foto: Shutterstock
Kā palīdzēt savām aknām? Dzert kafiju!
Runā speciālists
2023. gada 24. maijs, 10:52

Kā palīdzēt savām aknām? Dzert kafiju!

"100 Labi padomi Par veselību"

Aknas ir lielākais cilvēka dziedzeris paribē, labajā pusē. Kas vēl mums būtu jāzina par aknām? Stāsta Sniedze Lavaicuma, medicīnas zinātņu doktore, infektoloģe, hepatoloģe medicīnas centrā “ARS”, VCA poliklīnikā, Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tātad – kas mums būtu jāzina ar aknām?

Tas ir viens no svarīgākajiem orgāniem, kas pilda ļoti daudzas funkcijas. Gan ražo dažādas vielas – asinsreces faktorus, dažādas organismam būtiskas olbaltumvielas –, gan uzglabā, piemēram, cukuru glikogēna veidā, vitamīnus. Kā arī pārstrādā lielāko daļu vielu, ko uzņemam uztura vai citā ceļā. Liels orgāns, svarīgs orgāns, bet – nesāp. To svarīgi atcerēties. Nesāp tāpēc, ka pašās aknās nav nervu galu, kas rada sāpju sajūtu. Un tas ir ļoti mānīgi. Akna var nesāpēt ļoti ilgi. Bet cilvēkam raksturīgi nedomāt par to, kas nesāp.

Kaut kad tomēr sāks sāpēt?

Parasti nemaz nesāk. Tomēr, ja aknas ir ļoti slimas, parādīsies simptomi. Dzeltenums acīs un uz ādas. Asinsizplūdumi, zilumi. Asiņošana no deguna, no smaganām. Vēderā var sākt krāties šķidrums, tas piepampst liels. Kājas piepampst. Grūtāk koncentrēties, sākas miega traucējumi.

Ļoti grūti aizdomāties, ka pie vainas varētu būt aknas…

Protams. Taču to, ka vēders kļūst liels un kājas piepampst, visticamāk, būtu tomēr jāsāk saistīt ar sirdi vai aknām. Bet nu dzelte ir tāds vistiešākais aknu slimības simptoms. Vai arī – āda sāk niezēt, tas gan parasti nāk kopā ar dzeltenumu. Turklāt niez viss ķermenis un nevis tikai kādā konkrētā laikā, bet visu laiku, nepārejoši. Tomēr jāsaka, ka tie gadījumi, kad ģimenes ārsta pie manis atsūtītam cilvēkam ar niezi pie vainas tiešām ir aknu bojājumi, ir reti – parasti iemesls ir cits. Ādas problēmas vai nediagnosticēta onkoloģija.

Vai ir kāds grafiks, kā vēlams pārbaudīt aknas?

Es teiktu, ka ne tikai aknas. Reizi trijos gados tomēr vajadzētu veikt ultrasonogrāfiju vēdera dobuma orgāniem, lai pārliecinātos, ka viss kārtībā. Un reizi gadā vajadzētu veikt arī pilnu asinsainu, arī pārbaudīt aknu rādītājus ALAT, ASAT. Ar ko cilvēki Latvijā ļoti grēko, mums profilakse nav populāra. Pie manis atnāk pacienti, kuriem viņu 40 gados sonogrāfija vēderam nav taisīta nekad. Analīzes? Kaut kad, bet vairs pat neatceras, kad…

Aknas ir orgāns ar lielu kapacitāti. Un izmaiņas tā lēnītēm, visticamāk, gadu laikā notiek, līdz vienā brīdī nopietni jādomā, ko darīt.

Ko mēs ikdienā aknu labā varam darīt?

Nekaitēt tām. Tas ir pats galvenais. Bet citādi – vienkārši veselīgi dzīvot. Dzert pietiekami daudz šķidruma – 2–2,5 litrus dienā.  Ievērot diētu ar mazāku tauku saturu. Bet arī jāatceras, ka ne visi tauki ir slikti – lietot nevajadzētu tos, kas čipsos, picās un desās, tātad transtaukus. Bet labie tauki – olīveļļa, zivis, rieksti – to visu vajadzētu ēst. Mazāk lietot viegli asimilējamos ogļhidrātus – maizi, bulciņas, saldumus, makaronus.

Kā varam palīdzēt? Kafiju dzert! Aknām ļoti patīk kafija. Pierādīts, ka cilvēki, kas dzer 2–3 tasītes kafijas dienā, ar aknu slimībām slimo retāk nekā tie, kas kafiju nedzer vispār. Un īsti nav zināms, kas kafijā aknām tā patīk, bet der gan pupiņas, gan šķīstošā, gan bezkofeīna kafija.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Ir uzskats, ka vairāk nekā alkohols aknām pāri nodara medikamenti.

Tas atkarīgs no katra organisma. Bet, jā – cilvēkiem, kas ikdienā lieto medikamentus, bieži vien aknu analīzes ir mainītas. Ir ļoti jādomā, kādi medikamenti un kāpēc tiek lietoti. Nereti medikamenti tiešām ir jālieto: asinsspiediena pazemināšanai, holesterīna pazemināšanai, cukura līmenim. Un vienlaikus gribas arī labas aknu analīzes… Nu, te būs jāatrod balanss un jāizvēlas prioritātes, jo, ļoti iespējams, lietojot šīs zāles, kāds aknu rādītājs būs mazliet paaugstināts.

Pamatprincips, runājot par aknām, ir – neko lieku! Nelietot, ko nevajag. Man ir bijušas pacientes, kurām bieži sāp galva, nomoka migrēna, un viņas dzer ibuprofēnu vairākas reizes nedēļā. Bet reizēm pietiek aiziet pie neirologa, kurš izraksta specifisku preparātu pret migrēnu, un zāļu lietošana samazinās, pietiek ar vienu tableti. Tāda pašārstēšanās – lūk, tas ir kaitīgi. Vai arī – sāp mugura. Ir jāiet atkal pie neirologa, pie fizioterapeita, jāmeklē ceļi, kas ļaus iztikt bez pretsāpju tabletēm. Jo visi šie bez receptes nopērkamie medikamenti jau ne tikai aknām kaitē – arī nierēm un citiem orgāniem.