foto: Shutterstock
Austrālija un Lielbritānija piedzīvo mirstības kāpumu neredzētā līmenī. Kas pie vainas? 
Esi vesels
2023. gada 8. marts, 06:44

Austrālija un Lielbritānija piedzīvo mirstības kāpumu neredzētā līmenī. Kas pie vainas? 

Jauns.lv

2022. gadā Austrālijā tika reģistrēti vairāk nekā 174 000 nāves gadījumu - par 12 procentiem vairāk, nekā tika prognozēts. Saskaņā ar Aktuāru institūta datiem tas ir augstākais mirstības līmenis pēdējo 80 gadu laikā. Līdzīga aina arī Apvienotajā Karalistē ziņo britu mediji. 

No visiem reģistrētajiem nāves gadījumiem 10 300 bijuši tieši saistīti ar Covid-19, taču lielāka daļa nebija saistīta ar šo vīrusu. Galvenokārt nāvēs vainojams vēzis un sirds slimības. 

Kārena Katere no Covid-19 mirstības darba grupas sacīja, ka šie rādītāji "neatbilst normālam svārstību līmenim ārpus pandēmijas laikā". Lai gan lielākajā daļā nāvju, nav tiešas saistības ar Covid-19, vīrusam bijusi netieša ietekme mirstības līmeņa kāpumā. 

“Mirstības risks pēc akūtas Covid-19 infekcijas augstāks saglabājas pirmos 18 mēnešus pēc inficēšanās,” uzsver Kārena Katere.

Zinātnieki no Ķīnas atklāja, ka visiem, kas kaut reizi ir inficējušies ar šo vīrusu, ir paaugstināts risks saslimt ar sirds slimībām, tostarp sirds mazspēju, insultu, priekškambaru fibrilāciju un miokarda infarktu. Citos pētījumos konstatēts, ka vīruss palielina venozās trombembolijas risku, kas ir stāvoklis, kad vēnās veidojas asins recekļi.

Pandēmijas laikā daudzi cilvēki nevarēja saņemt veselības aprūpi, jo daudzi dienesti piedāvāja ierobežotus pakalpojumus, kas, pēc Kārenas Kateres teiktā, arī varēja veicināt pārmērīgu nāves gadījumu skaita pieaugumu. Eksperte piebilst, ka Covid-19 vakcīnu blakusparādības nav minētas kā paaugstinātā mirstības līmeņa iemesls.

Taču Austrālija nebūt nav vienīgā. Pārmērīgs nāves gadījumu skaits reģistrēts arī Apvienotajā Karalistē un citās valstīs.