foto: Shutterstock
Kāpēc omikrons mūs joprojām apdraud? Ģimenes ārste atbild uz 15 svarīgiem jautājumiem
Esi vesels
2023. gada 3. novembris, 07:02

Kāpēc omikrons mūs joprojām apdraud? Ģimenes ārste atbild uz 15 svarīgiem jautājumiem

Jauns.lv

2021. gada novembrī Pasaules Veselības organizācija (PVO) pirmo reizi identificēja Covid-19 vīrusa Omicron mutāciju. Tas ātri vien kļuva par dominējošo celmu pasaulē, radot mums nepatikšanas, kas turpinās joprojām. 

Līdz ar rudens iestāšanos, mūsu ikdienā redzamāks kļūst nekur nepazudušais kovids, kam ir vairāk iespēju inficēt atkal un atkal, turklāt pamīšus ar citiem – sezonālajiem vīrusiem.

“To jūtam arī aptiekās, jo pēc dažādu saaukstēšanās simptomu kupēšanas jeb mazināšanas preparātiem pieprasījums pieaug,” stāsta “Mēness aptiekas” farmaceite Daiva Āboliņa. Farmaceite iesaka tos iegādāties jau laikus, lai, sākot šķaudīt vai klepot, viss jau būtu pa rokai un ar paaugstinātu temperatūru nebūtu jādodas tuvākās aptiekas meklējumos.

“Vīrusus aktivitātes sezonā mājas aptieciņā vajadzētu būt temperatūru pazeminošiem un sāpes remdējošiem līdzeklim, piemēram, paracetamolam, jūras ūdenim, ar ko skalot deguna gļotādu, un pretiesnu pilieniem, kuri mazina deguna tūsku un tecēšanu, kakla sāpes un iekaisumu mazinošam līdzeklim aerosola vai sūkājamo tablešu veidā, kā arī zālēm klepus ārstēšanai un ārstniecības augu tējām. Tomēr vislabāk būtu no slimības izvairīties, jo labākā, lētākā un efektīvākā “ārstēšana” ir profilakse,” uzsver farmaceite.

Lai labāk saprastu, kāds ir omikrons, kas visiem šobrīd uz mēles, apskatīsim, kā to raksturot biežāk uzdoto jautājumu un atbilžu ietvarā. Tās sagatavojusi ģimenes ārste Veselības centru apvienībā Ilze Koreškova. 

Nākamā lapa: 1.  Vai Omicron ir mutācija?