foto: Shutterstock
Vai saldinātāji ir labi cukura aizvietotāji? Stāsta uztura speciāliste Zane Timpare
Saldinātāji palīdz samazināt kopējo uzturā pievienotā cukura daudzumu, vienlaikus ļaujot turpināt baudīt saldo garšu un uzņemot mazāk kaloriju.
Diētas
2023. gada 6. jūnijs, 07:45

Vai saldinātāji ir labi cukura aizvietotāji? Stāsta uztura speciāliste Zane Timpare

"100 Labi Padomi"

Cukura aizstāšana ar kādu saldinātāju jau kādu laiku ir karsta tēma uztura zinātnē, jo rūpnieciskie saldinātāji ir viena no pretrunīgāk vērtētajām pārtikas piedevu kategorijām. Notiek diskusijas par to nelabvēlīgo ietekmi uz zarnu mikrobiomu, sirdi un asinsvadiem, ļaundabīgu slimību attīstību. Ir pētījumi, kuros atzīts, ka ilgtermiņā saldinātāji pat var veicināt svara pieaugumu.

Stāsta Veselības centra 4 filiāles Valdlauči uztura speciāliste Zane Timpare. 

Pasaules Veselības organizācijas nesen publiskojusi arī savu jaunāko metaanalīzi par saldinātāju lietošanu. Kopējā doma – īstermiņā produkti, kuros cukurs ir aizstāts ar saldinātājiem, var būt noderīgi aptaukošanās un liekā svara samazināšanā, kas bieži ir ļoti svarīgi cukura diabēta gadījumā. Taču saldinātāji nav noteicošais faktors svara kontrolē.

Kas jāzina par saldinātājiem?

* Diabētiķiem svarīgi sekot glikozes līmenim asinīs, turklāt ne tikai pēc maltītes, bet visas diennakts garumā. Tāpēc cilvēkiem, kam ļoti kārojas saldu garšu, saldinātāji var būt noderīgi, bet tie jālieto prātīgi, jo tie nepadara uzturu veselīgāku. Taču parastā cukura lietošana diabēta gadījumā ir vēl mazāk vēlama.

* Saldinātāji palīdz samazināt kopējo uzturā pievienotā cukura daudzumu, vienlaikus ļaujot turpināt baudīt saldo garšu un uzņemot mazāk kaloriju.

* Ideālu cukura aizvietotāju nav, tāpēc šo pārtikas piedevu drošība Eiropas Savienībā tiek stingri uzraudzīta.

* Dzert vislabāk tīru ūdeni, savukārt ēdienkartē jācenšas iekļaut dabiskus produktus, ieskaitot augļus un ogas.

* Zarnu mikrobioma veselība ir ļoti nozīmīga, bet saldinātāji to ietekmē negatīvi. Tāpēc, ja ēdienkartē iekļauj produktus ar cukura aizvietotājiem, jārūpējas, lai uzturs kopumā ir veselīgs – bagāts ar šķiedrvielām un bioloģiski aktīvām vielām. Tas nozīmē, ka jāēd pilngraudu produkti, pākšaugi, sēklas, rieksti, dārzeņi, raudzēti produkti. Tie visi satur vielas, kas uzlabo zarnu mikrobiomu.

* Jaunākajos pētījumos, kuros vērtēta sakraloze, aspartāms, stēvija un saharīns, īpaši negatīvā gaismā izcelta sakraloze un saharīns, kas negatīvi ietekmē mikrobiomu un paaugstina glikozes līmeni asinīs. Vienlaikus tiek uzsvērts, ka šī atbildes reakcija var būt ļoti individuāla – atkarīga no katra cilvēka zarnu mikrobioma, tāpēc arī ieteikumiem par saldinātāju lietošanu jābūt balstītiem uz katra cilvēka veselības rādītājus.

* Nav ieteicams lietot saldus dzērienus, kuru sastāvā ir saldinātāji, jo tajos ir arī skābes, kas var negatīvi ietekmēt ne tikai zobu, bet arī kaulu veselību.

 

Tēmas