foto: Shutterstock
Māls - gan sejas ādas kopšanai, gan zarnu infekciju savaldīšanai
Esi vesels
2023. gada 25. jūlijs, 13:06

Māls - gan sejas ādas kopšanai, gan zarnu infekciju savaldīšanai

Reklāmas projekts

Mūsu laikmeta cilvēkam ir dubulta privilēģija: izmantot progresīvo medicīnu ar visām tās priekšrocībām un arvien biežāk ‒ arī dabas spēku un bagātības. Labākais piemērs: dabiskais māls un tā daudzie laika gaitā pārbaudītie izmantošanas veidi.

Jau sen ir novērotas dabiskā māla ārstnieciskās īpašības

Mālā esošās minerālvielas tiek izmantotas ārstniecībā jau kopš antīkiem laikiem. Visbiežāk to lietoja infekciju, sāpju vai saindēšanās ar pārtiku ārstēšanai. Vairākos zinātniskos avotos minēts, ka Homo erectus un Homo neanderthalensis dažādus māla maisījumus izmantoja brūču ārstēšanai, bet vēlāk senie grieķi mālu izmantoja čūskas koduma neitralizēšanai.

Daži zinātnieki mālu sauc par sendienu nanomateriālu, kas tika izmantots visdažādākos veidos. Pierādīts, ka māla dziedniecisko iedarbību senie cilvēki novērtēja visos zemeslodes nostūros: no Centrālamerikas un Dienvidamerikas līdz Āfrikai un Austrālijai.

Ir dažādi māla veidi

Dabaszinātnes saka, ka māls ir nogulumiezis, kas veidojies daudzu minerālu erozijas rezultātā. Mālu parasti veido kristāliskas struktūras hidrosilikātu minerāli.

Tas ir dabiskas izcelsmes produkts, bet tā sastāvs atšķiras atkarībā no tā ieguves vietas. Mālam raksturīga plākšņaina struktūra ar dažādu minerālu ieslēgumiem. Māla krāsu nosaka tajā esošie minerāli.

Mālus pēc to minerālsastāva un struktūras iedala kaolinīta mālos, smektīta mālos u.c. Katram mālu veidam ir atšķirīgs lietojums. Baltos mālus jeb kaolīnu plaši izmanto kosmētikā, savukārt smektīta mālu izmanto farmācijā zarnu funkcionālo traucējumu ārstēšanai.

Dabas resursi veselīgam skaistumam

Kopš neatminamiem laikiem sievietes ir kopušas savu skaistumu, izmantojot dabas dotos un viņām pieejamos līdzekļus. Līdz ar dažādiem ārstniecības augiem dabiskais māls bija viens no visbiežāk izmantotajiem skaistumkopšanas līdzekļiem. Aizvien biežāk tiek novērots, ka, griežoties laika ratam, atkal pievēršamies tūkstošiem gadu pārbaudītiem materiāliem.

Mūsdienās mālu skaistumkopšanā izmanto vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, tā antibakteriālo un pretiekaisuma īpašību dēļ. Tas ir lieliski piemērots taukainākai, uz pinnēm tendētai ādai. Tiek uzskatīts, ka māls regulē taukvielu izdalīšanos, uzsūcot to pārpalikumu, kā arī izdalītos toksīnus, nesausina ādu, tādēļ tas iepriecinās daudzus taukainas ādas īpašniekus.

Otrkārt, māls ir materiāls, kas viegli pielīp ādai, veidojot plēvīti, kas mehāniski aizsargā ādu no ārējiem fizikāliem un ķīmiskiem kairinājumiem. Izmantojot dabiskos māla produktus, var iegūt matētu ādas toni bez nevēlama spīduma un maskēt dažādus plankumus. Mālu var izmantot dažādos veidos: gan kā masku, gan kā efektīvu eksfoliantu atmirušo ādas šūnu noņemšanai, gan pievienot citiem skaistumkopšanas līdzekļiem.

Tīmeklī ir viegli pieejamas dažādas receptes ķermenim, sejai vai matiem, kuras var viegli pagatavot mājās, turklāt būsit pārliecināti par šī paša rokām gatavotā produkta dabiskumu.

Mūsdienu zinātne pievēršas videi draudzīgiem resursiem

Mūsdienu zinātne arvien vairāk pievēršas materiāliem, kas ir ne tikai efektīvi, bet arī videi draudzīgi. Māla minerāli ir tieši tādi – lieliski bioloģiski saderīgi, dabā vienkārši pieejami, tiem piemīt plašs praktisko īpašību klāsts. Farmācijā tos var izmantot dažādi: kā dažādu vielu absorbentu, garšas uzlabotāju vai koriģētāju, mitrinātāju vai aktīvo vielu nesēju.

Māla īpašības ir ļoti piemērotas zarnu infekciju ārstēšanai

Īpaša veida māls – smektīts – tiek ļoti bieži izmantots zarnu infekciju ārstēšanai, jo tam piemīt unikālas adsorbcijas īpašības. Šī viela var piestiprināties pie kuņģa vai zarnu iekšējās virsmas un aizsargāt to, adsorbējot toksīnus, baktērijas vai pat vīrusus.

Māla minerālvielas neuzsūcas zarnās, un pēc tam, kad tās ir izpildījušas savu uzdevumu, tiek viegli izvadītas. Māla ķīmiskā struktūra regulē procesus arī caurejas gadījumā, kuru var izraisīt gan bakteriālas, vīrusu infekcijas, gan saindēšanās ar pārtiku. Lielākā daļa šo preparātu iedarbojas, mazinot šķidruma daudzumu (mālam absorbējot ūdeni), kas sasniedz noteiktas zarnas daļas.

Vēl viens nepatīkams stāvoklis, kuru dabiskais māls var mazināt, ir gāzu uzkrāšanās zarnās, jo māls spēj absorbēt ne tikai šķidrumus, bet arī gāzes.

Vairums no mums ir izmēģinājuši māla produktus

Neiedziļinājušies mūsu lietojamo produktu sastāvā, varam arī nezināt, ka jau esam izmēģinājuši produktus, kuru sastāvā ir māls. Viens no tādiem piemēriem ir visiem labi pazīstamās zāles “Smecta”, ko lieto dažādas izcelsmes caurejas apturēšanai.

“Smecta” sastāvā esošie dabiskie māli pārklāj zarnu sienas, tā pasargājot no baktēriju, vīrusu vai toksīnu iedarbības un šķidruma zuduma. Mukoprotektīvā funkcija ir īpaši noderīga bojāto zarnu sienu atjaunošanai un reģenerācijai, palīdzot zarnām ātrāk atlabt.

“Smecta” galvenā sastāvdaļa ir diosmektīts – dabiskas izcelsmes māls, kam piemīt ārstnieciskās īpašības, kas produktā tiek maksimāli saglabātas. To apstiprina daudzie pētījumi, kas liecina par šī preparāta efektivitāti un labu panesību gan bērniem no divu gadu vecuma, gan pieaugušajiem. Tiek lēsts, ka kopš 1975. gada šīs zāles ārstēšanai ir lietotas aptuveni 688 miljonus reižu. Lai gan prioritāte ir cilvēki, šī produkta ražotāji rūpējas arī par bioloģisko līdzsvaru un vides jautājumiem, proti, lai mēs varētu saglabāt dabas sniegtās bagātības nākamām paaudzēm.

Reklāmas raksts sadarbībā ar ar Ipsen Pharma. 

“Smecta” 3 g pulveris dzeramai suspensijai. Diosmektīts. Iekšķīgai lietošanai.

Akūtas caurejas ārstēšanai bērniem no divu gadu vecuma un pieaugušajiem lietošanai kopā ar perorāliem rehidratācijas šķīdumiem, kā arī hroniskas funkcionālas caurejas simptomātiskai ārstēšanai pieaugušajiem. Ar funkcionāliem zarnu darbības traucējumiem saistītu sāpju simptomātiskai ārstēšanai pieaugušajiem un bērniem. Pirms zāļu lietošanas uzmanīgi izlasiet lietošanas instrukciju vai atbilstošu informāciju uz iepakojuma. Konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu par zāļu lietošanu.  Ja simptomi saglabājas vai rodas blaknes, par zāļu turpmāku lietošanu noteikti ir jākonsultējas ar ārstu vai farmaceitu. Ja uzskatāt, ka esat saskārušies ar produkta izraisītu blakni, informējiet par to savu ārstu, farmaceitu .

Sagatavots 06/2023 SCA-LV-000106

Zāļu nepamatota lietošana ir kaitīga veselībai.