaunais tests bija precīzāks nekā vecākās versijas, norādīja pētnieki, un vislielākie ieguvēji bija pacienti ar sirds muskuļa bojājumiem, ko izraisīja tādas slimības kā sirds mazspēja, sirds vārstuļu slimības un aritmijas.

Lai noteiktu analīžu efektivitāti, pētnieku komanda pārbaudīja testu rezultātus gandrīz 50 000 cilvēku, kuri no 2013. līdz 2016. gadam ar aizdomām par sirdslēkmi apmeklēja ārstu visā Skotijas teritorijā. 

Izmantojot jauno testu, komanda atklāja, ka vairāk nekā 10 000 pacientu bija paaugstināts troponīna līmenis, kas norāda uz sirds bojājumu.

"Ir ļoti iepriecinoši redzēt, ka jaunais šeit izmēģinātais tests labāk prognozē ilgtermiņa iznākumu šiem pacientiem neatkarīgi no tā, vai viņiem bija infarkts vai cita veida sirds bojājums,” sacīja pētījuma vadošais autors Dr. Kens Lī, Edinburgas Universitātes kardioloģijas klīniskais pasniedzējs.