Lai samazinātu insulta risku, eksperts iesaka ēst produktus ar augstu kālija saturu. Kuri tie ir?
Insults ir pēkšņi galvas smadzeņu asins apgādes traucējumi, kas izraisa smadzeņu bojājumu. Insults ir nopietns, dzīvībai bīstams stāvoklis, un ir vairāki faktori, kas var palielināt risku, to piedzīvot.
Galvenais insulta iemesls ir ateroskleroze, kuras dēļ sašaurinās asinsvadi, mazinot asins pieplūdi galvas smadzenēm, un veicina asins receklīšu jeb trombu veidošanos, kas atraujas no asinsvada sieniņas un nosprosto dziļākos asinsvada zarus.
Ateroskleroze ir viena no biežākajām hroniskajām asinsvadu slimībām, kuras gaitā uz asinsvadu sieniņām izgulsnējas taukiem līdzīga viela, kas sastāv galvenokārt no holesterīna.
Bīstams ir arī paaugstināts asinsspiediens jeb hipertensija, kad palielinās asins plūsmas spiediens uz artēriju sienām un galvas smadzenēs. Paaugstināts asinsspiediens palielina insulta risku, jo tā ietekmē var atrauties trombs vai plīst asinsvads.
Tas, ko jūs ēdat ikdienā, var ietekmēt asinsspiediena izmaiņas, kas galu galā var novest līdz insultam. Portāla “Express” eksperts uzsver, ka īpaši vajadzētu izvairīties no produktiem ar augstu nātrija (sāls) saturu.
“Pārāk liels sāls daudzums var paaugstināt asinsspiedienu, un tas, kā zināms, ir viens no insulta riska faktoriem. Tā vietā vajadzētu patērēt ar kāliju bagātus pārtikas produktus, jo kālijs organismā neitralizēs nātrija ietekmi,” skaidro eksperts.
Produkti, kas bagāti ar kāliju ir: banāni, sviesta ķirbis, kartupeļi, piens, vistas fileja.
Insulta pazīmes ir vienas ķermeņa puses paralīze, notirpums, vājums, asimetriska seja, grūtības runāt vai saprast citu teikto, redzes traucējumi, reibonis, līdzsvara un koordinācijas traucējumi.