foto: Shutterstock
Noskaidroti pasaules lielākie dzērāji. Latvija topā ieņem neglaimojošu vietu
Esi vesels
2023. gada 4. jūlijs, 11:51

Noskaidroti pasaules lielākie dzērāji. Latvija topā ieņem neglaimojošu vietu

Jauns.lv

Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) sastādītajā “pasaules lielāko dzērāju sarakstā” pirmo vietu ieņem Kuka salas, kam seko 2. vietas ieguvēja – Latvija un secīgi arī Čehija, Lietuva, Austrija, Igaunija, Francija, Bulgārija un citas valstis. 

Kuka salu iedzīvotāji, kuri ierindojās pirmajā “pasaules lielāko dzērāju” saraksta vietā, patērē 12,97 litrus alkohola uz vienu cilvēku gada laikā. Tikmēr Latvijā šis rādītājs ir 12,9 litri uz cilvēku gadā. 

Par vismazāko alkohola patērētāju valsti tiek uzskatīta Bangladeša, kam seko Kuveita, Mauritānija, Saūda Arābija un Somālija. 

Dati tika apkopoti 2019. gadā CIP “World Factbook” ietvaros, un sniedz informāciju par 266 valstīm.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) lēš, ka 2,3 miljardi cilvēku visā pasaulē tiek uzskatīti par "pašreizējiem dzērājiem", kas nozīmē, ka viņi alkoholu lieto regulāri. Eksperti norāda, ka vairāk nekā pieci procenti no visiem nāves gadījumiem pasaulē ir saistīti ar alkohola lietošanu.

Alkohols ir ķīmiska, psihoaktīva un atkarību izraisoša viela, kas kavē vai pazemina centrālās nervu sistēmas aktivitāti, un negatīvi iedarbojas uz visām orgānu sistēmām. Alkohola ietekmē tiek izmainīta cilvēka uztvere, emocijas, kustības, redzes un dzirdes spējas. Būtiski pieaug trauksmes, depresijas un agresijas risks, kā arī attīstās mācīšanās, atmiņas un miega traucējumi, informē Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC). 

Alkohola lietošana ir cēlonis vairāk nekā 60 dažādām hroniskām slimībām, kā arī dažādām neiropsihiskām kaitēm. 

Vairāk par to, ko tavai veselībai spēj nodarīt alkohols, lasi šeit!