Ārsts, kurš mēnesi uzturā lietoja pārstrādātu pārtiku zinātnes vārdā, atklāj tās patiesās šausmas
foto: Shutterstock
Esi vesels

Ārsts, kurš mēnesi uzturā lietoja pārstrādātu pārtiku zinātnes vārdā, atklāj tās patiesās šausmas

Jauns.lv

Pārstrādāti pārtikas produkti aizņem lielāko daļu lielveikalu plauktu, no gataviem ēdieniem, līdz saldētiem desertiem, kas pilni ar cukuru un mulsinošu daudzumu konservantu. Bet, cik kaitīgi patiesībā ir brokastīs notiesāt pārstrādātas graudaugu pārslas, vai pusdienās apēst fasētu sviestmaizi no veikala plaukta? 

Lai uzzinātu atbildes, britu ārsts Kriss Tūlkens uzsāka mēnesi ilgu eksperimentu, 80 % sava uztura aizstājot ar jau gataviem, pārstrādātiem pārtikas produktiem. 

Dažu nedēļu laikā viņš pieņēmās svarā par 6 kilogramiem. Viņš sāka izjust pastiprinātu nogurumu un aizkaitinātību, Kriss jutās tā, it kā būtu novecojis par desmit gadiem. Eksperimenta beigās magnētiskās rezonanses izmeklējumi atklāja izmaiņas viņa smadzenēs, kas parasti novērojamas pēc atkarību izraisošu vielu lietošanas, vēsta “Mail Online”. 

“Vēl nesen lielākā daļa zinātnieku uzskatīja, ka pārtika nevar izraisīt atkarību. Tomēr no savas pieredzes es zinu, ka jutos ļoti stipri "atkarīgs" no dažām pārstrādātas pārtikas grupām, galvenokārt no ātrās ēdināšanas restorānos pieejamās pārtikas,” uzsvēra Kriss. 

Citos pētījumos atklāta saistība starp pārstrādātu pārtikas produktu lietošanu un kognitīvo spēju pasliktināšanos. 
Saskaņā ar pētījumu, kas publicēts žurnālā “JAMA Neurology”, īpaši smagi tiek ietekmēta tā smadzeņu daļa, kas nodarbojas ar izpildfunkcijām - spēju apstrādāt informāciju un pieņemt lēmumus.

Pētījumā konstatēts, ka vīriešiem un sievietēm, kuri ikdienā patērēja vairāk pārstrādātu pārtiku, vispārējā kognitīvo spēju pasliktināšanās bija par 28 % ātrāka un izpildfunkciju pasliktināšanās - par 25 % ātrāka salīdzinājumā ar cilvēkiem, kuri pārstrādātu pārtiku ēda maz vai neēda vispār. 

"Lai gan šis ir asociāciju pētījums, kas nav izstrādāts, lai pierādītu cēloņus un sekas, ir vairāki elementi, kas pastiprina pieņēmumu, ka kognitīvo spēju samazināšanās paātrināšanos var saistīt ar īpaši pārstrādātu pārtiku," teica Dr. Deivids Kacs, profilaktiskās medicīnas un dzīvesveida medicīnas un uztura speciālists, kurš pētījumā nepiedalījās.