foto: Shutterstock
Pētījums atklāj hormonālo kontracepcijas līdzekļu saistību ar krūts vēzi
Dzīvības loterija
2023. gada 23. marts, 06:04

Pētījums atklāj hormonālo kontracepcijas līdzekļu saistību ar krūts vēzi

Jauns.lv

Jaunā pētījumā atklāts, ka jebkura veida hormonālie kontracepcijas līdzekļi var palielināt risku saslimt ar krūts vēzi, vēsta CNN. 

Klīniskās prakses pētījumu apkopotie secinājumi liecina, ka, lietojot tikai progestagēnu saturošus hormonālos kontracepcijas līdzekļus, krūts vēža risks var būt par 20-30 % lielāks.

Pētnieki analizēja datus par 9488 sievietēm, kuras saslimušas ar krūts vēzi vecumā no 20 līdz 49 gadiem, un 18 171 sievietēm, kurām nebija krūts vēža. Viņi atklāja, ka 44 % sieviešu ar krūts vēzi vidēji trīs gadus pirms diagnozes noteikšanas tika nozīmēti hormonālie kontracepcijas līdzekļi.

Kopumā paaugstināts krūts vēža saslimšanas risks 15 gadu laikā sievietēm, kuras hormonālo kontracepciju lietojušas piecus gadus, bija astoņi gadījumi uz 100 000 sievietēm.
Iepriekš citos pētījumos ir konstatēts, ka kombinētās kontracepcijas tabletes - estrogēna un progestagēna kombinācija - ir saistītas ar salīdzinoši nelielu krūts vēža attīstības riska pieaugumu. 

2018. gadā vienā pētījumā tika konstatēts par 50 % lielāks krūts vēža risks tām dalībniecēm, kuras pēdējo 12 mēnešu laikā bija sākušas lietot kombinētās perorālās kontracepcijas tabletes.
Tomēr, kā norāda Oksfordas Universitātes Statistiskās epidemioloģijas profesore un Vēža epidemioloģijas nodaļas direktore Džilianna Rīvsa, nekas neliecina, ka sievietēm, kuras lieto kontracepciju, būtu jāveic kādas izmaiņas.

Patiesībā kontracepcijas līdzekļu lietošanas ieguvumi, kas nav tikai grūtniecības novēršana, tostarp aizsardzība pret endometrija vēzi un olnīcu vēzi, varētu būt lielāki par kontracepcijas tablešu lietošanas negatīvajām īpašībām.