foto: Shutterstock
Apskati savas kājas rūpīgi: atklāts jauns un pavisam dīvains garā Covid simptoms
2023. gada 15. augusts, 11:05

Apskati savas kājas rūpīgi: atklāts jauns un pavisam dīvains garā Covid simptoms

Jauns.lv

Līdsas Universitātes zinātnieki identificējuši jaunu garā Covid simptomu. Lai gan lielākā daļa cilvēku, kas saslimuši ar Covid-19, atveseļojas dažu dienu vai nedēļu laikā pēc sākotnējo simptomu parādīšanās, dažiem cilvēkiem simptomi var būt ilgstošāki un noturīgāki. Lielbritānijas Nacionālais veselības dienests to dēvē par garo jeb ilgstošo Covid-19. 

Līdz šim visbiežāk konstatētie garā Covid simptomi ir bijuši liels nogurums, ožas zudums, muskuļu sāpes un elpas trūkums, kā arī atmiņas traucējumi, sāpes krūtīs, bezmiegs, sirdsklauves, reibonis, sāpes locītavās, troksnis ausīs, depresija un trauksme.

Jaunā pētījumā atklāts līdz šim neidentificēts garā Covid simptoms. Pētījumā, kas publicēts medicīnas žurnālā “The Lancet”, detalizēti aprakstīts jauns slimības simptoms pēc tam, kad 33 gadus vecs vīrietis tika nosūtīts uz speciālistu klīniku.

Pacientam vairāk nekā sešus mēnešus tika novērotas violetas nokrāsas kājas, ar tirpšanas, niezes un smaguma sajūtas izpausmēm. Reizēm uz kājām parādījušies arī izsitumi, kas paši par sevi pazuduši. 

Stāvoklis, kad kājas ieņem violeti zilganu nokrāsu medicīniski tiek saukts par akrocianozi – ķermeņa distālo daļu zilganums saistībā ar vazomotoriskiem traucējumiem. 

"Šis bija pārsteidzošs akrocianozes gadījums pacientam, kuram pirms Covid-19 infekcijas tā nebija novērota," “Independent” pastāstīja pētījuma līdzautors Dr. Manojs Sivans, Līdsas Universitātes asociētais klīniskais profesors un rehabilitācijas medicīnas goda konsultants.

Garais Covid postošāks par vēzi

Pētījumā secināts, ka garā Covid ietekme uz cilvēka veselību ir postošāka par dažiem vēža veidiem, un pielīdzināma Pārkinsona slimības radītajam postam. Galvenie garā Covid simptomi ir: nepārejošs nogurums, elpas trūkums, ožas zudums un muskuļu sāpes.

Londonas Universitātes koledžas un Ekseteras Universitātes vadītajā pētījumā tika pētīta garā Covid ietekme uz 3754 cilvēku dzīvi. Pētījuma ietvaros pacientiem tika lūgts atbildēt uz jautājumiem par to, kā garais Covid ietekmē viņu ikdienas dzīvi, piešķirot punktus no 0 līdz 40, lai norādītu slimības smagumu.

Pētījumā tika konstatēts, ka vidējie noguruma rādītāji bija līdzīgi vai sliktāki nekā pacientiem ar vēža izraisītu anēmiju vai smagu nieru slimību, un arī dzīves kvalitātes rādītāji bija zemāki nekā pacientiem ar progresējošu vēzi.

Pētnieki arī izteica pieņēmumu, ka garā Covid ietekme uz pacientu ikdienas aktivitātēm ir sliktāka nekā insulta pacientiem un ir salīdzināma ar Pārkinsona slimības ietekmi.
Dr. Henrijs Gudfelovs no Epidemioloģijas un veselības institūta, kurš bija viens no pētījuma vadītājiem, teica, ka šīs slimības ietekme joprojām nav pilnībā izprasta.

"Mūsu rezultāti liecina, ka garais Covid var postoši ietekmēt pacientu dzīvi - nogurums visvairāk ietekmē visu, sākot ar sociālajām aktivitātēm un beidzot ar darbu, mājas darbiem un tuvu attiecību uzturēšanu," viņš teica.