foto: Shutterstock
Krākšanas ārstēšana var sākties zobārsta krēslā
Runā speciālists
2023. gada 16. maijs, 07:16

Krākšanas ārstēšana var sākties zobārsta krēslā

Reklāmas projekts

Agrāk krākšanu vairāk uzskatīja par sociālu problēmu, kas vienīgi traucē krācēja gultas biedram, bet pašam nekaitē. Mūsdienu pētījumos pierādīts, ka intensīva krākšana tomēr izraisa daudzas pamošanās, kaut arī cilvēkam pašam tā nešķiet. Ja otrā rītā ir sūdzības par miegainību un nogurumu, visticamāk, krākšana tomēr traucējusi labi izgulēties. Šādās situācijās bieži vien iespējams palīdzēt ar mutes aparatūru jeb pretkrākšanas kapi. Par krākšanas ārstēšanu no zobārsta skatu punkta stāsta stomatoloģe, miega apnojas speciāliste Aleksandra Svaža.

Stomatoloģe, miega apnojas speciāliste Aleksandra Svaža.

Pret krākšanu attieksme dažāda

Visbiežāk pie miega apnojas speciālistes, zobārstes Aleksandras Svažas krācēji nonāk, savu tuvinieku atsūtīti, jo viņi vairs negrib samierināties ar neizgulēšanos naktī. Tomēr pat šādā gadījumā pacientiem esot dažāda attieksme pret krākšanu – vieni pat neesot gatavi izmēģināt pretkrākšanas kapi, aizbildinoties, ka viņš ļoti labi, bet otra pusīte lai pati tiek galā, savukārt citi izrādot lielākas rūpes un vēloties kaut ko darīt, lai krākšanu samazinātu. Krākšanas netikums piemīt gan vīriešiem, gan arī sievietēm, tomēr skaitliski sieviešu-krācēju ir mazāk nekā vīriešu.

Raksturīgi, ka krācējs visbiežāk ir cilvēks ar lieko svaru, īsu un platu kaklu, nepareizu sakodienu. Ir arī tā, ka, cilvēkam kļūstot vecākam, audu elastība samazinās, tāpēc, pat ja nav liekā svara un liela kakla apkārtmēra, naktī var parādīties krākšana. Ja augšējo elpceļu apkārtējie audi nosprosto elpceļus un cilvēkam uz brīdi apstājas elpošana, runa jau ir par miega apnoju, kas nav tikai sociāla, bet arī medicīniska problēma. Dzīves kvalitāte un stipra veselība ir ļoti atkarīga no laba miega, tāpēc šādos gadījumos noteikti vērts apsvērt, vai nav nepieciešama miega apnojas diagnostika un ārstēšana.     

Zobārste atgādina – krākšana ne tikai rada kaitinošu troksni, kas var pamodināt citus, bet tā var traucēt arī tad, ja neuzmodina pašu gulētāju-krācēju. Skaņas pasliktina miega kvalitāti, jo galvas smadzenes turpina uztvert trokšņus arī pēc aizmigšanas. Rezultātā no rīta cilvēks jūtas neizgulējies un ir miegains. Turklāt ar laiku šī problēma var pāraugt miega apnojā, kuras ārstēšana ir sarežģītāka. 

Universālo vai profesionālo kapi?

Lai mazinātu krākšanu vai pat pavisam to novērstu, kā arī padarītu mazāku miega apnojas smaguma pakāpi, viens no risinājumiem ir mutes aparatūra jeb pretkrākšanas kape, ko izmanto miega laikā. Kapes ir divu veidu: universālā (var nopirkt internetveikalā), ko iespējams pielāgot pašiem bez medicīnas personāla palīdzības, un profesionālā, ko atbilstoši zobu nospiedumam izgatavo uz vietas zobārstniecības klīnikā. Pirmā ir lētāka (maksā ap 120 eiro), bet profesionālā – dārgāka (maksā ap 400 eiro). Parasti cilvēks vispirms izvēloties universālo kapi, un pēc tam, ja tā īsti neapmierina vai arī pagājis gads, kad to vajag nomainīt pret jaunu, izraugoties profesionālo kapi, novērojusi Aleksandra Svaža.

Atšķirībā no nakts kapes, ko lieto, lai zobi nenodilst, ja ir bruksisms (zobu griešana miegā) un ko parasti liek uz vienu žokli, pretkrākšanas kape ir lielāka un liekama uz zobiem abos žokļos – gan augšējā, gan apakšējā.  

Universālā kape sastāv no divām daļām: diezgan mīksta silikona kapes augšējai un apakšējai zobu rindai un stiprinājumiem starp tām. Pirms lietošanas pēc abu daļu savienošanas kopā ar stiprinājumu kapi uz divām minūtēm ievieto karstā ūdenī, pēc tam ieliek mutē, sakož un notur 15 sekundes, lai veidojas nospiedums. Tālāk jau ar pievienotajiem stiprinājumiem cilvēks pats veic kapes regulēšanu, lai samazinātu krākšanu. Svarīgi panākt, lai ir minimāla krākšana ar maksimālu komfortu, procesu raksturo zobārste.  

Dažreiz cilvēki cenšas ar kapes palīdzību iespējami vairāk izvirzīt uz priekšu apakšžokli, tomēr tā darīt nevajadzētu, jo tas var radīt nevajadzīgu slodzi žokļu locītavām, brīdina speciāliste. Jā, arī profesionālā pretkrākšanas kape tiek veidota tā, lai apakšējais žoklis līdz ar mēles sakni tiktu izvirzīts uz priekšu (tas paplašina augšējos elpceļus un atbrīvo vietu brīvākai gaisa plūsmai caur rīkli), taču izbīdījums ir tikai tik liels, patiesībā neliels, cik nepieciešams. Nereti ir pietiekami, ja apakšžoklis tiek noturēts vietā, lai krākšana mitētos. Ja ir sakodiena problēma, kad apakšžoklis ir par mazu vai augšžoklis par lielu, var būt nepieciešama lielāka apakšžokļa izbīdīšana uz priekšu. Parasti šādās situācijās starp žokļiem ir vieta, kur to var darīt. Bet jebkurā gadījumā jāraugās, kā pēc tam uzvedas sejas žokļu locītavas.   

Lai izgatavotu profesionālo kapi, vispirms nepieciešams iegūt zobu nospiedumu. Mūsdienās bieži vien izmanto digitālo nospiedumu, skenējot žokļus. Pēc tam zobārstniecības laboratorijās vai specializētās kapju laboratorijās izgatavo kapi. Tās materiāls sastāv no silikona un akrila kombinācijas, līdz ar to izstrādājums sanāk plānāks, cietāks un arī mazāks nekā universālā kape.

Ja mutes stāvoklis – slikts

Nav jau nekāds noslēpums, ka ne visi mūsu iedzīvotāji spēj pienācīgi rūpēties par savas mutes stāvokli. Tomēr zobārste uzskata, ka pirms pretkrākšanas kapes iegādes savu mutes stāvokli būtu ieteicams savest kārtībā – ja sen nav apmeklēts zobu higiēnists, aiziet pie viņa, lai notīrītu zobakmeni, citādi kape labi nepieguls, pacenstos izārstēt periodontītu (pakāpeniska zobu balsta kaulaudu noārdīšanās, parasti sekas neārstētiem smaganu audu iekaisumiem).

Ja savi trūkstošie zobi aizvietoti ar implantiem, krākšanas ārstēšanā droši var izmantot kapi. Taču, ko darīt tiem krācējiem, kuriem zobu implanti nav pa kabatai un kuri lieto izņemamo zobu protēzi? Aleksandra Svaža mierina – kaut arī profesionālo kapju ražotāji uzskata, ka izņemamās protēzes nesader ar kapēm, mūsu zobārsti tās veido arī šādā gadījumā – ja vien cilvēks naktī var gulēt ar izņemamām protēzēm, uz kurām atrodas arī kapes. Tiesa, šādā gadījumā pacients tiek brīdināts un viņš pats uzņemas risku, ka varbūt kape labi neturēsies vai arī viņš nevarēs pagulēt. Dzīvē, kā pārliecinājusies speciāliste, cilvēki ar izņemamām zobu protēzēm parasti diezgan ātri pierod pie kapes, kaut arī tā ir paliela izmēra.

Tēmas