foto: REUTERS/SCANPIX
No pavisam nekaitīgas infekcijas līdz pat nāvei: Tavs viedpulkstenis kalpo par mājvietu kādai nopietnai baktērijai
Attēlam ir ilustratīva nozīme.
Esi vesels
2023. gada 16. septembris, 07:12

No pavisam nekaitīgas infekcijas līdz pat nāvei: Tavs viedpulkstenis kalpo par mājvietu kādai nopietnai baktērijai

Jauns.lv

Vai jūsu rokas pulkstenis jeb viedpulkstenis var būt kaitīgo baktēriju perēklis? Pētījumā atklājās, ka 95% gadījumu atbilde ir "jā".

Ja domājat par kādu priekšmetu, ko visur nēsājat līdzi un kas ir pilns ar baktērijām, iespējams, domājat par savu viedtālruni.

Tomēr mūsu jaunajā tīrīšanas rutīnā pēc Covid-19, iespējams, ir kāds ikdienas priekšmets, ko mēs esam piemirsuši: mūsu pulksteņi.

Nesen žurnālā "Advances in Infectious Disease's" publicētajā pētījumā Floridas Atlantijas Universitātes Zinātņu koledžas (ASV) komanda izlases veidā pārbaudīja 20 cilvēku rokassprādzes ar dažādu tekstūru, lai noteiktu, kurās no tām ir visvairāk baktēriju.

Viņi atklāja, ka 95 procenti no tām bija piesārņotas ar potenciāli kaitīgām baktērijām.

Gumijas un plastmasas materiāls ir visvairāk piesārņots

Zelta un sudraba aprocēs bija vismazākais baktēriju daudzums, kas bija sagaidāms rezultāts, ņemot vērā smago metālu biocīdās īpašības iznīcināt kaitīgos organismus.

"Plastmasas un gumijas aproces var nodrošināt piemērotāku vidi baktēriju augšanai, jo porainas un statiskas virsmas parasti piesaista baktērijas un tiek kolonizētas ar tām," paziņojumā teica universitātes bioloģijas zinātņu profesors Nvadiuto Esiobu.

Kādi ir riski pulksteņu nēsātājiem?

Komanda īpaši meklēja Staphylococci, Enterobacteria un Pseudomonas dzimtas baktērijas.

Enterobaktērijas (jeb Escherichia coli) parasti sastopamas zarnās. Lai gan lielākā daļa E.coli dabiski dzīvo cilvēka zarnu mikrobiotā, daži patogēni celmi var izraisīt gastroenterītu vai urīnceļu infekcijas.

Pseudomonas ir sastopamas ādas florā un gļotādā un var izraisīt ādas infekcijas un kairinājumus. Visbeidzot, vispazīstamākais stafilokoks ir Staphylococcus aureus, kas var izraisīt dažādas infekcijas, pneimoniju un saindēšanos ar pārtiku, lai gan citi stafilokoku celmi ir nekaitīgi.

Fitbit valkātājiem ir papildu sliktas ziņas: tiem, kuri bieži apmeklē sporta zāli, nēsājot viedpulksteņus, tika konstatēts visaugstākais stafilokoku skaits.

Lai gan tikai neliela daļa no šīm baktērijām faktiski ir patogēni, pētnieki uzsver, ka priekšmeti ir jādezinficē, jo īpaši, ja tie nonāk saskarē ar neaizsargātiem cilvēkiem vai cilvēkiem ar novājinātu imunitāti.

"Pat relatīvi nelielā skaitā šie patogēni ir nozīmīgi sabiedrības veselībai," teica Esiobu.

"Svarīgi, ka daudzu šo baktēriju spēja būtiski ietekmēt imūnkompromitētu saimnieku veselību norāda uz to, ka veselības aprūpes darbiniekiem un citām personām slimnīcu vidē ir īpaši svarīgi regulāri dezinficēt šīs virsmas," viņš piebilda.

Vadlīnijās, kas attiecas uz slēgtām telpām, piemēram, operāciju zālēm, tieši šī iemesla dēļ parasti ir aizliegts nēsāt pulksteņus un rotaslietas.