foto: Shutterstock
Cik veselīga ir liellopu gaļa un aitas piens?
Runā speciālists
2023. gada 22. maijs, 09:08

Cik veselīga ir liellopu gaļa un aitas piens?

Reklāmas projekts

Lai pļavās saglabātu bioloģisko daudzveidību un pļavas mūs priecētu ar pļavu ziediem pilniem ar bitēm un kamenēm, dažādiem pļavu putniem, no kuriem daži ir pat sarkanajā grāmatā, tās ir pareizi jāapsaimnieko. Labākais veids ir ganīšana. Gaļas liellopi un aitas var būt izcili, videi draudzīgi pļavu apsaimniekotāji, vienlaikus sargājot bioloģisko daudzveidību. Vēlamies vērst sabiedrības uzmanību uz liellopu gaļas un aitas piena labajām īpašībām. Jāņem vērā arī tas, ka jēra gaļa ir ļoti līdzīga liellopu gaļai savā uzturvērtībā. Par to, cik veselīga ir liellopa gaļa un aitas piens stāsta uztura speciāliste Baiba Iskrova.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ir dažādi uzskati gan par to vai vispār ēst gaļu, gan par to cik "sarkanā" gaļa ir veselīga. Mēs uzskatām, ka uzturam ir jābūt dažādam, tas nedrīkst būt vienveidīgs, jo katrs produkts mūsu organismam dod citādāku pozitīvo pienesumu.

Liellopu gaļa ir tā, par kuru cilvēki iedomājas visvairāk, dzirdot terminu “sarkanā gaļa”. Pētījumos tā tiek saistīta ar palielinātu onkoloģijas risku, tomēr, ja to ēd ar mēru, izvēlas kvalitatīvu un pareizi pagatavo, tā sniedz pat zināmas priekšrocības.

Liellopu gaļa visbiežāk tiek gatavota cepešu, ribiņu vai steiku veidā, kā arī izmantota maltā veidā mērcēs un pildījumos. Ja runājam par veselīgāko pagatavošanas veidu, tad te strādā tie paši noteikumi, kas jebkurai citai pagatavotai gaļai - jo mazāk tiek dedzināta, jo mazāk veidojas kancerogēnās vielas, līdz ar to, nevajadzētu aizrauties ar stipri apceptiem gaļas gabaliem. Priekšroku vajadzētu dot sautētai, tvaicētai vai vārītai gaļai un, ja izvēlaties grilēt, tad nededziniet to. Ļoti labs un vērtīgs ir liellopu kaulu buljons, kas ņemts no liellopa, kas ticis barots ar zāli - tas ir bagāts ar glikozamīnu, kologēnu, vitamīniem un mikroelementiem, tādā veidā palīdzot uzturēt veselu kuņģa zarnu traktu, kā arī nostiprina locītavas un uzlabo ādas veselību.

Liellopu gaļa satur vairāk dzelzi, nekā baltā gaļa. Gaļa no liellopa, kas ticis barots ar zāli, tiek uzskatīta par veselīgāku variantu, nekā gaļa no liellopa, kas ticis barots ar graudiem, jo tajā ir mazāk kopējo tauku, un līdz ar to mazāk kaloriju. Arī šo tauku uzturvērtības saturs ir atšķirīgs. Tajā ir vairāk omega-3 taukskābju, antioksidantu, E, A, B12 un B6 vitamīni, selēns, dzelzs un cinks.

Ir konstatēts, ka omega-3 taukskābes palīdz novērst daudzas saslimšanas, tostarp sirds asinsvadu saslimšanas, insultu, autoimūnas reakcijas, piemēram, vilkēdi, ekzēmu, reimatoīdo artrītu un vairākus citus stāvokļus. Antioksidanti palīdz novērst šūnu bojājumus, kas var izraisīt nopietnas saslimšanas. Ir pierādīts, ka liesai gaļai, piemēram, liesai liellopu gaļai, patiešām ir pozitīva ietekme uz holesterīna līmeni un sirds veselību. Savukārt jēra gaļa ir vēl vairāk omega- 3 kā liellopu gaļā.

Kvalitatīvi barota liellopu gaļa ir vitamīnu un barības vielu avots, kas palīdz šūnām cīnīties ar bojājumiem un ķermenim veidot spēcīgākus muskuļu un skrimšļu audus.

Liellopu gaļa satur visas neaizstājamās aminoskābes, kas ķermenim ir nepieciešamas, lai izveidotu olbaltumvielas. Tādējādi tas ir augstas kvalitātes olbaltumvielu avots un organismam viegli ir pārstrādājams un viegli izmantojamas aminoskābes. Kā daļa no veselīga dzīvesveida, kas ietver veselīgu un sabalansētu ēdienu un fiziskās aktivitātes, olbaltumvielas no liellopu gaļas var palīdzēt novērst sarkopēniju — muskuļu masas zudumu, kas laika gaitā var attīstīties olbaltumvielu deficīta dēļ.

Liellopu gaļa satur beta-alanīnu, aminoskābi, kas palīdz organismam veidot savienojumu, ko sauc par karnozīnu. Karnozīns ir svarīgs muskuļu darbībai, iespējams, palielina jūsu veiktspējas augstas intensitātes vingrinājumos. Augsts karnozīna līmenis ir saistīts arī ar zemāku nogurumu un augstāku muskuļu veiktspēju.

Dzelzs deficīts var izraisīt anēmiju - stāvokli, kurā asinīs ir samazināts sarkano asins ķermenīšu skaits un spēja pārnēsāt skābekli. Galvenie anēmijas simptomi ir nogurums un vājums. Liellopu gaļa ir bagāta ar dzelzi, ko sauc par hēma dzelzi, ko organisms ļoti viegli absorbē un tā uzsūkšanos neietekmē citi uztura produkti, piemēram, kafija un piens, kuri savukārt negatīvi ietekmē nehēma dzelzs uzsūkšanos.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Cilvēki visos laikos ir ēduši gaļu un, lai tā sniegtu maksimālos ieguvumus un nekaitētu veselībai, labāk ir izvēlēties kvalitatīvu, labos apstākļos augušu lopiņu gaļu, pagatavot to atbilstoši veselīga uztura pagatavošanas pamatprincipiem, nepārsniegt rekomendējamo gaļas patēriņu nedēļā un kombinēt gaļu ar daudz dārzeņiem.

Aitas piens dabiski satur līdz pat 60% vairāk olbaltumvielu, salīdzinot ar kazas un govs pienu. Aitas piena olbaltumvielas ir vieglāk sagremojamas un tā tauki tiek vieglāk pārvērsti enerģijā, salīdzinot ar govs pienu. Piena unikālais sastāvs varētu padarīt to par labu papildus iespēju ļoti jauniem un veciem cilvēkiem, sportistiem un cilvēkiem, kuri meklē alternatīvas govs pienam. Aitas piens ir nozīmīgs bioaktīvo vielu avots, kam ir organisma veselību veicinošas funkcijas. Aitas piena vērtīgais sastāvs ir saistīts ar augstu taukskābju, imūnglobulīnu, olbaltumvielu, hormonu, vitamīnu un minerālvielu saturu. Daudziem pienā atrodamiem biopeptīdiem piemīt antibakteriālas, pretvīrusu un pretiekaisuma īpašības. Aitas piena bioaktīvām vielām piemīt arī pretvēža īpašības. Raudzētajiem dzērieniem, kas izgatavoti no aitas piena, ir raksturīgas labas antibakteriālas īpašības, pateicoties bioaktīvo savienojumu klātbūtnei, piemēram, kateholam, vanilīnam, ferulīnskābei un salicilskābei. Turklāt kefīrs ir bagāts ar vitamīniem, piemēram, B1, B2, B5 un C vitamīniem, minerāliem un aminoskābēm, kas ir būtiskas dzīšanas procesam un homeostāzei. Aitas pienu izmanto prebiotiku un probiotiku ražošanā un kā sastāvdaļu mākslīgo maisījumu zīdaiņiem, tādējādi tā ir piemērota alternatīva mātes pienam un uztura bagātinātāju ražošanai. Pateicoties bioaktīvo vielu saturam, aitas pienu var izmantot ārstnieciskās pārtikas ražošanai. Aitas piens satur visvairāk laktoferīna un proteīnu, kam piemīt antibakteriāla un pretiekaisuma iedarbība. Svarīga aitas piena proteīna endogēnā aminoskābe ir prolīns, kam ir galvenā loma arginīna un poliamīnu sintēzē un kas aktivizē mTOR šūnu signālu pārraidi, lai uzsāktu proteīnu, īpaši kolagēna, sintēzes procesu. Prolīns pozitīvi ietekmē arī hemoglobīna sintēzi. Gan prolīns, gan hidroksiprolīns vislielākajā daudzumā ir atrodami aitas piena olbaltumvielās. Pieprasījums pēc šīs aminoskābes palielinās pirmsdzemdību periodā un tūlīt pēc piedzimšanas, tāpēc tā ir ļoti svarīga jaunu organismu pareizai augšanai un attīstībai. Prolīns un hidroksiprolīns veido pat 12% no olbaltumvielām jaundzimušā ķermenī.

Aitas piens satur īsas un vidējas ķēdes taukskābes (kas veido apmēram 11%), kas ir ārkārtīgi svarīgas cilvēka uzturam. Šajā pienā ir augstāka sviestskābes (C4:0), omega-3 taukskābju un konjugētās linolskābes (CLA) koncentrācija nekā citu atgremotāju pienā. Jaunākie pētījumi liecina, ka jogurta ar omega-3 taukskābēm lietošana ievērojami samazina infekcijas slimību attīstības risku. No visiem atgremotājiem aitas piens izrādās CLA bagātākais (1,1%), taču šī komponenta koncentrācija pienā ir atkarīga no gadalaika. Pēdējos gados ir sniegti pierādījumi, kas lielā mērā balstās uz pētījumiem in vitro un klīniskiem pētījumiem ar cilvēkiem, ka CLA papildus klasiskajam darbības mehānismam ir arī vairāki savstarpēji atkarīgi molekulārie signalizācijas ceļi, kas ir atbildīgi par cilvēka veselību. CLA inhibē gan labdabīgus, gan ļaundabīgus audzējus, kavējot šūnu augšanu un attīstību. Ir pierādīts, ka sievietēm, kuras lieto piena produktus ar augstu tauku saturu, ir mazāka resnās zarnas vēža sastopamība, un tas var būt daļēji saistīts ar augsto CLA saturu šajos pārtikas produktos. Aitas piens satur augstu B vitamīnu saturu, kas ir svarīgi smadzeņu attīstībā un nervu sistēmas darbībā.

Aitas piens ir produkts, kas bagāts ar bioaktīvām vielām, kas nepieciešamas jaunu organismu pareizai attīstībai. Aitas piena vērtīgais sastāvs ir saistīts ar augstu taukskābju, imūnglobulīnu, olbaltumvielu, hormonu, vitamīnu un minerālvielu saturu. Tā kā aitas piens satur visaugstāko linolskābes saturu no visiem atgremotājiem, tas ir efektīvs aptaukošanās, 2. tipa cukura diabēta un vēža profilaksē. Daudziem aktīviem biopeptīdiem, kas atrodami pienā, ir pierādītas pretvīrusu, antibakteriālas un pretiekaisuma īpašības. Turklāt tiem ir arī citotoksiska aktivitāte pret vēža šūnām. Aitas piena īpatnība ir augstais vitamīnu, īpaši B vitamīnu un minerālvielu, līmenis. Aitas piena ietekme uz cilvēka ķermeni joprojām nav pilnībā izprotama, un jaunākie pētījumi ir vērsti uz to, cik svarīga ir orotskābe un mikroRNS, kas atrodas šo atgremotāju pienā. Aitas piens neapšaubāmi ir cilvēka organismam bagāts veselību veicinošu vielu avots, un, pateicoties tam, tas var darboties kā efektīva funkcionāla pārtika.

Vai aitas piens satur laktozi? Jā, aitas piens satur laktozi. Nereti cilvēki izjūt diskomfortu pēc govs piena dzeršanas, un bieži cilvēki pieņem, ka tā ir laktozes nepanesamība (pienā esošo dabisko cukuru nepanesamība). Tomēr bieži vien piemērotāks termins ir jutīgums pret govs pienu (problēmas ar pienā esošo olbaltumvielu vai tauku sagremošanu). Simptomi ir gandrīz identiski laktozes nepanesības simptomiem, tāpēc bieži tas izraisa neskaidrības un nepareizas diagnozes. Aitas piens nav piemērots tiem, kam ir klīniski diagnosticēta laktozes nepanesamība, bet, iespējams, tā ir laba alternatīva citiem, kuri ir jutīgi pret govs pienu.

Vai aitas piens ir A2 tipa piens? Jā – aitas piens dabiski ir A2 tipa piens, kas nesatur A1 beta kazeīna proteīnu, kas atrodams lielākajā daļā govs piena. Tiek uzskatīts, ka A1 beta kazeīna ģenētiskā forma negatīvi ietekmē piena produktivitātes rādītājus un kvalitāti. Tā var arī nelabvēlīgi ietekmēt cilvēka veselību, piemēram, veicināt gremošanas traucējumus un vēdera uzpūšanos. A2 ģenētiskā forma nodrošina lielāku izslaukumu lopiņam un labākus tauku un olbaltumvielu rādītājus pienam. A2 beta kazeīna struktūra pēc sava sastāva ir tuvāka cilvēka mātes pienam.

Ir aptuveni divdesmit minerāli (makro un mikroelementi), ko uzskata par būtiskiem cilvēku organismam. Tie spēlē strukturālo, bioķīmisko un uztura funkcijas cilvēka organismā, tāpēc to adekvāta uzņemšana ir nepieciešama optimālai garīgai un fiziskai veselībai. Optimāla kalcija, fosfora un magnija uzņemšana ir svarīga sirds un asinsvadu sistēmai, osteoporozes, hipertensijas un insulīna rezistences profilaksei. Minerālvielu koncentrācija sieros ir atkarīga no izejvielām (aitu šķirne, laktācijas stadija, vides apstākļi, ganību veids, augsne), siera ražošanas (procesa, piesārņojuma no iekārtām) un nogatavošanās (iespējama minerālvielu satura migrācija siera slāņos). Aitas piena sieri ir bagātāki ar kalciju, fosforu un magniju nekā govs piena sieri. Sieros ir vairāk kalcija un fosfors nekā pienā (svaigos sieros 4-5x, puscietos 7-8x, cietos 10x). Aitas pienā ir gandrīz divas reizes lielāks kalcija un cinka līmenis, salīdzinot ar govs pienu.

Aitas piena siers ir bagāts ar funkcionāli un fizioloģiski aktīviem savienojumiem, piemēram: vitamīniem, minerālvielām, taukskābēm, terpēniem, sialskābēm, orotskābi un L-karnitīnu, kas lielākoties nāk no piena. Fermentācijas un nogatavināšanas process papildus bagātina tos ar citām bioloģiski aktīvām vielām, piemēram, bioaktīviem peptīdiem, γ-aminosviestskābi (GABA) vai biogēnamīniem.

Ienāc kampaņas Izglāb pļavu mājas lapā un uzzini vairāk!