foto: Ekrānuzņēmums no Gofundme.com
44 gadus veca britu skolotāja zaudē kājas pēc saslimšanas ar gripu
Džulianna Brensdena.
Dzīvības loterija
2023. gada 17. marts, 18:20

44 gadus veca britu skolotāja zaudē kājas pēc saslimšanas ar gripu

Jauns.lv

Sākumskolas skolotāja no Lielbritānijas, Džulianna Bransdena, gripai līdzīgus simptomus pirmo reizi sāka izjust Jaungada vakarā. Sievietes pašsajūta bijusi tik slikta, ka viņa iedzērusi medikamentus drudža samazināšanai un devusies gulēt. Taču naktī Džuliannas stāvoklis pasliktinājies, un ģimene izsaukusi neatliekamo palīdzību, vēsta “The Independent”. 

Pēc nonākšanas slimnīcā, Džulianna 18 dienas pavadījusi komā. Ārsti strādājuši dienu un nakti, lai sievieti glābtu no septiskā šoka un vairāku orgānu mazspējas. Gripas izraisītas agresīvas pneimonijas rezultātā sievietei bija attīstījusies sepse. 

Lai gan Džuliannas dzīvību glābt izdevās, bojājumi kājās bijuši tik nopietni, ka tās nācies amputēt. “Tas bija šoks. Nekad nebijām domājuši, cik lielus bojājumus var izraisīt sepse un ka to var ierosināt parasta gripa,” medijiem komentēja Džuliannas māte, kas bija uzņēmusies rūpi par saviem mazbērniem, kamēr meita atradās slimnīcā. 

“Viņas rokas un kājas bija smagi cietušas, ja mēs nebūtu pieņēmuši šo smago lēmumu, apdraudēti tiktu iekšējie orgāni,” komentēja ārstējošais ārsts.

Sepse jeb asins saindēšanās ir dzīvībai potenciāli bīstams stāvoklis, ko izraisa organisma reakcija uz infekciju. Lai cīnītos ar infekciju, ķermenis asinsritē izdala īpašas ķīmiskas vielas, taču sepse rodas, ja reakcija uz šīm ķīmiskajām vielām ir ārpus līdzsvara, tādējādi radot risku nodarīt kaitējumu dažādiem orgāniem. Sepsi galvenokārt ierosina baktērijas, taču tā var attīstīties arī sēnīšu, vīrusu un parazītu ietekmē, liecina portālā “Medicine.lv” pieejamā informācija. 

Saskaņā ar Apvienotās Karalistes Sepses fonda (The UK Sepsis Trust) datiem šī slimība Apvienotajā Karalistē katru gadu izraisa 44 000 nāves gadījumu.

Džuliannas ģimene, tostarp viņas vecāki un brālis, kuri ir bijuši viņai līdzās kopš slimības sākuma, palīdz vākt naudu, lai atbalstītu sievietes atveseļošanos, kas, cerams, ietvers protezēšanu. Nepilnas nedēļas laikā līdzekļu vākšanas lapā ir saziedoti vairāk nekā 90 000 sterliņu mārciņu.