Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Pētījumā atklāts, kurām sievietēm ir lielāks risks piedzīvot demenci
foto: Shutterstock
Esi vesels

Pētījumā atklāts, kurām sievietēm ir lielāks risks piedzīvot demenci

Jauns.lv

Alcheimera slimība ir viena no demences izplatītākajām formām. Statistikas dati rāda, ka aptuveni divas trešdaļas šīs slimības pacientu ir sievietes. Saskaņā ar Alcheimera slimības asociācijas datiem tas, iespējams, ir saistīts ar bioloģiskiem iemesliem, kas joprojām nav pietiekami izprasti.

Viens no skaidrojumiem varētu būt seksuālā hormona estrogēna samazināšanās, iestājoties menopauzei, tomēr zinātniekiem joprojām nav skaidrs, kā tieši šo hormonu zudums ietekmē demences attīstības risku. 

Saskaņā ar pētījumu, kas pirmdien publicēts žurnālā “JAMA Neurology”, sievietēm, kurām bijusi agrīna (40 līdz 45 gadu vecumā) vai priekšlaicīga (pirms 40 gadu vecuma) menopauze, vai sievietēm, kuras uzsākušas hormonu aizstājterapiju vairāk nekā piecus gadus pēc menopauzes, smadzenēs fiksēts augstāks tau (patoloģiskas neirofibrilāras plāksnītes) līmenis. 

Tau olbaltumvielu plāksnītes kopā ar beta amiloīda olbaltumvielu plāksnītēm ir Alcheimera slimības pazīmes. "Šis ir pirmais pētījums, kas liecina, ka novēlota hormonu terapijas uzsākšana, šķiet, ir saistīta ar paaugstinātu Alcheimera slimības marķieru līmeni smadzenēs," sacīja vadošā pētījuma autore Džiljana Kaflana, Masačūsetsas Vispārējās slimnīcas neiroloģijas pētniece Bostonā.

Tomēr šīs izmaiņas atklātas tikai sievietēm, kurām smadzeņu audos jau bija augstāks beta amiloīda līmenis. “Lielākā daļa saistību, ko mēs novērojām starp menopauzi un tau proteīnu, radās augsta amiloīda līmeņa kontekstā," piebilda Kaflana.

Alcheimera slimības attīstībai ir nepieciešami gan tau plāksnītes, gan beta amiloīds. "Parasti, ja jums ir beta amiloīda un tau kombinācija, tad dažu gadu laikā attīstās kognitīvo spēju pasliktināšanās," piebilde speciāliste. 

Pētījumā arī atklājās, ka sievietēm, kuras uzsāka hormonu terapiju "īstajā laikā", tuvu menopauzes vecumam, smadzenēs nebija ne augstāka, ne zemāka tau olbaltumvielu koncentrācija.