foto: Shutterstock
Jaunais Covid paveids "Pirola" rada bažas zinātniekiem. "Tas izplatās ātrāk, nekā spējam tam izsekot!"
Esi vesels
2023. gada 29. septembris, 06:34

Jaunais Covid paveids "Pirola" rada bažas zinātniekiem. "Tas izplatās ātrāk, nekā spējam tam izsekot!"

Jauns.lv

Jaunākais Covid celms ir radījis bažas Apvienotās Karalistes un ASV zinātniekiem, ka tas, iespējams, izplatās ātrāk, nekā pētnieki spēj izsekot.

BA.2.86, kas neoficiāli pazīstams kā Pirola, pirmo reizi tika pamanīts Dānijā jūlijā, bet turpmākajās nedēļās tas tika konstatēts arī citur pasaulē, un ekspertiem bija grūti izsekot tā pēdām.

Šķietami savstarpēji nesaistītie gadījumi zinātnieku aprindās radīja bažas, ka vīruss varētu būt daudz izplatītāks, nekā sākotnēji tika uzskatīts.

Lai gan „Pirola” netiek klasificēts, kā bažu izraisošs Covid paveids, britu zinātnieki bažījas, ka bez balstvakcīnas, variants izplatīsies tiktāl, ka būs nepieciešams ieviest striktus ierobežojumus. 

Jēlas infekcijas slimību speciālists Dr. Skots Robertss sacīja: "Kad 2021. gada ziemā sāka izplatīties omikrona paveids, COVID-19 gadījumu skaits ļoti pieauga, jo tas ļoti atšķīrās no Delta varianta, un tas izvairījās no imunitātes gan pret dabisko infekciju, gan vakcināciju. Bažas rada arī tas, ka šis celms [Pirola] ir konstatēts vismaz sešās valstīs, un gadījumi nav savstarpēji saistīti. Tas liecina par zināmu izplatības pakāpi [starptautiskajā] sabiedrībā, ko mēs neesam konstatējuši."

Tikmēr profesors Fransuā Balū no Londonas uzsver, ka jaunais Covid paveids, visticamāk, neizraisīs nopietnu saslimšanas vilni, kaut arī tas tiek dēvēts par „visspilgtāko SARS-CoV-2 celmu, kādu pasaule ir pieredzējusi kopš Omikrona parādīšanās. 

Lielais mutuāciju skaits, kas konstatēts Pirola paveidā, padara šo vīrusu īpaši lipīgu, jo mutācijas ļauj celmiem vieglāk apiet cilvēku imūnsistēmu.

Saskaņā ar Covid variantu izsekošanas sistēmas GISAID datiem Pirola līdz šim ir konstatēta 15 pasaules valstīs, tostarp: Dānijā, Francijā, ASV, Zviedrijā, Taizemē, Izraēlā, Spānijā, Kanādā, Portugālē, Austrālijā, Vācijā, Dienvidkorejā, Japānā.