foto: Shutterstock
Zinātnieki cenšas rast atbildes, kāpēc tik ļoti pieaug zarnu vēža diagnoze jauniem cilvēkiem
Dzīvības loterija
2023. gada 24. marts, 14:13

Zinātnieki cenšas rast atbildes, kāpēc tik ļoti pieaug zarnu vēža diagnoze jauniem cilvēkiem

Jauns.lv

Gados jaunu pieaugušo vidū pieaug kolorektālā vēža izplatība. Tiek lēsts, ka kolorektālais jeb zarnu vēzis vecumā no 20 līdz 49 gadiem līdz 2030. gadam kļūs par galveno ar vēzi saistīto nāves gadījumu cēloni Amerikas Savienotajās Valstīs.

Nikija Lovsone piedzīvoja savas dzīves lielāko triecienu, būdama vien 35 gadus veca. Pirms pāris gadiem viņa pamanīja diskomfortu gremošanas traktā, ik pa laikam tualetes apmeklējuma laikā parādījās asinis. Ārsti noteica diagnozi – kuņģa čūla. Jaunā sieviete izmainīja savu ēdienkarti, no tās izslēdzot sarkano gaļu, bet iekļaujot vairāk augļu un dārzeņu. Nikija sāka zaudēt svaru, ko norakstīja uz diētas maiņu, taču medicīniskā pārbaude atklāja negaidīto – resnās zarnas vēzis 3. stadijā. 

Nikija ir tikai viena no aizvien pieaugošās Amerikas Savienoto Valstu resnās un taisnās zarnas vēža pacientu grupas, kam vēzi diagnosticē jaunā vecumā. Kopš 90. gadiem ASV pieaug kolorektālā vēža diagnožu īpatsvars starp pieaugušajiem, kas jaunāki par 55 gadiem, un neviens nezina, kāpēc.

Pagājušajā nedēļā žurnālā “Science” publicētajā rakstā pētnieki Dr. Mariuss Džannakis un Dr. Kimija Ng ieskicēja veidu, kā zinātniekiem paātrināt pētījumus par mīklaino kolorektālā vēža izplatības pieaugumu jaunākā vecumā, aicinot specializētākos pētniecības centrus pievērsties gados jaunākiem pacientiem ar šo slimību un pētījumos par agrīnu kolorektālā vēža sākumu iekļaut dažādas iedzīvotāju grupas.

Kolorektālā vēža gadījumu īpatsvars pieaugušo vidū, kas jaunāki par 55 gadiem, ir palielinājies no 11% 1995. gadā līdz 20% 2019. gadā. Kopumā vērojama arī tendence uz progresējošu vēža stadiju atklāšanu. 

Nikija Lavsone, kurai šobrīd ir 36 gadi, dzīvo Floridā kopā ar savu 5 gadus veco meitu un ir pilnībā brīva no vēža. “Mans padoms jebkuram jaunam cilvēkam: Ja redzat simptomus vai redzat, ka kaut kas nav kārtībā un ka zaudējat daudz svara, dodieties pie ārsta."

Vēzis ir nopietna diagnoze jebkurā vecumā, bet, ja tas parādās jaunākiem pieaugušajiem, audzēji parasti ir agresīvāki, un tie bieži vien netiek atklāti ilgāk, jo dažiem izplatītākajiem vēža veidiem, piemēram, krūts un prostatas vēzim, līdz 50 gadu vecumam nav valsts skrīninga programmu.