foto: Shutterstock
Kas ir pasaulē bīstamākā sēnīte, kas šobrīd pārņēmusi ASV slimnīcas? Tā arī rezistenta pret zālēm
Esi vesels
2023. gada 24. marts, 09:50

Kas ir pasaulē bīstamākā sēnīte, kas šobrīd pārņēmusi ASV slimnīcas? Tā arī rezistenta pret zālēm

Jauns.lv

Pret zālēm rezistentā sēnīte “Candida auris (C.auris)” tika atklāta pirms 15 gadiem, bet jau tagad ir viens no pasaulē visbīstamākajiem slimnīcu mikrobiem. Ja tā iekļūst organismā, rauga tipa sēnīte var ietekmēt asinsriti, nervu sistēmu un vairāku iekšējo orgānu darbību. Pasaules Veselības organizācija (PVO) lēš, ka tās izraisītās invazīvās infekcijas skarto pacientu mirstība ir no 30 % līdz 53 %.

“Ir pierādīts, ka sēnīte ir rezistenta pret visizplatītākajiem pretsēnīšu zāļu veidiem. Daži celmi ir rezistenti pret visiem mūsu rīcībā esošajiem medikamentiem,” stāsta BBC veselības korespondents Džeimss Galahers.

Saskaņā ar ASV Slimību kontroles un profilakses centra (CDC) datiem vairāk nekā 30 valstīs ir konstatēti slimības uzliesmojumi. Veicot 2020. gada pārskatu, kas balstīts uz ziņojumiem par gadījumiem no šīm valstīm, konstatēts, ka laikā no 2009. līdz 2019. gadam pasaulē konstatēti gandrīz 4750 saslimšanas gadījumi.

Dati liecina, ka 2020. un 2021. gadā sēnīte "satraucošā ātrumā izplatījusies ASV veselības aprūpes iestādēs. Klīniskie saslimšanas gadījumi valstī trīskāršojās - no 476 gadījumiem 2019. gadā līdz 1471 gadījumam 2021. gadā.

Arī starptautiskas pētnieku grupas 2019. gada pētījums liecina, ka ar klimata pārmaiņām saistītam temperatūras pieaugumam, iespējams, ir bijusi nozīme Candida auris infekciju skaita pieaugumā.

Candida auris visbiežāk izraisa asinsrites infekcijas, bet tā var skart arī elpošanas sistēmu, centrālo nervu sistēmu un iekšējos orgānus, kā arī ādu. Šīs infekcijas parasti ir diezgan nopietnas.

Sēnīte bieži vien ir rezistenta pret ierastajiem medikamentiem, tāpēc infekcijas ir grūti ārstējamas. "Lielākā problēma ar šo sēnīti ir tās rezistence pret mūsu rīcībā esošajiem medikamentiem," sacīja Dr. Tīna Džošī, Plimutas Universitātes (Lielbritānija) asociētā profesore molekulārās bioloģijas jomā.

"Taču cita problēma ir tā, ka C. auris infekciju ir diezgan grūti noteikt, un to var viegli sajaukt ar citām sēnītēm, kā rezultātā tiek nozīmēta nepareizā ārstēšana,” viņa piebilst.