foto: Shutterstock
Cilvēki ar šiem simptomiem bieži nemeklē palīdzību. Kādas pazīmes vēsta par sirdslēkmi
Esi vesels
2023. gada 16. augusts, 06:31

Cilvēki ar šiem simptomiem bieži nemeklē palīdzību. Kādas pazīmes vēsta par sirdslēkmi

Jauns.lv

Saskaņā ar Lielbritānijas Veselības dienesta datiem, kopš pandēmijas sākuma strauji audzis ar infarktu slimnīcās nogādāto cilvēku skaits. Ārstus uztrauc tendence, ka cilvēki nereti nemaz nemeklē ārsta palīdzību, kaut izjūt tipiskus sirdslēkmes simptomus. 

Profesors Niks Linkers, kardiologs un Lielbritānijas Nacinālā veselības dienesta nacionālais klīniskais direktors sirds slimību jomā, uzsver: "Sirds un asinsvadu slimības izraisa katru ceturto nāves gadījumu, tāpēc ir ļoti svarīgi, lai cilvēki zinātu par agrīnām sirdslēkmes pazīmēm.”. 

“Katrs simptoms, kas tiek ignorēts, palielina sirds muskuļa bojājumus, un gandrīz visi bojājumi notiek pirmo stundu laikā pēc simptomu parādīšanās, tāpēc, ja rodas spiešanas sajūta krūtīs, pēkšņa svīšana, slikta dūša vai trauksmes sajūta, nekavējoties jāsauc Netaliekamā medicīniskā palīdzība,” uzsver kardiologs. 

Akūta miokarda infarkta pazīmes:

  • Jebkāda veida pēkšņas sāpes krūtīs, mugurā, rokās vai apakšžoklī.
  • Elpas trūkums.
  • Svīšana.
  • Sirdsklauves.
  • Trauksme, nāves bailes.
  • Galvas reibonis.
  • Pārmērīgs nogurums.
  • Slikta dūša, vemšana.

Svarīgi atcerēties, ka akūts miokarda infarkts var noritēt arī bez izteiktām sāpēm. Ja sev vai kādam no apkārtējiem tiek pamanītas šīs pazīmes, nekavējoties jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība, zvanot 113.

Infarkts jeb sirdslēkme katru gadu prasa simtiem tūkstošu dzīvību visā pasaulē, taču pētnieki uzskata, ka no daudziem šādiem nāves gadījumiem varētu izvairīties. 

Sirdslēkme ir bēdīgi slavena ar to, ka tā notiek negaidīti. Infarkts iestājas, kad pēkšņi apstājas asins plūsma uz sirdi. Tas izraisa simptomu cunami, taču ir pierādījumi, ka brīdinājuma pazīmes var parādīties jau vairākus mēnešus pirms lēkmes. Saskaņā ar viena pētījuma datiem, mēnesi pirms sirdslēkmes cilvēks var izjust neparastu nogurumu, miega traucējumus un elpas trūkumu.