foto: Publicitātes foto
Profesors: labs miegs katru nakti un miers tavā iekšējā pasaulē
Runā speciālists
2023. gada 14. marts, 09:00

Profesors: labs miegs katru nakti un miers tavā iekšējā pasaulē

Reklāmas projekts

Līdzās citiem 21. gadsimta cilvēka dzīves deficītiem – mieram, drošības izjūtai, brīvam laikam, stabilitātei – nozīmīgu vietu nepietiekamību sarakstā ieņem miegs. Protams, šie faktori ir savstarpēji saistīti: ja nav pārliecības par drošību vai stabilitāti, ja nepietiek laika visam, ko vajadzētu izdarīt, un pastāvīgais stress neļauj par to nedomāt, tad arī miega kvalitāte ir apdraudēta, un otrādi. Kādi procesi organismā nodrošina miega pietiekamību?

Atbildi uz šo jautājumu sniedz RSU Bioķīmijas zinātniskās laboratorijas vadītājs, vadošais pētnieks asociētais profesors Andrejs Šķesters, Latvijā populārā televīzijas raidījumā skaidrojot – šajos procesos mūsu organismā piedalās šķietami dažādas vielas: neiromediators serotonīns, antioksidatīvais enzīms superoksīda dismutāze jeb saīsināti SOD un viens no mikroelementiem – magnija L-pidolāts.

“Ja domājam par to, kas mums veido labu garastāvokli, laimes, apmierinājuma izjūtu, tad vispirms nāk prātā hormoni endorfīns, dopamīns, oksitocīns, bet nez kāpēc aizmirstas serotonīns, lai gan tieši šai bioloģiski aktīvajai vielai ir lielākā nozīme. Kā tad radies teiciens, ka mīlestība un labsajūta iet caur vēderu? Izrādās, 90 procenti serotonīna veidojas kuņģa un zarnu traktā jeb gremošanas sistēmā un tikai 10 procenti – smadzenēs. Serotonīns rodas no neaizvietojamas aminoskābes L-triptofāna, ko iegūst ar uzturu. Visbagātākie ar triptofānu ir olas, sieri, treknās zivis, tītara gaļa, sarkanā gaļa, no augļiem – ananasi, kā arī B, D grupas vitamīni, omega-3 taukskābes.

Pats no sevis mūsu organismā veidojas brīvais radikālis superoksīds. Lai pasargātu cilvēku no tā, daba ir izdomājusi enzīmu sistēmu, un svarīgākais šajā sistēmā ir antioksidatīvais enzīms superoksīda dismutāze. Tās pirmais uzdevums ir darīt visu, lai mūsu gremošanas sistēma būtu vesela un spētu ražot iespējami daudz serotonīna.

Trešā viela – magnijs – piedalās ļoti daudzās organisma norisēs: kaulu veselības, nervu un muskuļu darbības nodrošināšanā u. c. Šoreiz mūs interesē tieši psihoemocionālā puse, un arī te magnijs ir svarīgs elements. Labu garastāvokli veido virkne faktoru, tai skaitā normāls, gana dziļš miegs.

Magnijs un SOD nodrošina serotonīna veidošanos, kas mums nepieciešams “pilnas laimes” izjūtai. SOD nodrošina miegu naktī, bet nerada miegainību, kad esam nomodā, šajā stāvoklī tas uzlabo koncentrēšanos un samazina stresu dienas gaitās,” izsmeļoši skaidro profesors Andrejs Šķesters.

Pētījumos pierādīts, ka cilvēka organismā dabiski esošais SOD daudzums apmēram pēc 25 gadu vecuma sāk strauji samazināties un, ja SOD organismā nav pietiekamā daudzumā, tas būtu jāuzņem papildus, piemēram, ar uztura bagātinātājiem. Viens no dabā pieejamajiem SOD avotiem ir īpaši apstrādāts melones sulas koncentrāts. Apzinoties minētā koncentrāta efektivitāti un balstoties uz zinātniski pierādītiem iedarbības rezultātiem, Latvijas ražotājs LYL love your life® tirgū piedāvā bioaktīvu uztura bagātinātāju LYL zen.

LYL zen ir īpašs produkts, izstrādāts pēc pārbaudītas formulas LYLcalm™, kas garantē augstu sastāvdaļu bioaktivitāti. Formulas sastāvā ir mikrokapsulēts melones augļu koncentrāts Extramel®, kas nodrošina augu izcelsmes SOD – vairogu, kas aizsargā organismu no brīvajiem radikāļiem[1].

Brīvie radikāļi ir molekulas, kas cenšas uzbrukt organisma šūnām un tās graut, rezultātā veicinot iekaisumus, sirds un asinsvadu slimības, radzenes bojājumus, Alcheimera slimību, neirodeģeneratīvās kaites u. c. Ar brīvajiem radikāļiem cīnās antioksidanti, kas dabiski atrodas organismā, un SOD ir viena no primārajām antioksidantu sistēmā esošajām vielām. Tomēr paaugstināta stresa situācijās ar organisma rezervēm vien var nepietikt, tāpēc palīgā nāk uztura bagātinātāji, kas palīdz šīs rezerves atjaunot un sniedz organismam nenovērtējamu palīdzību cīņā ar uzbrucējiem. Tāpat, kad sasniegts briedums un saražotie SOD apjomi organismā dabiski samazinās, ir nepieciešams ērts veids, kā regulēt SOD līmeni organismā[2].

LYL zen ir patlaban Latvijas tirgū iedarbīgākais līdzeklis stresa ietekmes mazināšanai, jo jau pēc nepilna mēneša LYL zen lietošanas ir jūtami rezultāti: par 63 procentiem samazināti stresa izraisīti simptomi – bezmiegs, aizkaitināmība, mentāls un fizisks nogurums, nespēks u. c. Piedevām par 22 procentiem samazināts uzkrātais stress un par 23 procentiem uzlabots mentālais sniegums. Šādi rezultāti iegūti divos godalgotos klīniskos pētījumos3.

LYL zen ietekmē organismā uzkrājas SOD – visaktīvākais antioksidants, un tas satur arī augsti bioefektīvu magnija L-pidolātu, kas veicina normālu nervu sistēmas darbību. LYL zen sastāvā esošās augsti antioksidatīvās vielas nostiprina organisma dabiskās aizsargspējas pret oksidatīvo stresu un, to mazinot, nomierina un līdzsvaro nervu sistēmas darbību, uzlabo emocionālo veselību, sekmējot harmoniju visas dienas garumā. Mikrokapsulās pildītais līdzeklis ir aizsargāts pret kuņģa skābes uzbrukumu, tāpēc spēj maksimāli iedarboties organismā.

Martā LYL zen pieejams aptiekās un interneta aptiekās ar atlaidi līdz 20%.

Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

Reklāmas raksts sadarbībā ar SIA Ozermedia.