foto: Shutterstock
Vainīga šķiršanās vai maltīte pirms miega? Speciāliste iesaka, kas jādara, lai bezmiega reizēs iemigtu bez grūtībām
Runā speciālists
2023. gada 18. maijs, 06:22

Vainīga šķiršanās vai maltīte pirms miega? Speciāliste iesaka, kas jādara, lai bezmiega reizēs iemigtu bez grūtībām

"100 Labi Padomi"

Miegā organismā atjaunojas muskuļu un ādas šūnas, bet vissvarīgākie atjaunošanās procesi noris centrālajā nervu sistēmā. Ja cilvēks nav izgulējies, nākamajā dienā var būt grūti koncentrēties, ātri reaģēt, analizēt situācijas, ātrāk piezogas nogurums, var būt garastāvokļa svārstības.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ja neizgulēšanās ir regulāra parādība, samazinās produktivitāte, cilvēks kļūst emocionālāks, vieglāk aizkaitināms, mazinās modrība un reakcijas ātrums gan mājās, gan darbā, tāpat var rasties virkne veselības problēmu: galvassāpes, atmiņas un kustību koordinācijas traucējumi, kardiovaskulāras slimības, ķermeņa masas indeksa pieaugums, kas veicina otrā tipa cukura diabēta attīstību.

Vainīga šķiršanās vai maltīte pirms miega?

Miega traucējumu iemesli var būt dažādi, skaidro Apotheka farmaceite Madara Krišjāne: psiholoģisks stress (trauksme, šķiršanās, liela atbildība un daudz pienākumu darbā, uztraukums par gaidāmu notikumu, strīdi tuvinieku lokā), fiziskas slimības (sirds un asinsvadu, elpošanas sistēmas, uroloģiskas saslimšanas, kā arī nemierīgo kāju sindroms), medikamentu lietošana (asinsspiedienu pazeminoši līdzekļi, antidepresanti, pretiesnu un saaukstēšanās medikamenti), depresija, miega un nomoda ritma traucējumi (darbs maiņās, neregulāra dienas rutīna un miega režīma neievērošana, tāli lidojumi), stimulējošu dzērienu lietošana (kofeīns, alkohols, enerģijas dzērieni), pamatīgas un treknas maltītes neilgi pirms gulētiešanas, ilga televizora skatīšanās vai viedierīču lietošana vakaros, kā arī intensīva fiziska slodze pirms naktsmiera.

Kas palīdzēs izgulēties?

  • Svarīgi neignorēt organisma pirmo signālu par vēlēšanos gulēt. Tas nozīmē, ka organismā līdz ar tumsas iestāšanos ir izdalījies pietiekams daudzums miega hormona melatonīna un tu esi gatavs iemigt. Ja palaid garām šo mirkli, aizmigšana var būt traucēta. Pret bezmiegu var palīdzēt aptiekā nopērkami uztura bagātinātāji, kuru aktīvā viela ir melatonīns vai L-triptofāns, kas ir neaizstājama aminoskābe un palīdz nodrošināt kvalitatīvu miegu un atpūtu.
  • Pirms gulētiešanas ieteicams izvēdināt telpas, lai istabas temperatūra būtu aptuveni 18–20 grādu.
  • Pievērs uzmanību gultasveļas, spilvena un segas kvalitātei, kā arī to izmēram – tiem jāatbilst ķermeņa vajadzībām. Lai naktī būtu silti, parūpējies par siltu segu.
  • Vismaz stundu pirms miega nevajadzētu izmantot televizoru un viedierīces, kas izdala zilo gaismu, jo tā kavē melatonīna izstrādi organismā, traucējot iemigt.
  • Aptuveni divas stundas pirms miega atturies no pārmērīgas ēšanas, našķošanās un šķidruma uzņemšanas. Nelieto stimulējošus enerģijas dzērienus, kafiju un tēju, kas satur kofeīnu.
  • Centies nomierināt domas. Var lasīt grāmatu, veikt elpošanas vingrinājumus, meditēt, pievērsties rokdarbiem vai ieiet atslābinošā vannā ar lavandas vai ilangilanga ēterisko eļļu.
  • Divas stundas pirms miega noder nomierinoša, relaksējoša zāļu tēja (pasiflora, baldriāns, apiņi, melisa, kumelīte, piparmētra, lavanda) vai stundu pirms gulētiešanas – uztura bagātinātāji, kas satur zāļu ekstraktu.

Ja, ieviešot šos ieteikumus, miega kvalitāte neuzlabojas, noteikti apmeklē ģimenes ārstu, kurš vajadzības gadījumā nosūtīs pie speciālista miega traucējumu ārstēšanai.