Ilgmūžības eksperti dalās ar trim svarīgākajiem ieteikumiem, lai dzīvotu līdz sirmam vecumam
foto: Shutterstock
Esi vesels
2023. gada 22. maijā, 05:51

Ilgmūžības eksperti dalās ar trim svarīgākajiem ieteikumiem, lai dzīvotu līdz sirmam vecumam

Jauns.lv

Oksfordas ilgmūžības projekta (The Oxford Longevity Project) eksperti dalījušies ar galvenajiem veidiem, kā uzlabot savu dzīves kvalitāti. 

Projekta līdzdibinātājs, profesors Deniss Nobls, kā pirmo uzsvēra miega nozīmi. "Autofāgija ir organismā iebūvēta šūnu atkritumu aizvākšanas sistēma, kas palēnina mūsu novecošanās tempu," viņš sāka stāstījumu. "Šī aktivitāte samazinās, jo mēs kļūstam vecāki, bet ikviens var darīt kaut ko vienkāršu, lai aktivizētu autofāgiju - gulēt."

Vēl viens padoms, šoreiz no Oksfordas ilgmūžības projekta līdzdibinātājas Leslijas Kenijas, ir "veikt pietupienus”.

"Muskuļu masa, sasniedzot pusmūža vecumu, samazinās par aptuveni vienu procentu gadā. Aptuveni 80 gadu vecumā muskuļu masas zudums ir dramatisks - līdz pat 50 procentiem. Ar vecumu saistītais skeleta muskuļu masas un funkcijas zudums, sarkopēnija, ir saistīts ar fizisko vājumu un paaugstinātu saslimstības risku. Tādējādi, jo vairāk cilvēks uztur muskuļus, jo mazāks ir osteoporozes, vēlākās dzīves nekustīguma un kritienu izraisītu lūzumu risks,” skaidro Kenija. 

"Ļoti vienkāršs vingrinājums, ko mēs varam darīt, ir regulāra pietupienu veikšana, lai stiprinātu ķermeņa apakšējo daļu un uzlabotu līdzsvaru. Vienā pētījumā tika konstatēts, ka līdzsvara prasme apsēsties un piecelties patiesībā ir mirstības prognozēšanas faktors,” piebilst eksperte. 

Tikmēr Dr. Sandra Kaufmane, Oksfordas zinātniskā padomniece, iesaka spermidīnu. "Spermidīna, savienojuma, kas atrodams mātes pienā un spermā, uzņemšana ar uzturu ir apgriezti proporcionāla sirds un asinsvadu slimību un nāves gadījumu biežumam."

Vieglākais veids, kā ieviest spermidīnu uzturā, ir ar šitake sēnēm vai uztura bagātinātājiem. 

Tēmas