foto: Shutterstock
2013. gadā izvirzīto mērķi nav izdevies sasniegt nevienai valstij! PVO ceļ trauksmi
Esi vesels
2023. gada 9. marts, 13:00

2013. gadā izvirzīto mērķi nav izdevies sasniegt nevienai valstij! PVO ceļ trauksmi

Jauns.lv

Lai samazinātu sāls patēriņu un aizsargātu cilvēku dzīvības, ir jāpieliek "milzīgas pūles", norāda Pasaules Veselības organizācija (PVO). 

Lai gan visas 194 PVO dalībvalstis ir apņēmušās sasniegt 2013. gadā izvirzīto mērķi, tikai 5 % no tām ir īstenojušas visaptverošu nātrija samazināšanas politiku, teikts ziņojumā.

"Progress ir bijis lēns, un tikai dažas valstis ir spējušas samazināt nātrija patēriņu iedzīvotāju vidū, bet nevienai nav izdevies sasniegt nosprausto mērķi," norāda PVO Veselības un attīstības uztura departamenta direktors Dr. Frančesko Branka. 

Nātrijs ir būtiska uzturviela, taču, lietojot to pārāk daudz, palielinās sirds slimību, insulta un priekšlaicīgas nāves risks, kas katru gadu pasaulē izraisa gandrīz 2 miljonus nāves gadījumu, norāda Veselības metriku un novērtēšanas institūts.

Ziņojumā teikts, ka vidējais sāls patēriņš pasaulē ir aptuveni 10,8 grami dienā, kas ir divas reizes vairāk par PVO rekomendēto skaitli (mazāk nekā 5 grami dienā). 

Saskaņā ar PVO datiem tikai deviņas valstis ieviesušas visaptverošu nātrija samazināšanas politiku: Brazīlija, Čīle, Čehija, Lietuva, Malaizija, Meksika, Saūda Arābija, Spānija un Urugvaja.

“Valstīm ir steidzami jāstrādā, lai īstenotu vērienīgu, obligātu, valdības vadītu nātrija patēriņa samazināšanas politiku, lai sasniegtu globālo mērķi līdz 2025. gadam samazināt sāls patēriņu,” uzsvēra Dr. Toms Frīdens, bezpeļņas organizācijas “Resolve to Save Lives” prezidents un izpilddirektors.

PVO aicināja valstis īstenot intervences pasākumus saistībā ar nātriju, tostarp pārveidot pārstrādātu pārtikas produktu sastāvu, lai tie saturētu mazāk sāls, izstrādāt politiku, lai ierobežotu nātriju saturošu pārtiku sabiedriskajās iestādēs, un iekļaut marķējumu uz iepakojuma priekšpuses, kas palīdz patērētājiem izvēlēties produktus ar mazāku nātrija saturu.