foto: Shutterstock
Zobārsts nosauc piecus ēdienus, kas ir nopietns drauds taviem zobiem
Esi vesels
2023. gada 19. maijs, 06:42

Zobārsts nosauc piecus ēdienus, kas ir nopietns drauds taviem zobiem

Jauns.lv

Zobārsti mūs vienmēr mudina neēst pārāk daudz saldumu, lai saudzētu zobus. Taču ir vēl vairāki citi našķi, no kuriem vajadzētu izvairīties, ja vēlaties saglabāt labu zobu veselību. Saskaņā ar Londonas zobārsta Dr. Sema Džetvas teikto daži no šiem ēdieniem ir daudz kaitīgāki zobiem par citiem.

Dzelteni zobi, šķelta emalja, un pat zobu plaisāšana – visas šīs nepatīkamās lietas varētu novērt, ja vien ikdienā nelietotu zobārsta uzskaitītos pārtikas produktus. 

1. Cūkas ādiņas

Šis sāļais našķis, ko daudzi iecienījuši baudīt kino vai mājās pie televizora, patiesībā var nopietni kaitēt zobiem. No kraukšķošā našķa laika gaitā zobos var izveidoties plaisas, kas var izraisīt sāpes un jūtīgumu. Tikpat lielu ļaunumu var nodarīt arī popkorns. “Vēl viens aspekts – šo kraukšķošo ēdienu daļiņas var iesprūst starp zobiem, laika gaitā tos bojājot” uzsver zobārsts. 

2. Olīvas

Lai gan olīvas pašas par sevi nekādu kaitējumu zobiem nodarīt nevar, riska faktors ir tajās esošie kauliņi. To uzkošana var radīt mikroskopiskas zobu plaisas. Īpaši jāuzmanās cilvēkiem gados, kuru zobi jau tā ir vājāki. 

3. Kurkuma

Kurkuma ir teju vai superēdiens, pateicoties tās pretiekaisuma īpašībām. Lai gan veselībai noderīga, zobiem var kaitēt – mainot to krāsu uz dzeltenu. “Vēl vairāk šis attiecas uz tiem, kam ir veikta zobu balināšanas procedūra. Pēc balināšanas zobi kļūst vājāki un uzņēmīgāki pret iekrāsošanos,” piebilst Dr. Džetva. 

4. Īriss

Īrisa tipa konfektes ir tik “briesmīgas”, ka zobārsts no Londonas iesaka tās neēst nekad. Daļēji tas ir tāpēc, ka tajās ir augsts cukura saturs, kas ir viens no galvenajiem zobu bojāšanās iemesliem, bet daļēji arī to konsistences dēļ. “Tās ir lipīgas, staipīgas un mēdz ieķept starp zobiem. Vēl ļaunāk, ja ir daudz plombas, tad ir risks, ka līdz ar staipīgo konfekti plomba tiks izrauta,” piekodina zobārsts. 

5. Ledenes

Tās var izraisīt zobu kariesu, plaisas, atlauzt kādu zobu daļu, turklāt sastāv no tīra cukura. Kad tās apēd, mutē rodas baktērijas, un skābe sāk šķīdināt zobu virsmu. Tas ir pirmais kariesa attīstības posms.