foto: Shutterstock
Mākslīgais intelekts varētu paredzēt, vai jums būs sirdslēkme 10 gadus pirms tā notikusi
Esi vesels
2023. gada 17. novembris, 07:05

Mākslīgais intelekts varētu paredzēt, vai jums būs sirdslēkme 10 gadus pirms tā notikusi

Jauns.lv

Mākslīgais intelekts varētu palīdzēt prognozēt, vai cilvēkam ir sirdslēkmes risks līdz pat 10 gadus pirms tās iestāšanās, liecina jauns pētījums.

Zinātnieki apgalvo, ka šis atklājums varētu palīdzēt novērst tūkstošiem nāves gadījumu no sirdslēkmes, ja jaunais rīks tiktu ieviests, un uzlabot ārstēšanu gandrīz pusei pacientu.

Oksfordas Universitātes pētījumā tika aplūkoti veidi, kā uzlabot sirds datortomogrāfijas skenēšanas precizitāti, ko izmanto, lai atklātu jebkādus artēriju nosprostojumus vai sašaurinājumus, izmantojot mākslīgo intelektu. Tajā tika konstatēts, ka ar šo rīku var precīzi prognozēt tūkstošiem sirdslēkmju.

Profesors Čaralamboss Antoniades, Lielbritānijas Sirds fonda sirds un asinsvadu medicīnas priekšsēdētājs un Oksfordas Universitātes akūtās daudznozaru attēlveidošanas un intervences centra direktors, teica, ka pētījumā konstatēts, ka dažiem pacientiem, kuri nonāk slimnīcā ar sāpēm krūtīs un kurus pēc tam nosūta mājās, ir augsts risks nākamajā desmitgadē piedzīvot infarktu, pat ja viņu artērijās nav nekādu slimības pazīmju.

Viņš sacīja: „Mēs pierādījām, ka, sniedzot ārstiem precīzu priekšstatu par risku, var mainīt un, iespējams, uzlabot daudzu sirds slimnieku ārstēšanas gaitu. Mēs ceram, ka šis mākslīgā intelekta rīks drīzumā tiks ieviests visā pasaulē, palīdzot novērst tūkstošiem nāves gadījumu!”. 

Pētnieki analizēja datus par vairāk nekā 40 000 pacientu, kuriem astoņās Apvienotās Karalistes slimnīcās tika veikti kārtējie skenēšanas izmeklējumi. Mākslīgā intelekta rīks tika izmantots pārbaudēs vēl 3393 pacientiem gandrīz astoņu gadu laikā, un tika konstatēts, ka mākslīgā intelekta programmatūra spēj precīzi prognozēt sirdslēkmes risku.