foto: Shutterstock
Pētījums: atteikties no sejas maskas ārsta kabinetā nav laba doma
Esi vesels
2023. gada 16. maijs, 10:22

Pētījums: atteikties no sejas maskas ārsta kabinetā nav laba doma

Jauns.lv

Lai gan trešajā Covid-19 pandēmijas gadā lielākais vairums pasaules valstu atteikušās no sejas masku nēsāšanas publiskās vietās, joprojām daļā valstu saglabājies noteikums tās izmantot ārstniecības iestādēs. Kā zināms, Latvijā šo prasību atcēla pagājušās nedēļas sākumā. Tikmēr pirmdien, 15. maijā, publicētajā pētījumā teikts, ka atteikšanās no sejas maskas ārsta kabinetā nav tā labākā doma. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pētījumā, kas publicēts žurnālā “Annals of Internal Medicine” konstatēts, ka nav būtiskas atšķirības aizsardzībā starp ķirurģiskajām sejas maskām un N95 respiratoriem veselības aprūpes vidē. Tomēr zināmu aizsardzību, samazinot risku inficēties ar Covid-19 un citiem respiratorajiem vīrusiem, masku nēsāšana apmeklējot ārstniecības iestādes, tomēr nodrošina. 

Pētnieki pārskatīja trīs izlases veida pētījumus un 21 novērojumu pētījumu no visas pasaules, lai noskaidrotu, kādi ir pierādījumi par N95, ķirurģisko un auduma masku efektivitāti Covid-19 izplatības samazināšanā.

Laboratorijas pētījumi liecina, ka ķirurģiskās maskas un respiratori labi ierobežo pilienveida infekciju izplatīšanos starp cilvēkiem, kas slimo ar gripu, Covid-19 un citiem elpceļu vīrusiem. Lai gan tās nav 100 % efektīvas, tās ievērojami samazina vīrusa daudzumu, kas izdalās, kad cilvēks runā vai klepo. 

Joprojām var notikt vīrusa pārnešana no pacienta uz medicīnas un otrādi. Ja abi cilvēki nēsā sejas masku, tas notiek reti. Agrāk veiktie pētījumi liecina, ka puse līdz divas trešdaļas cilvēku, kas strādā veselības aprūpes iestādēs, ir strādājuši laikā, kad viņiem ir bijuši kādi elpceļu simptomi.

Dr. Saira Madada, Hārvarda Belfera Zinātnes un starptautisko lietu centra infekcijas slimību epidemioloģe, piekrīt, ka veselības aprūpes sistēmām ir svarīgi darīt visu iespējamo, lai novērstu Covid-19 pārnešanu, tostarp, lai darbinieki saskarsmē ar pacientiem valkātu masku - "jo īpaši mūsu visneaizsargātāko pacientu vidū”. 

“Cilvēkiem varbūt nav obligāti jāvelk maska, pārvietojoties pa ārstniecības iestādes gaiteņiem taču ārsta kabinetā, kur ir viens pret viens kontakts, masku nēsāšana būtu saglabājama prakse,” viņa piebilda. 

Tikmēr pie mums Latvijā, ņemot vērā Covid-19 izplatības riska samazinājumu, kā arī citu Eiropas Savienības valstu praksi attiecībā uz sejas masku lietošanu, Veselības ministrija rosināja atcelt obligātu prasību par sejas masku lietošanu ārstniecības iestādēs un ilgstošas sociālās aprūpes iestādēs no 9. maija. 

“Tādēļ infekcijas izplatība vairs nerada tik augstu risku veselības aprūpes sistēmai kā tas bija agrāk un šobrīd Covid-19 ir pielīdzināma citām cirkulējošām respiratorām infekcijām. Tādēļ arī epidemioloģiskās drošības pasākumi ir jāpielīdzina citiem respiratoro infekciju ierobežojošiem pasākumiem, tai skaitā regulējums sejas masku lietošanai,” tika teikts paziņojumā. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās