foto: Shutterstock
Lielbritānijā sāk tirgot zāles svara samazināšanai
Attēlam ir ilustratīva nozīme.
Diētas
2023. gada 5. septembris, 06:06

Lielbritānijā sāk tirgot zāles svara samazināšanai

Jauns.lv

Novo Nordisk (NOVOb.CO) pirmdien Lielbritānijā laida klajā svara samazināšanas zāles "Wegovy". Zāļu ražotājs šobrīd cenšas paplašināt savu darbību reģionā, lai gan tam ir grūtības apmierināt strauji augošo pieprasījumu.

Dānijas zāļu ražotājs paziņojumā norādīja, ka "Wegovy" būs pieejams Apvienotajā Karalistē "kontrolētā un ierobežotā daudzumā".

Strauji augošais pieprasījums pēc šīm zālēm, kā arī pēc Novo ļoti efektīvajām diabēta zālēm "Ozempic", ir ļāvis uzņēmuma akcijām un peļņai sasniegt rekordaugstu līmeni. Piektdien tas apsteidza LVMH (LVMH.PA) kā Eiropas vērtīgāko biržā kotēto uzņēmumu, pārtraucot Francijas luksusa grupas 2,5 gadus ilgušo valdīšanu pirmajā vietā.

foto: REUTERS/SCANPIX
Novo Nordisk ražotā svara samazināšanas līdzekļa Wegovy 0,25 mg injekcijas pildspalva.

"Wegovy", kas palīdz pacientiem samazināt ķermeņa svaru par aptuveni 15%, ja to lieto kopā ar fiziskām aktivitātēm un dzīvesveida izmaiņām, līdz šim ir pieejams ASV, Norvēģijā, Dānijā un kopš jūlija beigām arī Vācijā.

Novo nespēja apmierināt ASV pieprasījumu pēc "Wegovy" faktiski aizkavēja tā laišanu tirgū lielākajā daļā Eiropas valstu.

Uzņēmumam ir bijis grūti apmierināt pieprasījumu, pat ja tas ir palielinājis ražošanas jaudu, un pagājušajā mēnesī uzņēmuma izpilddirektors aģentūrai Reuters teica, ka "paies vairāki gadi", līdz uzņēmums spēs apmierināt visu tirgu.

"Mēs cieši uzraugām "Wegovy" pieprasījumu un sadarbojamies ar regulatoriem un pakalpojumu sniedzējiem, lai nodrošinātu, ka cilvēkiem, kas cieš no aptaukošanās, ir pieejama un viņi var turpināt ārstēties," teikts uzņēmuma paziņojumā.

Martā Lielbritānijas zāļu izmaksu efektivitātes uzraudzības iestāde NICE ieteica lietot "Wegovy" pieaugušajiem ar vismaz vienu ar svaru saistītu slimību un ķermeņa masas indeksu 35, bet tikai Nacionālā veselības dienesta (NHS) specializētajā svara kontroles programmā.