foto: Shutterstock
Maziņš plankumiņš zem sievietes acs izrādās pasaulē mazākais ādas vēzis
Esi vesels
2023. gada 3. maijs, 18:24

Maziņš plankumiņš zem sievietes acs izrādās pasaulē mazākais ādas vēzis

Jauns.lv

Dermatologu komanda ir identificējusi pasaulē mazāko ādas vēzi zem sievietes acs. Tikai 0,65 milimetru lielais plankums tika raksturots kā "cilvēka acīm gandrīz neredzams".

Oregonas Veselības un zinātnes universitātes komanda miniatūro plankumu uz Kristijas Staitsas vaiga, kura izmērs bija tikai 0,65 milimetri, raksturoja kā "cilvēka acīm gandrīz neredzamu". Izmantojot modernākās tehnoloģijas, komanda varēja apstiprināt, ka plankums ir melanoma - bīstamākais ādas vēža veids.

Ginesa pasaules rekordu tiesneši 1. maijā piešķīra iesaistītajai ārstu komandai par dzīvību glābjošu atklājumu. 

Kristija Staitsa jau vairākus gadus ir zinājusi par sarkano plankumu, taču pandēmijas dēļ viņa kavējās ar medicīniskās palīdzības meklēšanu. “Man vannas istabā ir palielināmais spogulis, un es pamanīju, ka plankums, par kuru biju satraukusies, bija daudz lielāks un tam bija "kāja". Es pierakstījos pie ārsta, lai to izmeklētu,” stāsta Kristija. 

Tikšanās laikā tika konstatēts, ka kundzei sākotnēji bažas radīja ķiršu angioma - labdabīgs ādas veidojums. Taču tās pašas pārbaudes laikā profesors Aleksandrs Vitkovskis pamanīja vēl vienu nelielu plankumu uz viņas vaiga - plankumu, kas vēlāk tika diagnosticēts kā melanoma. 

"Tas, ko mūsu komanda kopīgi paveica, iemieso manu personīgo misiju: "Noķert neizbēgamo agrīni," par atklājumu teica profesors Vitkovskis.

"Melanomas gadījumā jūsu acis patiešām var būt jūsu labākais instruments. Jūsu ādas dzimumzīme vai plankums, kas maina savu izskatu - izmēru, formu, krāsu - ir galvenais melanomas indikators," uzsvēra OHSU Medicīnas skolas Dermatoloģijas nodaļas vadītājs Sandijs Līčmans. 

Melanoma ir ādas vēža veids, kas var izplatīties uz citām ķermeņa daļām. Saskaņā ar Oregonas Veselības un zinātnes universitātes datiem tā veido 1 % no visiem ādas vēža gadījumiem, bet izraisa vislielāko nāves gadījumu skaitu.