foto: Shutterstock
Cik liels sāls un cukura patēriņš ikdienā ir pieļaujams?
Esi vesels
2023. gada 23. februāris, 10:18

Cik liels sāls un cukura patēriņš ikdienā ir pieļaujams?

Jauns.lv

Saskaņā ar 2022. gadā veiktā Veselības indeksa pētījuma datiem 42% iedzīvotāju ikdienā mēģina pieturēties pie veselīga uztura principiem, bet aizvien uz kaitīgo paradumu pjedestāla bronzas medaļu izpelnās neveselīga ēšana, ko atzinis katrs piektais Latvijas iedzīvotājs.

Iespējams, vislielākais klupšanas akmens ir zināšanu trūkums par veselīgu uzturu un produktu sastāvu. Par to liek aizdomāties Mana aptieka & Apotheka Veselības indekss 2022 pētījuma dati, kas rāda, ka no vienas puses gados jauni cilvēki ikdienā cenšas ierobežot sāls un cukura patēriņu, bet no otras – joprojām lieto pusfabrikātus un saldinātos dzērienus. 

Ieradumu maiņa ir lēns process

Saskaņā ar pērn veiktā pētījuma rezultātiem, lai uzlabotu savus uztura paradumus, lielākoties cilvēki cenšas ierobežot cukura patēriņu, samazināt sāls daudzumu uzturā un izvairīties no pusfabrikātu lietošanas.

“Lai gan joprojām katrs piektais iedzīvotājs atzīst, ka viņa uzturs nav pietiekami veselīgs, vērtējot iedzīvotāju ieradumu tendences kopumā, jāsecina, ka vērojamas arī pozitīvas iezīmes.

Salīdzinot ar 2021. gadu, pieaudzis to iedzīvotāju skaits, kuri cenšas savā ikdienā ieviest vismaz kādu no veselīgiem ieradumiem,” norāda aptieku tīkla Apotheka izpilddirektors Māris Lūks.

Vīrieši pārēdas, sievietes – aizraujas ar saldumiem

Neveselīgas ēšanas paradums biežāk raksturīgs vīriešiem, nekā sievietēm, kā arī cilvēkiem, kuri kopumā savu dzīvesveidu vērtē kā neveselīgu un mazkustīgu. Pie saviem kaitīgajiem ieradumiem daudzi pieskaita arī aizraušanos ar miltu produktiem uzturā, saldumu lietošanu lielos daudzumos un biežu pārēšanos. 

Neveselīga uztura paradumi jauniešu vidū – pusfabrikātu un saldinātu dzērienu lietošana

Analizējot Veselības indeksa pētījuma rezultātus, diemžēl jāsecina, ka gados jauni cilvēki vecumā 18-24 gadi veselīga uztura lomu vispārējās veselības profilaksē nevērtē pietiekami augstu.  Jaunākajai paaudzei aizvien trūkst izpratnes par veselīgu uzturu un produktu sastāvu. Kā zināms, arī pusfabrikātos mēdz slēpties liels sāls un cukura daudzums, tāpēc centieni samazināt sāls patēriņu, neierobežojot pusfabrikātu patēriņu, ir tas pats, kas censties noslēpt īlenu maisā.

Arī saldinātie dzērieni aizvien ieņem būtisku lomu jauno cilvēku ikdienas uzturā.

“Liels cukura patēriņš rada ne tikai aptaukošanās risku, bet provocē dažādu ādas problēmu attīstību, veicina triglicerīdu līmeņa paaugstināšanos asinīs, kas nenāk par labu aknām un asinsvadiem. Kombinācijā ar nepietiekamu zobu higiēnu, aizraušanās ar saldumiem paaugstina arī kariesa risku.

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas ieteikumiem no visa kopējā enerģijas daudzuma dienā ar cukuru vajadzētu uzņemt ne vairāk par 10 %, vienlaikus tiek rekomendēts uzņemtā cukura daudzumu samazināt līdz 5 %. Tātad, ja dienā ar pārtiku tiek uzņemtas 2000 kcal, tikai 200 kcal būtu pieļaujams uzņemt ar cukuru, kas ir līdzvērtīgi aptuveni 50 g cukura.

Fiziski aktīviem cilvēkiem un bērniem būtu pieļaujams nedaudz lielāks cukura patēriņš, jo uzņemtā enerģija tiek iztērēta dažādās fiziskās aktivitātēs. Savukārt uzņemtā sāls daudzumam dienā nevajadzētu pārsniegt 5 g, jo pārmērīga sāls lietošana paaugstina asinsspiedienu, tiek saistīta ar dažādu sirds un asinsvadu slimību, kā arī kuņģa un zarnu trakta vēža risku.

Vienlaikus jāņem vērā, ka pārsniegt ieteicamo cukura un sāls daudzumu ikdienā nav grūti, jo papildus tam daudzumam, kas tiek uzņemts tiešā veidā, klāt jārēķina arī cukura un sāls daudzums, kas ir dažādos rūpnieciski gatavotos produktos – sulās, jogurtos, mērcēs, pusfabrikātos,” atgādina sertificētā farmaceite Amanda Ozoliņa.