foto: Shutterstock.com
Alerģija no saules jeb saules nātrene; vai turpmāk iet ārā tikai naktī?
Esi vesels
2023. gada 22. maijs, 12:35

Alerģija no saules jeb saules nātrene; vai turpmāk iet ārā tikai naktī?

Jauns.lv

Gada lielāko daļu pavadām aukstumā un bez tiešiem saules stariem. Un tikai likumsakarīgi, ka sākoties gada patīkamākajam laikam, vēlamies savu ādu atrādīt saulei. Taču dažiem cilvēkiem šis process sagādā ne pārāk patīkamas sajūtas - veidojas nieze, apsārtums un vispārējs diskomforts jeb alerģija no saules. Kas tas ir un ko ar to darīt, skaidrojam rakstā.

Fotosensitivitāte jeb saules nātrene

Fotosensitivitāte ir patoloģiska, pastiprināta organisma jutība pret ultravioleto starojumu (UV).  Saules nātrene visbiežāk attīstas atklātās ķermeņa daļās  uz sejas, kakla, plaukstu virspusēm un apakšdelmiem – pie pirmajiem, intensīvajiem saules ekspozīcijas brīžiem pavasarī, kad pirmo reizi sezonā atklāti sauļojamies un intensīvā dienvidu saulē, kad aizbraucam ceļojumos.

Simptomu apraksts 

Klīniskās izpausmes – nātrene, nieze, apsārtums, sīki izsitumi, grubuļaina āda vietās, kur bijusi saules ietekme. Parādās ātri – 5–30 minūšu laikā – pēc kontakta ar sauli un parasti izzūd 24 stundu laikā. Var nebūt katrā sauļošanās reizē.

Cēloņi 

Precīzs saules nātrenes cēlonis nav pilnībā zināms, taču tiek uzskatīts, ka tā ietver imūnsistēmas reakciju uz noteiktu ultravioletā (UV) starojuma viļņa garumu saules gaismā. Šo stāvokli var izraisīt gan dabiska saules gaisma, gan mākslīgi UV starojuma avoti, piemēram, solārijs vai halogēna lampas.

Lai gan saules nātreni nevar izārstēt, ir vairākas lietas, kas var palīdzēt:

Aizsardzība pret sauli: Izvairīšanās no tiešiem saules stariem un UV starojuma iedarbības samazināšana ir ļoti svarīga. Aizsargapģērbs, piemēram, cepures, garām piedurknēm un saulesbrilles, var palīdzēt pasargāt ādu no saules gaismas. Turklāt ieteicams lietot plaša spektra sauļošanās līdzekli ar augstu saules aizsardzības faktoru (SPF). Pēc peldēšanās būtiski krēmu uzklāt atkārtoti.

Saules aizsargkrēmu izvēle: izvēlieties sauļošanās līdzekli, kas nodrošina aizsardzību gan pret UVA, gan pret UVB starojumu. Meklējiet saules aizsarglīdzekļus, kas satur tādas sastāvdaļas kā cinka oksīds vai titāna dioksīds, jo tie darbojas kā barjera uz ādas un atstaro saules starus.

Antihistamīni: bezrecepšu antihistamīna līdzekļi var palīdzēt mazināt niezi un samazināt saules gaismas izraisīto alerģisko reakciju. Ieteicams zāles iedzert vismaz vienu stundu pirms došanās saulē. Konsultējieties ar veselības aprūpes speciālistu, lai noteiktu jūsu konkrētajam gadījumam piemērotu devu un medikamentu. Ja niez āda, ārstēšanā var izmantot arī lokālu antihistamīnu jeb krēmu.

Efektīvi arī var palīdzēt pretniezes aerosoli, kas lokāli mazinās niezes simptomus.

Ir svarīgi konsultēties ar dermatologu vai alergologu, lai saņemtu pareizu diagnozi un izstrādātu individuālu ārstēšanas plānu, pamatojoties uz jūsu saules nātrenes simptomu smagumu. Ārsti var sniegt papildu norādījumus un ieteikt atbilstošus pasākumus, lai efektīvi pārvaldītu jūsu stāvokli.