foto: Shutterstock
11 gadus veca meitene spēlējās pamestā ēka, rezultātā gūstot smagus ķermeņa ievainojumus! NMPD atgādina: "Viens Tik Tok video nav dzīvības vērts!"
Esi vesels
2023. gada 16. augusts, 12:06

11 gadus veca meitene spēlējās pamestā ēka, rezultātā gūstot smagus ķermeņa ievainojumus! NMPD atgādina: "Viens Tik Tok video nav dzīvības vērts!"

Jauns.lv

11 gadus veca meitene ar draudzenēm spēlējās pamestā ēkā. Skrienot viņa nepamanīja caurumu grīdā un nokrita uz betona grīdas no vairāku metru augstuma. Rezultātā – smagi vairāku ķermeņa daļu ievainojumi: lūzumi, galvas trauma, iekšējo orgānu bojājumi. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests vērš uzmanību, cik ļoti pārgalvība un neuzmanība, aktīvi atpūšoties, var atspēlēties uz veselību, ietekmējot visu dzīvi.

Citā gadījumā bērns krita no divu metru augstām šūpolēm, pēc kā zaudēja samaņu, savukārt piecus gadus vecs zēns, lēkājot pa batutu, krita un guva smagu mugurkaula traumu. 

Riska faktors: Neapdomīga lēkāšana pa batutu, šūpošanās (bojātas šūpoles vai pārgalvīga rīcība – lēkšana no šūpolēm), staigāšana pa pamestām celtnēm.

NMPD atgādina, ko der atcerēties ikvienam: 

  • Pasargājiet savu atvasi no nopietnām traumām, uzliekot batutam aizsargtīklu. Tāpat atgādiniet, ka nevajadzētu lēkāt vairākiem bērniem vienlaikus un atrasties zem batuta, kad citi to izmanto!
  • Brīdiniet, ka rotaļas pamestās ēkās un uz jumtiem ir bīstamas! Viens TikTok video nav tā vērts, lai riskētu ar savu dzīvību!
  • Stāstiet, ka alkohols un narkotisko vielu lietošana nav nevainīga izklaide, jo atstāj nopietnas sekas uz bērna veselību un to ietekmē notiek virkne nelaimju!

Kā pareizi uzstādīt un lietot batutu?

Batuts jāuzstāda pilnīgā saskaņā ar ražotāja instrukciju, vienlīdz svarīgi pievērst uzmanību batuta tehniskajam stāvoklim un novietojumam, kā arī uzmanīt bērnus, kamēr tie lēkā uz batuta. 

  • batutam jābūt izvietotam brīvā vietā, kurā nav potenciālu apdraudējumu, piemēram, žogi, dzīvžogi, koki, mieti vai citi priekšmeti;
  • ap batutu jābūt vismaz 2,5 metrus platai „drošas krišanas zonai”;
  • batutam jābūt izvietotam uz enerģiju absorbējošas pamatnes (piemēram, mīksts un elastīgs zāliens, smiltis, mizu mulča vai cits materiāls, kas nodrošina amortizējošu efektu);
  • batuts nedrīkst būt izvietots uz cietas pamatnes (piemēram, uz betona vai asfalta, bez drošības tīkla).