foto: Ieva Ābele, Saeima
Ekonomikas ministrs: Latvijas mērķis ir 900 000 strādājošo labi apmaksātās darbavietās jau tuvākajos gados
Saeimā pirmo reizi notiek ekonomiskās politikas debates.
Bizness un ekonomika
2024. gada 16. maijs, 15:06

Ekonomikas ministrs: Latvijas mērķis ir 900 000 strādājošo labi apmaksātās darbavietās jau tuvākajos gados

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Ir jārada regulējums, lai palīdzētu cilvēkiem iziet no ēnu ekonomikas, Saeimas ekonomiskās politikas debatēs sacīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

"Mūsu galvenais mērķis ir panākt, ka jau tuvākajos gados Latvijas darba tirgū ir 900 000 strādājošo, kas strādā labi apmaksātās, produktīvās darbavietās. Mums mērķtiecīgi jāvirzās uz priekšu dažādās jomās. Labi apmaksātām darbavietām ir jābūt stimulam mūsu tautiešiem atgriezties Latvijā, kas nozīmē virkni pasākumu reemigrācijas veicināšanai,” uzsvēra ministrs.

Viņš norādīja uz to, ka dažādu iemeslu dēļ salīdzinoši liela nodarbināto daļa šobrīd strādā ēnu ekonomikā. Tā, piemēram, parādnieki vai uzturlīdzekļu nemaksātāji pašlaik ir motivēti slēpt savus ienākumus.

Pēc Valaiņa sacītā, ir jārada regulējums, lai palīdzētu šiem cilvēkiem iziet no ēnu ekonomikas.

"Modernas infrastruktūras un pieejamu mājokļu attīstības veicināšana, mazinot birokrātiskos šķēršļus nekustamā īpašuma attīstībai, sekmējot ēku fonda atjaunošanu atbilstošu klimatneitralitātei, attīstot zemas īres mājokļu pieejamu tirgu un transporta infrastruktūru, kā arī plaši pieejamu sabiedriskā transporta pakalpojumu mobilitāti. Un šeit jāuzsver, ka pieejami īres mājokļi reģionos ir kritiski svarīgi gan uzņēmējdarbības attīstībai, gan pašvaldību funkciju izpildes nodrošināšanai,” debatēs norādīja ministrs.

Tāpat viņš uzsvēra, ka Ekonomikas ministrija ir uzņēmusies iniciatīvu panākt Latvijas nekustamā īpašuma konkurētspēju Baltijas valstīs, kāpinot privātās investīcijas mājokļos un uzņēmējdarbības infrastruktūrā.

"Ir izstrādāts rīcības plāns administratīvā sloga mazināšanai nekustamā īpašuma attīstīšanas procesos, apturot teritorijas attīstīšanas plānošanu, ietekmes uz vidi novēršanu, būvniecības, atmežošanas un atsevišķu īpašuma tiesību aspektus," piebilda ministrs.

Jau ziņots, ka Saeimā 16. maijā norisinās parlamentārās debates par valsts turpmākās ekonomiskās attīstības jautājumiem. Debates notiks EM izstrādātā informatīvā ziņojuma "Par Latvijas ekonomikas attīstību" izskatīšanā, kas notiks vienlaikus ar Finanšu ministrijas sagatavotā informatīvā ziņojuma "Latvijas Stabilitātes programma 2024.-2028.gadam" izskatīšanu.

EM piedāvāto stratēģiju papildinās un turpmāk ik gadus izskatīs no jauna, tai kļūstot arī par daļu no Valdības rīcības plāna, jaunā Nacionālā attīstības plāna, valsts budžeta un ES fondu atbalsta programmu plānošanas procesa.

EM ziņojumā "Par Latvijas ekonomikas attīstību" kā galvenais sasniedzamais rezultāts ir noteikta Latvijas ekonomikas apjoma dubultošana desmit gadu laikā, līdz 2035.gadam panākot Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) apjomu 83 miljardu eiro apmērā.

To plānots sasniegt, kāpinot Latvijas uzņēmumu produktivitāti no 60% no ES vidējā rādītāja 2023.gadā līdz ES vidējam līmenim 2035.gadā.

Kā svarīgs elements straujas izaugsmes panākšanai tiek izvirzīta inovāciju un jaunāko tehnoloģiju, tostarp mākslīgā intelekta, izmantošana, kā arī valsts izcilība zaļās ekonomikas, atjaunojamās enerģijas un bioekonomikas nozarēs.