foto: AFP/Scanpix
"Šis ir viens no tiem, kam jāpievērš uzmanība!” – PVO brīdina par jaunu Covid variantu
Pasaules Veselības organizācijas Covid-19 tehniskā vadītāja Marija Van Kerkhove.
Esi vesels
2023. gada 11. aprīlis, 12:53

"Šis ir viens no tiem, kam jāpievērš uzmanība!” – PVO brīdina par jaunu Covid variantu

Jauns.lv

Pasaules Veselības organizācija (PVO) brīdina, ka jaunais omikrona XBB.1.16 variants, kas pašlaik fiksēts jau 20 valstīs, ir jānovēro, lai gan nav pierādījumu, ka tas izraisītu smagāku saslimšanas gaitu par līdz šim esošajiem Covid variantiem, vēsta CNN. 

XBB.1.16 ir viena papildu mutācija, kas saskaņā ar laboratorijas pētījumiem padara to infekciozāku un potenciāli patogēnāku, nesen notikušajā informatīvajā sanāksmē sacīja PVO Covid-19 tehniskā vadītāja Marija Van Kerkhove.

"Šis ir viens no tiem, kam jāpievērš uzmanība," viņa teica. "Tas ir apritē jau dažus mēnešus. Mēs neesam novērojuši, ka slimības smaguma pakāpe būtu mainījusies,” mierina PVO pārstāve. 

Lielākā daļa XBB.1.16 paraugu ir no Indijas. Iknedēļas Covid-19 gadījumu skaits šajā valstī pēdējās nedēļas laikā ir vairāk nekā divkāršojies, bet joprojām ir daudz zemāks par maksimālo līmeni, liecina PVO dati.

Visā pasaulē bažas joprojām rada Covid-19 omikrona variants, kuram ir simtiem apakštipu. 

"Lai gan mēs esam daudz labākā situācijā, nekā bijām kopš šīs pandēmijas sākuma, viena no lielākajām neskaidrībām, ar ko saskaramies nākotnē, ir pats vīruss. Tas nav nostabilizējies prognozējamā modelī. Tas turpina attīstīties,” piebilda Van Kerhove.