foto: Shutterstock
Ne laboratorija, ne sikspārņi! Zinātniekiem jauns pavediens par Covid-19 iespējamo izcelsmi
Esi vesels
2023. gada 20. marts, 11:01

Ne laboratorija, ne sikspārņi! Zinātniekiem jauns pavediens par Covid-19 iespējamo izcelsmi

Jauns.lv

Zinātnieki analizē vēl vienu jaunu pavedienu par iespējamo Covid-19 izcelsmi. Pasaules Veselības organizācija (PVO) apgalvo, ka visas iespējas joprojām ir apspriežamas, vēsta CNN.

Jaunā ģenētiskā materiāla analīzē, kas no 2020. gada janvāra līdz martam savākts jūras velšu tirgū Uhaņā, Ķīnā, atklāta SARS-CoV-2 saistība ar jenotsuņiem, kurus tirgoja šajā tirgū. 

Saikne ar jenotsuņiem atklājās pēc tam, kad Ķīnas pētnieki dalījās ar neapstrādātām ģenētiskajām sekvencēm, kas ņemtas no paraugiem, kuri pandēmijas sākumā tika savākti tirgū. Sekvences 2023. gada janvāra beigās tika augšupielādētas datu koplietošanas vietnē GISAID, bet nesen tika izņemtas.

Starptautiska pētnieku komanda tās pamanīja un lejupielādēja turpmākai izpētei, paziņoja PVO amatpersonas.

Jaunie atklājumi, kas vēl nav publiski publicēti, neatrisina jautājumu par to, kā sākās pandēmija. Tie nepierāda, ka jenotsuņi bija inficējušies ar SARS-CoV-2, nedz arī pierāda, ka jenotsuņi bija tie dzīvnieki, kas pirmie inficēja cilvēkus. 

Taču, tā kā vīrusi ilgstoši neizdzīvo vidē ārpus saviem saimniekiem, tas, ka tik daudz vīrusa ģenētiskā materiāla atklāts jenotsuņu ģenētiskajā materiālā, liecina, ka tie varētu būt vīrusa pārnēsātāji, norāda zinātnieki, kuri strādāja pie analīzes. 

Iepriekšējie pētījumi sniedza pierādījumus, ka vīruss, visticamāk, tirgū parādījās dabiskā ceļā, bet nevarēja norādīt uz konkrētu izcelsmi. Dažas ASV aģentūras, tostarp nesen veiktais ASV Enerģētikas departamenta novērtējums, apgalvo, ka pandēmija, visticamāk, radusies laboratorijas noplūdes rezultātā Uhaņā. 

Piektdien, 17. martā, notikušajā preses brīfingā PVO ģenerāldirektors Tedross Adanoms Gebrejesuss  sacīja, ka organizācija pirmo reizi par šīm sekvencēm uzzināja svētdien.
"Tiklīdz mēs uzzinājām par šiem datiem, mēs sazinājāmies ar Ķīnas Slimību profilakses un kontroles centru un aicinājām datus nodot PVO un starptautiskajai zinātniskajai sabiedrībai, lai tos varētu analizēt," sacīja Tedross.

PVO eksperti piektdien notikušajā brīfingā norādīja, ka dati nav pārliecinoši. Viņi joprojām nevar pateikt, vai vīruss ir noplūdis no laboratorijas, vai arī tas dabiskā ceļā no dzīvniekiem pārgāja uz cilvēkiem.

"Šie dati nesniedz galīgo atbildi uz jautājumu, kā sākās pandēmija, bet katrs datu gabaliņš ir svarīgs, lai tuvinātu mūs šai atbildei," sacīja Tedross.

PVO amatpersonas norādīja, ka sekvences pierāda, ka Ķīnas rīcībā ir vairāk datu, kas varētu būt saistīti ar pandēmijas izcelsmi un ar kuriem tā vēl nav dalījusies ar pārējo pasauli.

"Ar šiem datiem varēja un vajadzēja dalīties jau pirms trim gadiem," teica Tedross. "Mēs turpinām aicināt Ķīnu pārredzami dalīties ar datiem, veikt nepieciešamo izmeklēšanu un dalīties ar rezultātiem.