Sieviete mēģina izdarīt pašnāvību, jo vairs nespēj sadzīvot ar šausmīgo miegainību
atvijas Miega medicīnas biedrības valdes locekle, miega speciāliste un pediatre Marta Celmiņa.
Runā speciālists
2023. gada 28. aprīlis, 07:01

Sieviete mēģina izdarīt pašnāvību, jo vairs nespēj sadzīvot ar šausmīgo miegainību

Jauns.lv

Miega izmeklējumi pieaugušiem cilvēkiem ir jāiekļauj valsts apmaksāto pakalpojumu sarakstā! Šādu aicinājumu intervijā portālam izteica Latvijas Miega medicīnas biedrības valdes locekle, miega speciāliste un pediatre Marta Celmiņa. Viņa pastāstīja, ka miega slimības mēdz būt arī ļoti smagas, piemēram, kāda sieviete mēģināja veikt pašnāvību, jo vairs nespēja sadzīvot ar šausmīgo miegainību.

“Pieaugušiem cilvēkiem miega izmeklējumi patlaban ir privātā medicīna. Pieaugušajiem tie netiek apmaksāti no valsts līdzekļiem kā, piemēram, rentgens vai ultrasonogrāfija. Bet miega slimību ir daudz, tās ir dažādas. Lai daļu no tām diagnosticētu, nepieciešami miega izmeklējumi,” ārste teica. 

Viņa norādīja uz Ministru kabineta noteikumos rakstīto: ja cilvēks vēlas atjaunot autovadītāja tiesības, noteikti jāizvērtē obstruktīva miega apnojas risks. Ja tādu konstatē, jāveic miega izmeklējums un jāārstējas. “Bet tā kā tas [miega izmeklējums] ir maksas pakalpojums, to nedara.” 

Neārstētas miega slimības var būt bīstamas 

Ir ļoti daudz arī citu nopietnu miega slimību, kas tad, ja tās ir neatklātas un neārstētas, ir nozīmīgs riska faktors dažādām veselības problēmām, piemēram, insultam, infarktam, 2.tipa cukura diabētam, liekajam svaram, depresijai un citām. 

Turklāt cilvēki ar neārstētām miega slimībām četras reizes biežāk izraisa auto satiksmes negadījumus, viņa teica. 

Vajadzīgs izmeklējums, kas maksā aptuveni 600 eiro 

Ārste norādīja, ka miegainības slimības narkolepsijas pacienti jūtas tā, it kā nebūtu gulējuši divas diennaktis. “Iedomājieties, kāda ir sajūta! Tāda cilvēkam ir visu dienu. 

Lai diagnosticētu, kādēļ cilvēkam šāda problēma rodas, un lai varētu saņemt ārstēšanu, ir jāveic miega izmeklējums. Šajā gadījumā izmeklējums maksā aptuveni 600 eiro. 

Milzīgās miegainības dēļ vēlas veikt pašnāvību 

Man bijusi saskarsme ar pieaugušiem cilvēkiem, kuriem miega slimības ir ļoti smagas. Vienai no manām pacientēm bija pašnāvības mēģinājums, jo viņa vairs negribēja dzīvot ar šausmīgo miegainību. 

Viņa nespēja atļauties miega izmeklējumu, bet, lai saņemtu valsts apmaksātu terapiju, viņai jāveic miega izmeklējums. Tas ir apburtais loks.” 

Cita sieviete nomira pie klīnikas durvīm 

Ārstes kolēģe stāstījusi par kādu gadījumu, kad sieviete, kurai bija daudz un dažādas slimības, braucot uz miega izmeklējumu, nomira pie klīnikas durvīm, jo viņai bija insults. 

Šis ir viens no gadījumiem, kas apliecina, ka neārstēti elpošanas traucējumi miegā ir milzīgs riska faktors insultam, infarktam, palielinātam svaram, depresijai un ļoti daudzām citām veselības problēmām. 

Bērniem valsts apmaksā miega izmeklējumus 

Vienlaikus speciāliste norādīja, ka bērniem miega izmeklējumi patlaban ir valsts apmaksāti. “Bērniem šajā ziņā nav tik lielu problēmu. Protams, pieejamība ir cita lieta.” Kā ierasts, bērniem ir jāstāv rindā, lai saņemtu miega izmeklējumus, bet pozitīvi, ka tie ir valsts apmaksāti. 

Bērni miega izmeklējumus var saņemt Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Epilepsijas un miega medicīnas centrā. Tā ir vienīgā vieta Latvijā, kur valsts bērniem apmaksā miega izmeklējumus. 

Pacientiem jāmaksā 100-600 eiro 

Ārste skaidroja, ka pieaugušiem cilvēkiem miega izmeklējumi maksā vidēji no 100 līdz 600 eiro. “600 eiro ir sarežģītākos gadījumos, bet, ja cilvēks sūdzas par krākšanu vai to, ka miegā aiztur elpu, izmeklējumiem nepieciešama summa, sākot no 100 eiro.” 

Tā ir salīdzinoši liela naudas summa, ņemot vērā Latvijas iedzīvotāju vidējos ienākumus un to, ka daudzās ģimenēs aug vairāki bērni, par kuriem jārūpējas.  

Nav normāli, ja ģimenē visi krāc

Turklāt nav tā, ka cilvēki ļoti apzinās kvalitatīva miega nozīmi. Piemēram, daudziem liekas, ka krākšana ir tikai troksnis, ka tā nav nekas nopietns un ka viņu ģimenē ir normāli, ka visi krāc. Bet patiesībā krākšana var liecināt par smagām slimībām. 

Ja miega izmeklējumi būtu apmaksāti par valsts līdzekļiem vai par tiem būtu iespēja veikt pacientu līdzmaksājumu, cilvēki daudz vairāk rūpētos par savu veselību un biežāk veiktu miega izmeklējumus, ārste pauda. 

Slēptās bedres, ja neārstē miega slimības 

Viņa vēlreiz atgādināja, ka neārstētas nopietnas miega slimības izpaužas citos negatīvos veidos, piemēram, paaugstinātā asinsspiedienā, infarktā, lielākā iespējā izraisīt auto satiksmes negadījumus u.tml. “Tās ir slēptās bedres.” 

Ar miega traucējumiem sirgst gan sievietes, gan vīrieši. 

Katram ir iespēja parakstīties 

Patlaban portālā "Manabalss.lv" notiek parakstu vākšanu, aicinot iekļaut miega izmeklējumus valsts apmaksāto pakalpojumu sarakstā. Parakstīties var šeit.