foto: Shutterstock
Jaunā pētījumā noskaidrots, kas jaunus cilvēkus var ātrāk novest pie insulta vai infarkta
Esi vesels
2023. gada 10. maijs, 06:18

Jaunā pētījumā noskaidrots, kas jaunus cilvēkus var ātrāk novest pie insulta vai infarkta

Jauns.lv

Jaunā pētījumā konstatēts, ka pieaugušajiem 20 un 30 gadu vecumā, kuriem ir garīgās veselības traucējumi, ir lielāka iespēja piedzīvot sirdslēkmi vai insultu, vēsta CNN.

Pētījumā, kas pirmdien publicēts žurnālā “European Journal of Preventive Cardiology”, tika aplūkoti vairāk nekā 6,5 miljonu cilvēku veselības dati no Korejas Nacionālā veselības apdrošināšanas dienesta datubāzes.

Jaunajā pētījumā iekļautie cilvēki bija vecumā no 20 līdz 39 gadiem un no 2009. līdz 2012. gadam viņi veica veselības pārbaudes. Līdz 2018. gada decembrim tika novērota viņu veselības stāvokļa izmaiņas, lai konstatētu jaunus infarktus un insultu.

Saskaņā ar pētījuma datiem aptuveni 13 % dalībnieku bija kāda veida garīga rakstura traucējumi - tostarp bezmiegs, trauksme, depresija, somatoformas traucējumi, pēctraumatiskā stresa traucējumi, vielu lietošanas traucējumi, ēšanas traucējumi, bipolārie traucējumi, šizofrēnija vai personības traucējumi.

Pētījumā konstatēts, ka cilvēkiem, kuri ir jaunāki par 40 gadiem un kuriem ir garīga rakstura traucējumi, ir par 58 % lielāka iespēja, ka viņiem būs sirdslēkme, un par 42 % lielāka iespēja, ka viņiem būs insults, nekā tiem, kuriem nav nekādu garīgu traucējumu.

"Mēs jau kādu laiku esam zinājuši, ka garīgā un fiziskā veselība ir saistītas, taču mani pārsteidz tas, ka šīs saiknes bija novērojamas tik agrā vecumā," teica Džordžijas Universitātes uzvedības un smadzeņu zinātņu asociētā profesore.

Koronārā artēriju slimība un sirdslēkmes ir reti sastopamas pirms 40 gadu vecuma, tāpēc bija nepieciešams tik liels pētījums, lai novērotu saikni starp garīgo un fizisko veselību tik jauniem cilvēkiem, viņa piebilda.

Varētu būt lietderīgi veikt profilaktiskus pasākumus, lai mazinātu risku, teica pētījuma autors, kas var ietvert veselīga uztura ievērošanu un fiziskās aktivitātes iekļaušanu.

Ārsti iesaka arī cilvēkiem ar garīgās veselības traucējumiem regulāri veikt profilaktiskās pārbaudes.

Daudzi cilvēki ar garīgām slimībām cieš no sociālās izolācijas un vientulības, un jau gadiem ilgi pētnieki ir cēluši trauksmi, ka vientulība kaitē fiziskajai veselībai.

Svarīgi atzīmēt, ka pētījuma rezultāti neliecina, ka garīgās slimības izraisa sirdslēkmes vai insultu, piebilda pētījuma autors. Tomēr pētījums norāda uz riska faktoru, kam vajadzētu pievērst uzmanību.