Eksperti skaidro: kā vēdera labsajūta ietekmē ķermeņa pašsajūtu?
Runā speciālists
2023. gada 21. augusts, 14:05

Eksperti skaidro: kā vēdera labsajūta ietekmē ķermeņa pašsajūtu?

Reklāmas projekts

Zarnās atrodas vairāk nekā 100 triljoni baktēriju, kas tieši mijiedarbojas ar mūsu smadzenēm. Ja kuņga mikroflora ir daudzveidīga un līdzsvarota, tad starp to un smadzenēm notiek konstruktīva saziņa. Anastasija Kurginiana, globālās uztura kompānijas “Herbalife” uztura eksperte, skaidro, kāpēc kuņģa labsajūta ir svarīga un kā nodrošināt organismu ar sabalansētu uzturu. Tikmēr fitnesa eksperte Linda Patkovska iesaka trīs vingrinājumus, kas ir īpaši paredzēti kuņģa labsajūtas stiprināšanai.

Anastasija Kurginiana, globālās uztura kompānijas “Herbalife” uztura eksperte skaidro, ka mūsdienās zinātnieki kuņģi dēvē par “otrajām smadzenēm”. Proti, ja slikto baktēriju daudzums sāk pārsniegt labo baktēriju apjomu, tas var izraisīt ne tikai vēdera pūšanos un sliktu vispārējo pašsajūtu, bet pat stresu un trauksmi: “Uztura nozarē mēs arvien vairāk vēlamies uzsvērt zarnu mikrofloras (mikrobiotas) ietekmi uz cilvēka vispārējo pašsajūtas līmeni – gan fiziskajā, gan emocionālajā ziņā. Zarnu mikrofloras problēmas bieži rezultējas nepilnīgā uzturā, piemēram, tieksmē pēc neveselīgiem, saldiem produktiem. Cilvēks biežāk izvēlas taukainu un saldu pārtiku, kas rada liekā svara un aptaukošanās risku. Kad mikroflora ir stipra, tieksme pēc neveselīgas pārtikas ir daudz līdzsvarotāka, vēders jūtas labi, un tādējādi arī mūsu vispārējā pašsajūta uzlabojas.”

Kādu pārtiku lietot, lai līdzsvarotu zarnu mikrofloru?

Uztura eksperte A. Kurginiana stāsta, ka zarnas un smadzenes ir cieši saistītas. Komunikācija starp tām notiek abos virzienos caur autonomo nervu sistēmu un caur endokrīno sistēmu (hormoniem). Zarnu mikroflora ar savu uzbūvi un vielmaiņas produktiem, izstrādātiem fermentācijas laikā, stimulē hormonu un neirotransmiteru izdalīšanos, ietekmējot, kuri un cik daudz no šiem hormoniem tiks sintezēti. Tādējādi mikrobiota ietekmē izsalkuma vai sāta sajūtu.

Ja zarnu mikroflora ir novājināta, smadzenes var pārtraukt atpazīt leptīna signālus, kas savukārt var novest pie sistemātiska pārmērīga ēdiena apjoma patēriņa un pārēšanās. “Lai pārtrauktu šo apburto loku, ir ļoti svarīgi ieklausīties savā ķermenī un pievērst pastiprinātu uzmanību ēdienam, kas tiek lietots uzturā. Kā vienu no ieteikumiem varu minēt dažādu nelielu vingrinājumu pielietošanu ikdienā, piemēram, pieņemt izaicinājumu vismaz 3 dienas uzturā lietot tikai zarnu mikroflorai draudzīgu pārtiku. Ja mēs dosim organismam to, kas tam patiešām ir nepieciešams, arvien mazāk izjutīsim vēlmi pēc neveselīgas pārtikas.”

Lai cilvēks katru dienu uzņemtu pietiekami daudz šķiedrvielu, ieteicams apēst vismaz 400 gramus dārzeņu un augļu. Vēlams sadalīt šo daudzumu tā, lai katrā ēdienreizē tiktu uzņemti dārzeņi vai augļi, piemēram, sezonas dārzeņi brokastu laikā, siltie salāti (paprika, tomāti, sīpoli, pētersīļi, gurķi) pusdienās un dārzeņu sautējums (brokoļi, cukīni, burkāni, bietes) vakariņās. Saldus augļus un ogas, piemēram, ābolus, bumbierus, jāņogas vai plūmes var ēst kā uzkodas. Kopumā ieteicams katrā maltītē iekļaut vismaz 3 dažādus dārzeņus.

Cilvēkam katru dienu uzturā vajadzētu lietot tādus produktus kā, piemēram, skābētus kāpostus, kimči, nesaldinātus jogurtus vai kefīru. Visi šie produkti satur laktobaktērijas, kas absorbē cukurus un izdala papildu vitamīnus (metabiotikas), kas veicina zarnu mikrofloras līdzsvara uzturēšanu un uzlabo kalcija uzsūkšanos.

Ko darīt, ja aizņemtās ikdienas dēļ ir grūti uzturā lietot sabalansētu pārtiku?

Sabalansēta uztura uzņemšanu un līdzsvarotu zarnu mikrofloru ir iespējams sasniegt, ja ikdienā regulāri tiek ņemti vērā un realizēti dažādi ieteikumi un vingrinājumi. Tomēr mēs dzīvojam dinamiskā vidē, tāpēc ne visi var ikdienā sekot līdzi striktiem uztura plāniem. Tādos gadījumā var palīdzēt mūsdienīgi un inovatīvi risinājumi.

Katra “Microbiotic Max” porcija satur sastāvdaļu kompleksu ar klīniski pierādītu efektivitāti. Viena šī produkta porcija satur 2 miljardus dzīvu probiotisku baktēriju Bifidobacterium lactis un Lactobacillus helveticus, kā arī unikālu prebiotisko kompleksu Bimuno® VOC. Probiotiskās baktērijas palīdz līdzsvarot veselīgo baktēriju daudzveidību zarnās, kamēr prebiotiskās šķiedras palīdz organisma dzīvajām baktērijām un rada vidi to augšanai, tādējādi palielinot produkta efektivitāti, kā rezultāta ir iespējams pozitīvi ietekmēt vispārējo labsajūtu, imunitāti un vielmaiņu.

Trīs vingrinājumi vēdera labsajūtai

Saskaņā ar “Herbalife” fitnesa ekspertes Lindas Patkovskas teikto, zarnu un vēdera labsajūtu var uzlabot ne tikai ar sabalansētu uzturu, bet arī ar regulāriem vingrinājumiem, kas var pozitīvi ietekmēt zarnu darbību: “Mēs ik dienu saskaramies ar dažādām stresa situācijām. Zarnas bieži tiek dēvētas par “otrajām smadzenēm”, jo tās reaģē uz augstu fizisko un psiholoģisko stresu, kas var izraisīt arī gremošanas sistēmas traucējumus. Regulāri vingrojot, asins plūsma uz visiem muskuļiem ķermenī palielinās, uzturot arī gremošanas sistēmas muskuļu kustību. Vingrinājumi var uzlabot gremošanu, zarnu kustību, veicināt vielmaiņu, kā arī skābekļa un barības vielu piegādi visām ķermeņa šūnām.”

Vingrojumi vēdera muskulatūrai: 


Elpošanas vingrinājumi: 


Stiepšanās vingrinājumi: 

Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

Raksts tapis sadarbībā ar "Herbalife". 

Tēmas