foto: Publicitātes foto
Kolikas ietekmē bērna attīstību. Kā atvieglot šo laiku
Publicitātes foto.
Esi vesels
2023. gada 24. novembris, 13:53

Kolikas ietekmē bērna attīstību. Kā atvieglot šo laiku

Sadarbības projekts

Kad pirms pusotra mēneša kļuvu par māmiņu savai mazulītei, man prātā nevarēja ienākt, kādu stresu mājās radīs “mistiskais” koliku laiks un meitiņas intensīvā raudāšana. Biju lasījusi, ka ar to ir jāiemācās sadzīvot pēc iespējas mierīgāk, un tomēr mani nepamet sajūta, ka mūsdienās taču ir jābūt kādam risinājumam, lai palīdzētu zīdainim izvairīties no koliku radītā diskomforta.

Koliku lēkmes laikā mana mazā Emīlija raud skaļi un spalgi, turklāt raudāšana sākas pēkšņi, un meitiņu nomierināt ir gandrīz neiespējami. No raudāšanas viņa parasti kļūst sārtāka, nereti pat paaugstinās ķermeņa temperatūra. Muguriņa ir izliekusies, vēderiņš mazliet piepūties, viņa sistemātiski pievelk kājiņas pie vēderiņa un pēc brīža atlaiž, rociņas sažņaudz dūrītēs. Pārējā dienas daļā Emīlija ir diezgan mierīga, ar labu apetīti un miegu. Kā noprotu, visas šīs pazīmes liecina par kolikām, un es, protams, esmu satraukusies, jo jūtos bezspēcīga un nevaru mazulītei palīdzēt. Kas ar viņu notiek? Ko es daru nepareizi?!

Vispirms atbildes uz šiem jautājumiem meklēju “māmiņu grupās” sociālajos tīklos un taujāju pēc padoma draudzenēm, kuru bērniņi jau ir lielāki. Gandrīz visas apgalvo, ka tur tiešām neko nevar darīt un ka kolikas samazināsies mazuļa trīs četru mēnešu vecumā, bet pusgada vecumā izzudīs pavisam. Jaunās māmiņas dalījās ar ārstu padomu, ka viens no svarīgākajiem uzdevumiem esot censties šo situāciju nepadarīt vēl sarežģītāku un mēģināt pret notiekošo izturēties pēc iespējas mierīgāk.

Bet es negribu ticēt, ka 21. gadsimtā tiešām nekas nav izdomāts, kā zīdainim pārciest šīs nepatīkamās sajūtas. Zinot, ka mazuļa agrīnā pieredze veido viņa smadzeņu turpmāko darbību un attīstību, devos interneta plašumos pētīt, ko par kolikām raksta ārvalstu mediji. Un manu satraukumu vēl lielāku darīja atrastā informācija, ka kolikas var ilgtermiņā negatīvi ietekmēt bērniņa veselību un iespaidot viņa tālāko attīstību un emocionālo saikni ar vecākiem.

To apstiprina vairāki pētījumi. Kādā pētījuma tika sekots 64 bērniem, kuri zīdaiņa vecumā pastāvīgi raudāja. Pēc 8–10 gadiem tika vērtēta viņu uzvedība un sekmes skolā, salīdzinot ar 64 līdzīga vecuma bērniem, kuri zīdaiņa vecumā nebija pārmērīgi raudājuši. Pētnieki atklāja, ka raudātāji ievērojami biežāk cieš no hiperaktivitātes un uzvedības traucējumiem, viņi ir arī emocionāli negatīvāki un ar sliktākām sekmēm mācībās. Kādā citā pētījumā atzīts, ka pastāvīga raudāšana rada ciešanas mātes un zīdaiņa attiecībās, kas vēlāk izpaužas kā pārmērīga pieķeršanās mammai, hroniska nervozitāte un dusmu lēkmes.

Sapratusi, ka kaut kas ir jādara, devos pēc padoma pie ģimenes ārstes. Viņa nesacīja, ka neko nevar darīt, gluži otrādi – ieteica mēģināt mazināt koliku radīto diskomfortu.

Ģimenes ārste vienkāršā valodā izskaidroja, kāpēc rodas kolikas. Izrādās, pirmās 1000 dienas no bērna ieņemšanas brīža ir vitāli svarīgas mazā cilvēka augšanai un viņa kuņģa un zarnu mikrofloras attīstībai – šajā laikā notiek intensīva vielmaiņas, iekšējās sekrēcijas un imūnsistēmas, kā arī zarnu mikrobioma izveidošanās un nobriešana. Un kolikas ir viena no šīs nobriešanas blakusparādībām.

Speciāliste norādīja, ka koliku radītajiem simptomiem ir pakļauta aptuveni desmitā daļa zīdaiņu un kolikas daļēji var saistīt ar gāzu uzkrāšanos vēderā. Lai mazinātu to uzkrāšanos, esot svarīgi parūpēties par optimālu bērna zarnu mikrofloras sastāvu, pēc iespējas barojot zīdaini ar mātes pienu, dienas laikā nodrošinot piemērotas aktivitātes, rūpējoties par mierīgu gaisotni mājās, labu miegu un – papildus dodot mazulim probiotikas. Jo ir pierādīts, ka zīdaiņiem, kuri papildus uzņēmuši probiotikas, raudāšanas biežums ir mazāks un intensitāte – zemāka.

Turklāt probiotikas vajadzētu piemeklēt pēc noteiktas baktēriju sugas pozitīvajām iezīmēm, piemēram, Lactobacillus reuteri un Bifidobacterium breve ir sugas ar vairākiem labiem zinātnisko pētījumu pierādījumiem tieši koliku profilaksē un ārstēšanā mazuļiem. Tikai jāskatās, lai baktērijas būtu mikrokapsulētas, jo tas nozīmē, ka tās ir pasargātas no kuņģa skābās vides un aktivizējas tikai zarnu traktā.

foto: Publicitātes foto
Publicitātes foto.

Daktere ieteica pamēģināt pašmāju farmācijas zīmola LYL love your life® probiotikas LYLBIOTIC Baby Drops, jo to sastāvā ir šo baktēriju sugas un tās var lietot mazulīši jau no dzimšanas. Šīs probiotikas iesaka gan Latvijas Jauno gastroenterologu biedrība, gan, atsaucoties uz jauno māmiņu pieredzi, arī citi viņas kolēģi.

Kad farmaceitei jautāju par LYLBIOTIC Baby Drops, viņa pastāstīja, ka viena deva satur vismaz miljardu labo baktēriju, kas ir diennaktī mazulīšiem ieteicamais baktēriju daudzums ar mērķi nodrošināt iedarbības efektivitāti. Viņa arī zināja teikt, ka sastāvā esošo labo baktēriju trīs sugas – Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus reuteri un Bifidobacterium breve – ir izvēlētas, balstoties uz zinātniskos pētījumos pierādītiem veselības ieguvumiem. Kā arī LYLBIOTIC Baby Drops formula ir veidota, ievērojot Eiropas Bērnu gastroenteroloģijas, hepatoloģijas un uztura biedrības (ESPGHAN) jaunākās vadlīnijas.

Farmaceite mani iepriecināja, sakot, ka šis komplekss ir tirgū visizdevīgākais, cenu aprēķinot par 1 miljardu baktēriju un pievērsa manu uzmanību produkta lietošanai – zīdainim baktērijas var iedot, uzpilinot gan uz mammas krūts gala, gan uz knupīša, gan arī no pipetes tieši mutē. Ražotājs ir padomājis arī par drošību – patentētajam iepakojumam pievienotā mērpipete sniedz ērtu un drošu ieteicamās diennakts devas dozēšanu, un nav jāveic pilienu uzskaite. Viņa man ieteica noskatīties lietošanas video, kas pieejams produkta interneta vietnē.

Iegādājusies LYLBIOTIC Baby Drops, es novērtēju inovatīvo 3Phase®️ iepakojuma tehnoloģiju, kas garantē produkta iedarbības noturību visa derīguma termiņa laikā – komplekss tiek aktivizēts tikai produkta atvēršanas brīdī.

Turklāt, pateicoties patentētajam baktēriju apvalkam, LYLBIOTIC Baby Drops iedarbība ir 5 reizes efektīvāka. Mikrokapsulēšanas tehnoloģija nodrošina, ka pie vienāda baktēriju daudzuma devā, labās baktērijas zarnu traktā nokļūst 5 reizes vairāk, salīdzinājumā ar baktērijām, kurām neizmanto šo tehnoloģiju.

Jau nedēļu dodu mazajai Emīlijai probiotikas un varu tās ieteikt arī citām mammām, kuru bērniņi cieš no kolikām, jo mana mazulīte ir kļuvusi nesalīdzināmi mierīgāka, pēc ēšanas guļ saldā miedziņā un arī mans satraukums ir jūtami mazinājies.

Lai visiem mazuļiem mierīgi puncīši, salds miedziņš un harmoniski vecāki!

"Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu".