foto: Shutterstock
Viena lieta, ko kardioloģe dara katru dienu, lai uzlabotu savas sirds veselību
Esi vesels
2023. gada 6. novembris, 06:54

Viena lieta, ko kardioloģe dara katru dienu, lai uzlabotu savas sirds veselību

Jauns.lv

Ir daudz veselīgu ikdienas ieradumu, ko iekļaut savā rutīnā, lai uzlabotu sirds veselību. Sertificēta kardioloģe Elizabete Kloda atklāj savējo. 

Jūsu sirds ir viens no svarīgākajiem ķermeņa orgāniem. Šis muskulis sūknē asinis visā jūsu ķermenī, un asinis savukārt nodrošina jūsu ķermeni ar barības vielām un skābekli, kas nepieciešams tā pareizai darbībai. Saskaņā ar ASV Slimību kontroles un profilakses centra (CDC) datiem sirds slimības ir galvenais mirstības cēlonis gan sievietēm, gan vīriešiem visā pasaulē. 

CDC norāda, ka ir ļoti svarīgi rūpēties par savu sirdi un novērst visus riska faktorus, kas var izraisīt sirds slimības, piemēram, aptaukošanos, diabētu, smēķēšanu, neveselīgu uzturu, augstu asinsspiedienu un zemu fizisko aktivitāti.

Dr. Klodai ir daudz ko teikt par sirds veselību, tomēr vissvarīgākais ieradums, ko ārste uzsver, ir pilnvērtīga un sabalansēta uztura lietošana. "Es vienkārši cenšos ēst patiešām pilnvērtīgu uzturu. Koncentrējos uz pilnvērtīgu, īstu pārtikas produktu lietošanu, galvenokārt no augu valsts. Es ēdu daudz pupiņu un pākšaugu, pilngraudu, zaļo lapu, augļu un dārzeņu, riekstu un sēklu. Es ēdu arī zivis un olas. Gandrīz katru dienu ēdu vienkāršu zema tauku satura grieķu jogurtu un laiku pa laikam arī sieru. Es parasti izvairos no jebkādas gaļas,” skaidro kardioloģe. 

Kāpēc sabalansēts uzturs ir tik svarīgs jūsu sirdij?

Ārsti iesaka samazināt piesātināto un transtaukskābju daudzumu uzturā, lai kontrolētu holesterīna līmeni asinīs un samazinātu koronāro artēriju slimību attīstības iespējamību. Paaugstināts holesterīna līmenis asinīs var izraisīt plāksnīšu uzkrāšanos artērijās, ko sauc par aterosklerozi. Tas var palielināt iespēju piedzīvot sirdslēkmi vai insultu.

Ārsti iesaka priekšroku dot augļiem un dārzeņiem, olbaltumvielu avotiem ar zemu tauku saturu (olām, treknām zivīm, pākšaugiem, mājputniem bez ādas, liesai maltai gaļai un piena produktiem ar zemu tauku saturu) un pilngraudu produktiem (pilngraudu maizei, pilngraudu miltiem, graudaugu pārslām ar augstu šķiedrvielu saturu, auzu pārslām un pilngraudu makaroniem).

"Pacientiem ar sirds slimībām vai sirds slimību riska grupām bieži trūkst šādu uzturvielu: šķiedrvielu, omega-3 taukskābju, antioksidantu un augu sterīnu (dabiskas augu sastāvdaļas, kas palīdz samazināt holesterīna līmeni)," skaidro Dr. Kloda. 
"Šķiedrvielas un augu sterīni samazina holesterīna uzsūkšanos, omega-3 taukskābes palīdz samazināt triglicerīdu līmeni un novērš asins recekļu veidošanos, savukārt antioksidanti cīnās pret brīvajiem radikāļiem un iekaisumu, kas ir galvenie plāksnīšu veidošanās veicinātāji.”