foto: Shutterstock
Vislabākā no vismaz 280 dzērieniem! Tēja, kas palīdz pret teju vai visu
Esi vesels
2023. gada 21. februāris, 06:58

Vislabākā no vismaz 280 dzērieniem! Tēja, kas palīdz pret teju vai visu

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Mazliet piemirstā tā dēvētā sarkanā tēja, izrādās, ir īsta ieguvumu “bumba”.

Jamaikas ziedu ūdens, Venēcijas malva, Sudānas roze, faraonu dzēriens – tie ir tikai daži nosaukumi slavenajam skābenajam dzērienam rubīna krāsā, ko pie mums visbiežāk sauc par hibiska tēju jeb karkadē. Neraugoties uz dažādajiem nosaukumiem, dzērienu gatavo no viena un tā paša hibisku ģints auga – rozellas jeb Sudānas rozes (Hibiscus sabdariffa) – kaltētajām kauslapām (retāk arī vainaglapām).

Uzskata, ka rozella jau tālā senatnē no Āfrikas ir izplatījusies uz tropu zemēm un tagad populāra visā pasaulē, īpaši Austrumos. Galvenās karkadē ražotājvalstis ir Sudāna, Ēģipte, Ķīna, Indija, Šrilanka.

Un jau kopš senatnes hibiska uzlējums izmantots ne tikai slāpju dzesēšanai, bet arī tautas medicīnā. Jaunākie pētījumi vispār sliecas dēvēt karkadē par pasaulē visveselīgāko tēju, kura pārspēj skaļi izslavēto zaļo tēju vairākos aspektos, to skaitā ar antioksidantu daudzumu.

Vislabākā no vismaz 280 dzērieniem

2010. gadā tika publicēts plašs starptautiskas zinātnieku komandas pārskats par antioksidantu sastāvu 3139 pārtikas produktos – visplašākais šāda veida pētījums, kāds jebkad publicēts un kas atstāja iepriekšējos pētījumus kaunā un ieguva vispāratzīta orientiera nozīmi.

Tajā tika izmērīts kopējais pret vēzi un pret novecošanu efektīvo vielu antioksidantu saturs tūkstošos produktu, dzērienu, garšvielu un ārstniecības augu, ko ikdienā lieto visā pasaulē. Atklājās, ka pastāv “tūkstoškārtīgas atšķirības produktu antioksidantu daudzumā” – gan starp 24 produktu kategorijām, gan arī vienas kategorijas robežās.

Vienu no lielākajiem pārsteigumiem sagādāja rezultāti dzērienu kategorijā, kur tika salīdzināti 283 ikdienā lietoti dzērieni, sākot ar tēju un kafiju un beidzot ar alu, vīnu, konjaku, kolu un enerģijas dzērieniem. Antioksidantu daudzums tika mērīts dažādās auga pagatavošanas pakāpēs, piemēram, svaigās kafijas pupiņās, grauzdētās pupiņās un pagatavotā kafijā. Piemēram, kakao pulverī bija 5,83 mmol/100 g antioksidantu, bet kakao dzērienā – tikai 0,33 mmol/100 g.

Šajā pētījumā karkadē tēja bija pārstāvēta ar Meksikas paraugu un pagatavotā veidā saturēja 6,99 mmol/100 g. Šis antioksidantu saturs ne tikai pārspēja izplatītās ārstnieciskās tējas kā kumelītes (0,10 mmol/100 g) un mežrozītes (0,20 mmol/100 g), bet arī visas testētās melnās un zaļās tējas – šajos dzērienos konstatēja 0,57–2,62 mmol/100 g – un pat pagatavotās kafijas, izņemot stipro espresso (15,83–16,33 mmol/100 g). Pat sarkanvīni saturēja apmēram uz pusi mazāk antioksidantu. 

Ko tas dod?

Daudzi pētījumi ir pierādījuši, ka karkadē tējas dzeršanai ir zems toksicitātes līmenis, ja tā tiek patērēta mazās devās, kā arī nav atklāts kāds toksisks efekts uz reproduktīvo sistēmu un aknu, nieru darbību. Hibiska ekstrakta biopieejamība un devas gan vēl ir pētāms jautājums, taču daudzi pētījumi apliecina, ka karkadē antioksidanti nonāk organismā un veic savu labo darbu.

“Antioksidanti var likvidēt brīvos radikāļus un citas reaktīvās skābekļa un slāpekļa formas, un šīs reaktīvās formas veicina lielāko daļu hronisku slimību. Pastāv hipotēze, ka antioksidanti, kas iegūti no pārtikas, var darboties kā antioksidanti paši par sevi, kā arī var radīt labvēlīgu ietekmi uz veselību, izmantojot citus mehānismus, tostarp veicināt mehānismus, saistītus ar antioksidantu aizsardzību, ilgmūžību, šūnu uzturēšanu un DNS labošanu.” 

Pazemina asinsspiedienu

Dziļi iesakņojies ir priekšstats, ka karkadē tēja nozīmīgi pazemina asinsspiedienu – līdzīgi kā aronijas. Zaļo gaismu šim domas virzienam deva nozīmīgais ASV Taftsa Universitātes zinātnieku randomizētais, dubultaklais, placebo kontrolētais pētījums – pirmais, kurš pētīja karkadē un asinsspiediena sakarību.

Ko tad zinātnieki atklāja? “Katru dienu patērējot trīs porcijas H. sabdariffa (hibiska) tējas, ko ir viegli iekļaut uzturā, tika efektīvi pazemināts asinsspiediens pieaugušajiem ar pirmshipertensiju un ar vieglu hipertensiju neatkarīgi no vecuma, dzimuma vai uztura bagātinātāju lietošanas”. 

Desmitgadi vēlāk, pagājušā gadā, britu pētnieki no Līdsas Universitātes sakopoja metaanalīzi par 17 pētījumiem, publicētiem līdz 2021. gada jūnijam, kas bija veltīti hibiska tējas ietekmei uz asinsspiedienu un sirds un asinsvadu veselību.

“Hibisks spēcīgāk ietekmēja sistolisko asinsspiedienu nekā placebo,” secināja zinātnieki, turklāt šis samazinājums bija vēl nozīmīgāks, nekā iepriekš atklāts, – vairāk par septiņiem punktiem.

“Hibisks izraisīja asinsspiediena pazemināšanos, kas ir līdzīga tai, ko izraisa medikamentu lietošana, [..] arī būtiski pazemināja zema blīvuma lipoproteīnu līmeni, salīdzinot ar citām tējām un placebo.”

Tādējādi jaunākais zinātnes atzinums: regulāra hibiska lietošana var samazināt sirds un asinsvadu slimību risku.

Efektīva pret lieko svaru

Holesterīna līmeņa pazemināšana ir viens no veidiem, kā karkadē tēja var palīdzēt arī zaudēt lieko svaru. Atklāts, ka hibiska ekstrakts novērš tauku uzkrāšanos organismā, tādējādi samazinot svaru un vidukļa un gurnu proporciju. Hibiska tēja arī palīdz uzturēt veselīgu ogļhidrātu vielmaiņu, tā novēršot svara pieaugumu.

Vai palīdz pret vīrusiem un iekaisumu?

Šķiet, šis jautājums nedaudz iepalicis zinātniskajā izpētē, jo pētījumu, it sevišķi klīnisko, ir maz.

Tā kā hibisks satur C vitamīna trieciendevu un citus antioksidantus, būtu loģiski pieņemt, ka šim augam piemīt spēcīgas pretiekaisuma īpašības. Katrā ziņā tautas medicīnā, piemēram, Ēģiptē, sarkanā tēja tradicionāli izmantota imunitātes stiprināšanā un kā pretdrudža dzēriens, lai pazeminātu pārāk augstu temperatūru.

Zinātnieki mazliet vairāk uzmanības pievērsuši hibiska antibakteriālajām spējām, kaut arī tikai laboratorijas pētījumos. Kāds no tiem liecina, ka hibiska ekstrakts var kavēt zarnu nūjiņu E-coli, bet cits mēģenes pētījums parādīja, ka hibiska ekstrakts sekmīgi cīnās pret astoņiem baktēriju celmiem un ir tikpat efektīvs kā dažas zāles, ko lieto bakteriālu infekciju ārstēšanā.

Āfrikā un Āzijā hibiska tēju tradicionāli lieto urīnceļu infekciju (UCI) gadījumos. To uzskata par gļotainu dzērienu, kas var palīdzēt pārklāt un nomierināt urīnceļus un novērst baktēriju pieķeršanos tiem. Līdzīgi kā mums pierastās dzērvenes, hibisks arī veicina urīna izdalīšanos.

Mērenās devās karkadē tējai nav novērota kaitīga ietekme, taču grūtniecēm, cilvēkiem ar zemu asinsspiedienu un tiem, kas lieto kādas zāles, vajadzētu uzmanīties un konsultēties ar ārstu. Nav oficiālu ieteikumu, cik daudz dienā hibiska tējas ir droši dzert, tomēr vairums pētnieku akceptē divas trīs tases un norāda apmēram uz vienu litru kā robežu, ko nevajadzētu pārkāpt.

Vēlams arī nedzert šo tēju ilgu laiku bez pārtraukuma. Prātīgi lietota, senā tēja karkadē daudziem varētu atkal iepatikties ar savu oriģinālo garšu un veselīgajām īpašībām!