foto: Shutterstock
Agrīna Pārkinsona slimības pazīme, kas saistīta ar zarnām
Esi vesels
2023. gada 31. augusts, 07:38

Agrīna Pārkinsona slimības pazīme, kas saistīta ar zarnām

Jauns.lv

Jauns pētījums liecina, ka zarnu problēmas, tostarp aizcietējumi, rīšanas grūtības un kairināto zarnu sindroms, dažiem cilvēkiem var būt agrīna Pārkinsona slimības brīdinājuma pazīme, vēsta CNN. 

Žurnālā "Gut" publicētie pētījuma rezultāti sniedz vairāk pierādījumu tam, ka smadzeņu un zarnu veselība ir cieši saistītas. Pētnieki apgalvo, ka, izprotot, kāpēc rodas zarnu problēmas, varētu būt iespējams Pārkinsona slimību ārstēt agrāk.

Pārkinsona slimība ir hroniska, progresējoša slimība, kas nozīmē, ka smadzeņu darbības traucējumi laika gaitā pasliktinās. Cilvēkiem ar Pārkinsona slimību smadzenēs nav pietiekami daudz ķīmiskās vielas dopamīna, jo nervu šūnas, kas to ražo, ir bojātas. Lai arī šobrīr šo slimību izārstēt nav iespējams, ir pieejami ārstēšanas veidi, kas palīdz mazināt galvenos simptomus un pēc iespējas ilgāk saglabāt dzīves kvalitāti.

Kuņģa-zarnu traktā ir miljoniem nervu šūnu, kas sazinās ar smadzenēm. Eksperti apgalvo, ka ir iespējams, ka terapija, kas palīdz vienai sistēmai, var palīdzēt arī otrai sistēmai vai ka slimība vienā reģionā ietekmēs otru.

Pētījumā iegūtie rezultāti "piešķir papildu nozīmi" hipotēzei, ka zarnu problēmas varētu būt agrīna Pārkinsona slimības pazīme. Vajadzīgi papildu pētījumi, lai saprastu, vai šo saikni varētu izmantot ārsti, lai palīdzētu pacientiem.

Dr. Tims Bartelss no Lielbritānijas Demences pētniecības institūta Londonas Universitātes koledžā sacīja, ka šis darbs stingri apliecina, ka zarnas varētu būt "galvenais mērķis" Pārkinsona slimības biomarķieru - izmērāmu fizisku izmaiņu, kas var kalpot kā agrīna brīdinājuma signāla - meklēšanai.