foto: Shutterstock
Pētniekiem beidzot izdevies atklāt, kas bojā smadzeņu šūnas Alcheimera slimības gadījumā
Esi vesels
2023. gada 19. septembris, 06:55

Pētniekiem beidzot izdevies atklāt, kas bojā smadzeņu šūnas Alcheimera slimības gadījumā

Jauns.lv

Pētnieku komanda no Lielbritānijas un Beļģijas ir sasaistījusi patoloģiskas olbaltumvielas, kas veidojas smadzenēs Alcheimera slimības gadījumā, ar "nekroptozi" - šūnu "pašnāvības" veidu. 

Zinātnieki gadu desmitiem ir diskutējuši par to, kā šī slimība pakāpeniski iznīcina atmiņu un ikdienā pielietotās prasmes. 

Žurnālā „Science” pētnieki raksta, ka patoloģiska amiloīda uzkrāšanās spraugās starp smadzeņu neironiem izraisa iekaisumu, kas neironiem nepatīk, un rodas izmaiņas to ķīmijā. 

Tas izraisa šūnu nāvi nekroptozes ceļā - vienu no metodēm, ko parasti izmanto mūsu organisms, lai atbrīvotos no nevēlamām šūnām. 

Zinātnieki zināja, ka molekulas, kas veidojas, uzkrājoties olbaltumvielām, nogalina smadzeņu šūnas. 

Profesors Bārts Štrupers no Lielbritānijas Demences pētniecības institūta uzsver: "Tas ir ļoti svarīgs un interesants atklājums. Pirmo reizi mēs uzzinājām, kā un kāpēc bojā iet neironi Alcheimera slimības gadījumā.”

"Jau 30 līdz 40 gadus ir daudz spekulāciju, bet neviens nav spējis precīzi noteikt mehānismus. Tas patiešām sniedz pārliecinošus pierādījumus, ka tas ir šis īpašais smadzeņu šūnu „pašnāvības ceļš”."

Ilgi meklētās atbildes tika atklātas eksperimentos, kuros cilvēka smadzeņu šūnas tika pārstādītas ģenētiski modificētu peļu smadzenēs. Dzīvnieki tika ieprogrammēti tā, lai tie ražotu lielu daudzumu amiloīda. 

Pētnieki cer, ka atklājumi palīdzēs radīt jaunus medikamentus, kas apstādinās šo briesmīgo saslimšanu. 

Alcheimera slimība ir progresējoša centrālās nervu sistēmas deģeneratīva slimība, kuras raksturīgās iezīmes ir prāta spēju pasliktināšanās, atmiņas traucējumi un izmaiņas uzvedībā.