foto: Zane Bitere/LETA
"Covid tests pozitīvs!" Vai saslimšana Latvijā tiešām dubultojusies, vai rudens nāks ar kārtējo vilni? Komentē SPKC
Esi vesels
2023. gada 15. septembris, 06:37

"Covid tests pozitīvs!" Vai saslimšana Latvijā tiešām dubultojusies, vai rudens nāks ar kārtējo vilni? Komentē SPKC

Jauns.lv

Iestājoties rudens sezonai aktivizējas arī dažādas elpceļu saslimšanas un vīrusi. Bērni atgriezušies skolās, pieaugušie – ofisos, pieaug pulcēšanās iekštelpās un sabiedrībā arvien vairāk dzirdams: "Covid tests pozitīvs!". Un patiešām – infekcijas skaita pieaugums vērojams visā Eiropā, tostarp pie mums Latvijā. To apstiprina gan Eiropas, gan Latvijas slimību profilakses un kontroles centra sniegtie statistikas dati. 

Jauns.lv sarunā ar SPKC pārstāvi Ilzi Arāju noskaidroja patlaban aktuālākos jautājumus par Covid-19:
 
Covid izplatība vasaras mēnešos patiesi bija samazinājusies, taču vīruss nekur nebija pazudis, uzsver Arāja, piebilstot, ka pēdējās divās nedēļas gan redzami kāpis Covid inficēto skaits. "Rādītāji ir pacēlušies, redzam, ka arī stacionāros jau ir vairāk, nekā divas reizes palielinājies pacientu skaits. Ja tas vasaras mēnešos bija vidēji 16 pacienti dienā, tad pēdējās divas nedēļas mēs jau redzam 39 pacientus dienā. Protams, to nevar salīdzināt ar periodiem, kas ir bijuši iepriekš," uzsver SPKC pārstāve. 

Šobrīd Latvijā cirkulējoši ir omikrona paveidi, kas klīniskā ziņā norit vieglākā formā. 

"Protams, ir gadījumi, kad cilvēki nonāk stacionāros ar vidēji smagu/smagu slimības gaitu, saņemam ziņojumus arī par miršanas gadījumiem. Šogad ir bijušas tikai četras nedēļas, kad neesam saņēmuši informāciju par nevienu letālu gadījumu, tie arī bija vasaras mēneši," teic Arāja. 

SPKC pārstāve nenoliedz, ka Covid gadījumu skaita pieaugums bija gaidāms, taču vienlaikus nevarot teikt, ka tas būtu ļoti augts, tas ir līdzīgs, kā citviet Eiropā. 

"Uz rudens pusi jārēķinās ar situācijas maiņu, jo daudzas aktivitātes pārceļas uz iekštelpām, bērni atgriežas izglītības iestādēs, pieaugušie - ofisos, tiek pastiprināti lietots sabiedriskais transports - šie visi ir faktori, ar kuriem jārēķinās, uzsākoties rudens/ziemas sezonai,” piebilst Arāja. 

Jautāta, vai sabiedrībai jāgatavojas kārtējam "Covid vilnim", SPKC pārstāve atzīst, ka nav iespējams prognozēt, kā vīruss mutēsies tālāk, bet šobrīd tās vīrusa mutācijas, kas izplatās pie mums, klīniski neesot smagas. Notekūdeņos fiksēts arī Lielbritānijā šobrīd dominējošais Eris paveids, taču sabiedrībā saslimšanas gadījumi vēl nav fiksēti. 

Kā ar vakcināciju? 

"Īpašu uzmanību jāvērš senioriem, grūtniecēm, bērniem, cilvēkiem ar hroniskām saslimšanām – šīs ir tās grupas, kam ir rekomendējama vakcinācija gan pret Covid, gan pret gripu," teic Arāja. 

Vakcinācija pret Covid-19 arī šogad tikšot organizēta tāpat, kā pērn, proti, tā būs bezmaksas, un cilvēkam, kurš nolēmis vakcinēties, ir jādodas pie sava ģimenes ārsta un tad attiecīgi ģimenes ārsts pats veic vakcināciju savā ārsta praksē, vai nosūta uz vakcinācijas kabinetu. Covid vakcīna valstī ir bezmaksas visās vecuma grupās. 

Jauns.lv jau ziņoja, ka pēdējo nedēļu laikā ir palielinājies SARS-CoV-2 pārnešanas gadījumu skaits Eiropas Savienības un Eiropas ekonomikas zonas valstīs, kas iepriekš bija ļoti zems. Covid joprojām spēj veidot mutācijas, kas veicina tā tālāku cirkulāciju neprognozējamā laikā visa gada garumā.