foto: Shutterstock
Selēns – viens no bioloģiski svarīgākajiem elementiem
Diētas
2023. gada 9. marts, 15:58

Selēns – viens no bioloģiski svarīgākajiem elementiem

Reklāmas projekts

Selēns nav tik plaši pazīstams mikroelements kā citi – iespējams, tāpēc ka selēna nozīme agrāk nebija pienācīgi novērtēta. Pēdējā laika atklājumi pierāda, cik svarīga loma selēnam ir organismā, tajā skaitā nodrošinot antioksidantu aizsardzību, imūnsistēmas funkcijas, vairogdziedzera darbību, DNS sintēzi, reprodukciju.

Kas liecina par selēna trūkumu?

Selēns izrādījies par to mazo cinīti, kas var gāzt lielus vezumus. Kaut gan selēna trūkuma pazīmes sākotnēji ir šķietami vieglas – neveselīgi mati, izteikti gaišas nagu gultnes, sāpes un vājums muskuļos un locītavās, nespēks –, tomēr ar laiku selēna trūkums var nozīmīgi palielināt risku saslimt ar daudzām smagām slimībām. Vairums no tām, piemēram, vēzis, sirds slimības, autoimūnas saslimšanas, ir ļoti izplatītas mūsu sabiedrībā.

Svarīgie antioksidanti – selenoenzīmi

Jaunākie pierādījumi liecina, ka selēns ir viens no svarīgākajiem antioksidantiem organismā, aizsargājot veselībai tik svarīgo šūnu integritāti jeb veselumu no brīvo radikāļu izraisītiem bojājumiem. Atklāts, ka selēns ir būtiska struktūras sastāvdaļa vismaz 25 cilvēka enzīmiem, kuri tā arī nodēvēti – par selenoenzīmiem.1 Enzīmi jeb fermenti mūsu organismā paveic lielāko daļu vielmaiņas procesu – no uzturvielu šķelšanas līdz dalībai brīvo radikāļu un citu kaitīgu vielu iznīcināšanā.

Visaugstākā selēna koncentrācija organismā veidojas vairogdziedzerī, un izrādās, tieši tur selēns vajadzīgs visvairāk. Ilgstoša selēna trūkuma dēļ vairogdziedzeris sāk strādāt pārāk aktīvi vai nepietiekami aktīvi. Viena no biežāk sastopamajām vairogdziedzera slimībām Latvijā ir Hasimoto tireoidīts jeb hipotireoze, kad šis orgāns strādā pārāk slinki.

Kad vairogdziedzera šūnās veidojas vairogdziedzera hormoni, sintēzes ceļā izdalās daudz ūdeņraža peroksīda. Tā ir  īpaši oksidēties spējīga viela, būtībā – atkritumi. Lai aizsargātu sevi pret šo un citiem oksidantiem, vairogdziedzerim jābūt ļoti labi apgādātam ar antioksidantiem, tostarp selēnu. Sargājot šūnu integritāti, selēns var arī aizsargāt pret autoimūnu saslimšanu, kad organisma imūnās šūnas vairs nespēj pazīt vīrusus, baktērijas, bojātās šūnas un sāk uztvert kā ienaidnieku un iznīcināt arī dabīgās, labās sava organisma šūnas.

Daudzi pētījumi liecina, ka ar uzturu uzņemtam selēnam – galvenokārt selenoenzīmu sastāvā – ir nozīmīga loma iekaisumos un imunitātē. Atbilstošs selēna līmenis ir svarīgs imunitātes veicināšanai, kā arī pārmērīgas imūnās atbildes un hroniska iekaisuma regulēšanā.2 To apstiprināja arī pandēmijas laiks, atklājot, ka smagāka Covid-19 infekcijas gaita bija pacientiem, kuru asinīs trūka selēna. Tādēļ selēns ir nepieciešams profilaksei vīrusu, stresa un pārslodzes gadījumā.

Pret novecošanu un skaistumam

Izpētīts arī, ka selēnam ir būtiska nozīme organisma novecošanās procesu palēnināšanā. Tā pamatā ir šī mikroelementa spēja saglabāt šūnu DNS integritāti un kodējošo informāciju, kas, šūnām atjaunojoties, ir svarīga. Tāpēc selēnu iekļauj gan kosmētikas līdzekļos pret novecošanu, gan arī uztura bagātinātājos – lai pasargātu pret slimībām, kas saistītas ar vecumu: audzējiem, sirds un asinsvadu slimībām, neiropsihiatriskiem traucējumiem.3

Turklāt, ja selēna trūkums ir ilgstošs, vīrietim var samazināties spermatozoīdu kustīgums un spēja radīt pēcnācējus, tāpēc selēnu kā antioksidantu parasti pievieno arī uztura bagātinātājiem vīriešiem (spermas kvalitātei). Selēna līmenis ir ļoti svarīgs arī grūtniecēm, lai auglis attīstītos vesels.

Latvijā nepietiek selēna

Vienīgais veids, kā papildināt selēna rezerves, ir uzturs. Latvijā ir atzīta selēna nepietiekamība, jo tā saturs lauksaimniecības augsnē ir zemāks nekā daudzās citās pasaules daļās. Tas nozīmē, ka Latvijā izaugušie kultūraugi satur maz selēna, līdz ar to šī mikroelementa trūkums novērojams arī vietējo mājlopu gaļā un pienā. Par optimālu selēna līmeni asinīs uzskata ap 125 mcg uz litru seruma, bet, ja selēna līmenis ir zem 80 mcg uz litru seruma asinīs, tas jau ir nopietns deficīts.

Dabā selēns sastopams organisko un neorganisko savienojumu veidā. Organiskie savienojumi ir selēnmetionīns, ko satur graudaugi un selēna raugs, un selēncisteīns, ko var uzņemt no dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktiem. Savukārt neorganiskā selēna formas ir selenīti un selenāti. Uzskata, ka organisko selēnu saturoši uztura bagātinātāji darbojas efektīvāk, jo organisms spēj absorbēt līdz 90 % organiskā selēna, bet neorganisko – tikai pusi no uzņemtā.

Ja meklējat organisko selēnu saturošu produktu, iesakām ražotāja Walmark uztura bagātinātāju Selenium Aktiv. Produkts satur lielu devu organiskā selēna rauga ar klāt pievienotu melnā pipara (Piper nigrum) standartizētu ekstraktu, kas palīdz uzturēt gremošanu un barības vielu absorbciju. Lietojot šo produktu, tiks veicināta normāla imūnsistēmas un vairogdziedzera darbība, normāla spermatoģenēze, kā arī šūnu aizsardzība pret oksidatīvo stresu. Selēns arī palīdz uzturēt matu un nagu veselību.

Lietošana: pa 1 tabletei dienā pēc maltītes, uzdzerot pietiekamu šķidruma daudzumu.

Svarīgi nepārdozēt!

Organismam nepieciešamais selēna daudzums ir niecīgs, tāpēc svarīgi to lietot ar mēru. Ēdot selēnu saturošus produktus, šo mikroelementu nav iespējams pārdozēt, taču tas var notikt, neapdomīgi un bez ārsta ziņas lietojot uztura bagātinātājus. Ja selēna organismā ir par daudz, tas var izraisīt tādus simptomus kā ādas nieze, caureja, vispārējs vājums, nogurums. Var pastiprināti izkrist mati, bojāties zobi un nagi, rasties nepatīkama smaka no mutes, slikta dūša, vemšana.

Kā liecina eksperimenti, ja ilgstoši uzņem vairāk par 800 mcg (maksimālā drošā deva) selēna dienā, var rasties gēnu izmaiņas un tikt veicināta ļaundabīga audzēja attīstība. Grūtniecēm pārāk liela selēna deva var izraisīt augļa patoloģiju.

Vai var lietot kopā ar citiem uztura bagātinātājiem?

Atklāta selēna mijiedarbība, to lietojot kopā ar dažiem citiem mikroelementiem vai vitamīniem.

* Ar E vitamīnu. E vitamīns kā antioksidants atrodas šūnas membrānā, un tas darbojas kopā ar selēnu, lai samazinātu brīvos radikāļus, kas rodas šūnā. Tādējādi abas šīs vielas rada sinerģiju – lielāku efektu kopā, nekā katra atsevišķi.

* Ar cinku. Gan selēns, gan cinks nodrošina efektīvu DNS reparācijas (bojājumu labošanas) sistēmas progresēšanu; tādējādi tiek samazināta vēža attīstība, kas radusies DNS bojājumu rezultātā.4 Bez vēža profilakses abi šie elementi kopā arī spēcina imūno sistēmu un augšējo elpceļu veselību.

* Ar jodu. Abiem šiem mikroelementiem ir svarīga loma vairogdziedzera vielmaiņā. Jods var kļūt toksisks bez selēna klātbūtnes, jo selēns ir iesaistīts toksisko elementu izvadīšanā. Tādējādi selēns ļauj jodam veikt visus savus labos darbus, bet neļauj kļūt toksiskam.

* Ar C vitamīnu. Ja pirms ēdienreizes kopā ar selēnu tiek uzņemta liela C vitamīna deva (1000 mg), tad selēns neuzsūcas. Izšķirošais faktors – abi jālieto maltītes laikā; tad askorbīnskābe neietekmēs selēna absorbciju.

ATSAUCES

1 Selenium, Selenoproteins, and Immunity. Nutrients. 2018 Sep; 10(9): 1203. doi: 10.3390/nu10091203

2 The Role of Selenium in Inflammation and Immunity: From Molecular Mechanisms to Therapeutic Opportunities. Antioxid Redox Signal. 2012 Apr 1; 16(7): 705–743. doi:10.1089/ars.2011.4145

3 Selenium, aging and aging-related diseases. Aging Clin Exp Res, 2019 Aug;31(8):1035-1047. doi: 10.1007/s40520-018-1086-7.

4 Effect of the Interaction Between Selenium and Zinc on DNA Repair in Association With Cancer Prevention. J Cancer Prev, 2019 Sep;24(3):146-154. doi: 10.15430/JCP.2019.24.3.146.

Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu!

2302_PM_Walmark_Selen_V01

Reklāmas raksts tapsi sadarbībā ar Walmark.