foto: Shutterstock
Kādas sekas uz cilvēku veselību var atstāt malkas krāsnis?
Esi vesels
2023. gada 10. maijs, 12:06

Kādas sekas uz cilvēku veselību var atstāt malkas krāsnis?

Jauns.lv

Ar malku kurināmās krāsnis var nodrošināt siltumu un mājīgumu, taču, nepareizi lietojot, tās var būt bīstamas cilvēku veselībai.

Krāsnis var izskatīties skaisti, bet tās izdala dūmus, kas var izraisīt ilgstošu vai pat neatgriezenisku kaitējumu uz cilvēku veselību, jo īpaši bērniem, kuru plaušas attīstās un kuru ķermenis ir mazāks.

Saskaņā ar Amerikas Plaušu asociācijas datiem, malkas krāsnis rada toksīnus, kas kaitē plaušām un var palielināt plaušu slimību, sirds slimību un pat vēža risku.

Pētnieki atklāja, ka ķīmisko vielu grupa, kas veidojas, sadedzinot malku, fosilo kurināmo vai cepot gaļu un citus ēdienus, ir cieši saistīta ar reimatoīdā artrīta attīstību.

Īstermiņā malkas krāsns dūmi var izraisīt elpošanas traucējumus, piemēram, klepu un elpas trūkumu. Cilvēkiem ar astmu, hroniskām plaušu slimībām, sirds mazspēju un citām slimībām krāsns dūmi var izraisīt simptomu pasliktināšanos.

Dūmi, kas rodas, sadegot malkai, satur arī vēzi izraisošas vielas (kancerogēnus), kas ir līdzīgas tabakas dūmos esošajām vielām.

Arī krāsns kvalitāte veicina tās drošību. Vecas vai nekvalitatīvi uzstādītas malkas krāsnis rada lielāku dūmu izmešu, gaisa piesārņojuma un mājokļa ugunsgrēku risku.